WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το self-care δεν είναι πάντα εύκολο: 4 τρόποι να το κάνεις να δουλέψει


JTeam

28 Απριλίου 2023

Το self-care δεν είναι πάντα εύκολο: 4 τρόποι να το κάνεις να δουλέψει
pexels
Ώρα να βάλεις προτεραιότητα τις συναισθηματικές σου ανάγκες και να επιτρέπεις στον εαυτό σου να κάνει μικρά και ουσιαστικά διαλείμματα

Το self-care είναι γνωστό ότι καταπολεμά πρώτα από όλα, το άγχος. Δεν πιάνει όμως πάντα. Το να αγαπάς και να φροντίζεις τον εαυτό σου, δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές φορές αντί να σε φροντίζεις, σε αυτοσαμποτάρεις και αυτό μόνο κακό μπορεί να κάνει στην ψυχική σου υγεία αλλά και στο ανοσοποιητικό σου σύστημα.

Σίγουρα έχει βρεθεί στη ζωή σου, έστω κι ένα άτομο που σε έχει συμβουλεύει να κοιμάσαι περισσότερο, να γυμνάζεσαι, να κάνεις διαλογισμό. Καλά όλα αυτά αλλά τι γίνεται όταν δεν πιάνουν; Όπως λέει η ψυχίατρος Pooja Lakshmin στην Washington Post: «Το self- care δεν λειτουργεί σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η αληθινή αυτοφροντίδα δεν είναι μόνο ένα πράγμα, είναι τρόπος ζωής».

Το να συμπεριφερόμαστε καλά στον εαυτό μας δεν είναι μία ακόμη checklist που περιλαμβάνει για παράδειγμα, μαθήματα yoga. Το self- care δεν μπαίνει ποτέ σε κουτάκια κι αν θες αυτή τη φορά να λειτουργήσει 100% στη ζωή σου, δεν έχεις παρά να ακολουθήσει τις 4 παρακάτω συμβουλές της ειδικού:

1. Δες τι σε κρατάει συναισθηματικά πίσω

Όταν ανακαλύψεις τα «συναισθηματικά εμπόδια» που βάζεις, τότε θα μπορέσεις να προχωρήσεις πιο εύκολα προς το self- care. Βάλε σε προτεραιότητα τις ανάγκες σου και δώσε χώρο σε κάθε συναίσθημα.

2. Αναγνώρισε τις πραγματικές σου ανάγκες

Αυτό έρχεται ως απόρροια του πρώτου. Όταν αντιληφθείς ποιες είναι οι πραγματικές, συναισθηματικές σου ανάγκες, θα μπορέσεις να δώσεις χώρο για να σε φροντίσεις πολύ καλύτερα.

3. Κάνε ένα μικρό διάλειμμα

Μια σύντομη παύση από όλους και από όλα, μόνο καλό θα σου κάνει. Πάρε χρόνο και δες τα πράγματα από απόσταση. Τα διαλείμματα αυτά δεν χρειάζεται να είναι μεγάλα, συνήθως αρκεί να διαρκούν από 3'- 10'.

4. Επένδυσε στις κοινωνικές σχέσεις

Όταν νιώθουμε άγχος και η αυτοεκτίμησή μας δεν είναι στα καλύτερά της, το να κάνουμε παρέα με κάποιον που κάνει καλό στην ψυχή μας, μπορεί να μας βοηθήσει πραγματικά να μας νοιαστούμε γιατί θα νιώσουμε μαζί τους, βαθιά και ουσιαστική σύνδεση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.