WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είσαι συναισθηματικά ασταθής; Η οπτική ψευδαίσθηση που θα σε προδώσει


JTeam

13 Απριλίου 2023

Μήπως είσαι συναισθηματικά ασταθής; Η οπτική ψευδαίσθηση που θα σε προδώσει
(credit: MAARIV/TIKTOK)
Η οπτική ψευδαίσθηση που έχει γίνει viral στο TikTok και δημιουργήθηκε για να τσεκάρει αν μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου ή αν έχεις συχνές συναισθηματικές εξάρσεις

Τα κουίζ, τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι από τα αγαπημένα πράγματα των χρηστών του διαδικτύου. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση.

H παρακάτω εικόνα φτιάχτηκε για να ελέγξει πόσο συναισθηματικά σταθερός είσαι. Η ικανότητα ελέγχου της έκφρασης των συναισθημάτων υπάρχει στους περισσότερους ανθρώπους. Ένα άτομο, γελάει, λυπάται, κλαίει ή χαίρεται ανά συνθήκη. Μπορεί όμως και να κλάψει για κάτι που δεν είναι τόσο θλιβερό, ή ακόμα μπορεί να θυμώσει και να βγει εκτός εαυτού για κάτι που δεν άξιζε τόση οργή. Στις περιπτώσεις αυτές οι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματά τους.

Όταν οι συναισθηματικές εξάρσεις είναι συχνές και δυσανάλογες με αυτό που πραγματικά συμβαίνει, τότε το άτομο χαρακτηρίζεται από συναισθηματική αστάθεια. Εσύ, τι παρατηρείς πρώτο στην παρακάτω οπτική ψευδαίσθηση;

Jenny.Gr
(credit: MAARIV/TIKTOK)

Η εικόνα δείχνει ένα ψηλό, χιονισμένο βουνό με μια ανθρώπινη φιγούρα να περπατάει στο μπροστινό μέρος. Στο λευκό background ωστόσο, μπορείς να δεις κι ένα σκουρόχρωμο ζώο. Πολλοί χρήστες είπαν πως είναι λιοντάρι, άλλοι είπαν πως είναι σκύλος ενώ κάποιοι άλλοι παρατήρησαν μια αρκούδα. Εσύ;

Αν είδες πρώτα το χιονισμένο βουνό, αυτό σημαίνει ότι είσαι ένα πολύ φιλικό και καλοσυνάτο άτομο. Δεν σου αρέσει να διαφωνείς για μικροπράγματα ενώ κατανοείς εύκολα τους άλλους. Δίνεις πάντα το 100% του εαυτού σου παρόλο που μπορεί να μην σου επιστρέφεται και δουλεύεις πάντα σκληρά για κάθε σου στόχο.

Αν παρατήρησες κάποιο ζώο στο λευκό φόντο, τότε θες να δείχνεις ότι δεν επηρεάζεσαι ποτέ από δραματικά γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή σου και σχεδόν πάντα κρύβεις τα συναισθήματά σου, ειδικά το άγχος και την ανασφάλειά σου. Παίρνεις τα πάντα στα σοβαρά και αν κάτι δεν εξελιχθεί όπως θα ήθελες, κυριεύεσαι από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία όμως και πάλι καταπιέζεις και δεν αποδέχεσαι με αποτέλεσμα να έχεις υπερβολικές αντιδράσεις όπως εκρήξεις οργής.

Τα συμπτώματα της συναισθηματικής αστάθειας μπορεί να ποικίλουν μεταξύ των ανθρώπων αλλά και σε ό,τι αφορά τη συχνότητα της έκφρασης. Ασταμάτητο γέλιο ή εντονότατο κλάμα είναι δύο παραδείγματα. Μερικοί άνθρωποι το βιώνουν αυτό με εκρήξεις και μπορεί να υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι μπορεί να βιώσουν τρεις συναισθηματικές υπερβολικές εκφράσεις σε διαφορετικές στιγμές. Οταν συμβαίνουν αυτές οι εκφράσεις οι άνθρωποι απογοητεύονται και στενοχωριούνται γιατί σε αντίθεση με άλλες μορφές διαταραχών, οι περισσότεροι έχουν επίγνωση ότι η συναισθηματική τους αντίδραση ήταν υπερβολική σε σχέση με την περίσταση. Μπορεί ακόμα και να είναι εξαιρετικά οδυνηρή γι’ αυτούς σε τέτοιο βαθμό που να θελήσουν να απομονωθούν κοινωνικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.