WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο τρόπος που χειρίζεσαι το ποντίκι, αποκαλύπτει όντως την προσωπικότητά σου;


JTeam

11 Απριλίου 2023

Ο τρόπος που χειρίζεσαι το ποντίκι, αποκαλύπτει όντως την προσωπικότητά σου;
pexels
Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλά στοιχεία για τον χαρακτήρα μας είναι ένα κλικ μακριά

Ο τρόπος που χρησιμοποιείς το ποντίκι του υπολογιστή σου, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητά του. Δεν το υποστηρίζουμε εμείς, αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Σικάγο, η οποία στηρίχθηκε στη συχνότητα, με την οποία οι συμμετέχοντες άγγιζαν το ποντίκι του pc τους, το κινητό ή το tablet τους.

Για να μαντέψεις τα αποτελέσματα, απλά σκέψου τον εαυτό σου: Πόσα κλικ διατίθεσαι να κάνεις κάθε φορά που μια σελίδα είναι αργεί και κολλάει; Η συμπεριφορά σου κάθε φορά που το χειρίζεσαι, μπήκε στο μικροσκόπιο των επιστημόνων και αποκαλύπτει ότι όσο πιο πολύ κλικάρεις, τόσο περισσότερο ενδιαφέρον δείχνεις για ό,τι υπάρχει στην οθόνη. Εντάξει, αυτό το υποψιαζόσουν αλλά μάλλον αυτό που δεν ήξερες είναι ότι όταν κάνεις πολλά και αστραπιαία κλικ, αυτό αποκαλύπτει μια κάποια ανασφάλεια για σένα και τη δουλειά σου, την οποία διστάζεις να παρουσιάσεις αν δεν την έχεις πρώτα διπλοτσεκάρει.

Η ομάδα του πανεπιστημίου στηρίχθηκε σε ένα τεστ με εικόνες, το οποίο μπορείς να κάνεις κι εσύ εδώ. Σκέψου απλά τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση: παίρνεις τον χρόνο σου πριν υποβάλλεις τις τελικές σου απαντήσεις ή επιστρέφεις ξανά και ξανά στην αρχή;

Στην έρευνα, οι 791 συμμετέχοντες μέχρι 39 χρονών, έβλεπαν φωτογραφίες κάποιων δρόμων από διαφορετικές οπτικές κι έπρεπε να επιλέξουν ανάμεσά τους με βάση το μοντέλο των 5 παραγόντων. Η βασική ερώτηση είναι πώς σε όλη αυτή τη διαδικασία η χρήση του ποντικιού μπορούσε να προβλέψει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες που έδειχναν λιγότερη προσοχή και συγκέντρωση, εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά νευρωτισμού

Αυτό που μελετήθηκε ήταν ο αριθμός των παύσεων, η απόσταση ανάμεσα στα κλικ, ο συνολικός χρόνος και η ταχύτητα. Η προσοχή και η επιμέλεια, όπως προέκυψαν από τις βαθμολογίες, ήταν στενά συνδεδεμένες έννοιες με τη σχολαστικότητα μερικών από όσους συμμετείχαν, οι οποίοι ήταν παράλληλα πιο ευχάριστοι και «ανοιχτοί» σε νέες εμπειρίες. Οι συμμετέχοντες που έδειχναν λιγότερη προσοχή και συγκέντρωση, εμφάνιζαν υψηλότερα ποσοστά νευρωτισμού αλλά κάθε συσχετισμός επηρεαζόταν σημαντικά από την ηλικία του κάθε ατόμου.

Η εν λόγω έρευνα δείχνει ότι μια σχετικά «ασήμαντη» συνήθεια μπορεί να αποκαλύψει πράγματι μερικά χαρακτηριστικά για την προσωπικότητά μας που μπορούν να εξελίξουν και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.