WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές


JTeam

2 Μαΐου 2023

6 τοξικές φράσεις που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές
pexels
Όπως τις μοιράστηκε ένας ψυχολόγος

Όταν σκέφτεσαι το προφίλ ενός ναρκισσιστή, πιθανότατα το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό, είναι η αλαζονική του συμπεριφορά. Αυτό ισχύει μόνο στην περίπτωση που ο ναρκισσισμός του είναι φανερός και απροκάλυπτος. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ναρκισσιστική προσωπικότητα ενός ατόμου δεν είναι τόσο έκδηλη και θέλει περισσότερο προσοχή.

Είτε συναναστρέφεσαι έναν φανερό είτε έναν κρυφό ναρκισσιστή, υπάρχουν 6 πολύ συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιεί (πάντα) και φανερώνουν πως πέρα από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, είναι masters στο gaslighting.

Οι 6 φράσεις που είναι πάντα μέρος του λεξιλογίου τους, είναι:

1. «Δεν θέλω να το κάνω αυτό για τον εαυτό μου, αλλά...»

Από αυτή τη φράση και μόνο, το άτομο με υψηλό ναρκισσισμό δείχνει ότι έχει ήδη προβάλλει το εγώ του και το έχει αφήσει να κυριαρχήσει στη συζήτηση. Πρόκειται ουσιαστικά για έναν ψεύτικο ισχυρισμό που επιτρέπει σε ένα τέτοιο άτομο να στρέψει όλη την προσοχή πάνω του.

Πώς να το χειριστείς

Αν είσαι αποδέκτης μιας τέτοιας φράσης, καλό είναι να έχεις προετοιμαστεί για το "story" που θα ακολουθήσει. Αν είναι ενδιαφέρουσα η ιστορία, απλά άκου. Μπορείς να σκεφτείς ότι είναι ένα podcast!

2. «Λυπάμαι που νιώθεις έτσι»

Οι ναρκισσιστές δυσκολεύονται πολύ να ζητήσουν συγγνώμη, έτσι αυτή η φράση είναι η κλασική τους προσπάθεια να απολογηθούν. Ουσιαστικά όμως, είναι ένας τρόπος για να το αποφύγουν.

Πώς να το χειριστείς

Το πιο πιθανό είναι ότι θα το ξανακάνουν οπότε καλύτερα να αποδεσμευτείς διακριτικά από τη συμπεριφορά τους γιατί θα δεις το έργο να επαναλαμβάνεται πολλές φορές.

3. «Γιατί μου το κάνεις αυτό;»

Οι ναρκισσιστές έχουν μια μαγική ικανότητα: να μεταμορφώνονται σε θύματα τη στιγμή που κατηγορούνται για θύτες. Οτιδήποτε και να συμβαίνει, θα πάρουν εύκολα τον ρόλο που τους θυματοποιεί και τους βάζει σε «ευάλωτη» θέση.

Πώς να το χειριστείς

Θα αναρωτιέσαι μονίμως αν έχεις κάνει κάτι στο οποίο έχεις φταίξει γι' αυτό καλό είναι να έχεις καλή επίγνωση της κατάστασης, των γεγονότων και κυρίως του εαυτού σου.

4. «Είμαι πολύ απασχολημένη/ος. Δεν έχω χρόνο γι' αυτό»

Η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι βασικό χαρακτηριστικό του ναρκισσιστή. Δεν πρόκειται να καταλάβει ποτέ τις ανάγκες σου και το πιο πιθανό είναι ότι θα τις αγνοήσει, βάζοντας σε προτεραιότητα μόνο τις δικές του.

Πώς να το χειριστείς

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα βρουν χρόνο για σένα εκτός κι αν βρεθούν στην ανάγκη σου. Καλό είναι λοιπόν να θέσεις τα όριά σου όταν σου χτυπήσουν την πόρτα.

5. «Ελπίζω να ξέρεις με ποιον τα βάζεις»

Είναι μια μορφή απειλής και μια τακτική να σε χειραγωγήσουν και να κυριαρχήσουν πάνω σου. Θέλουν μέσω αυτής να σου προκαλέσουν φόβο, δημιουργώντας μια ψευδαίσθηση ελέγχου και δύναμης πάνω σου.

Πώς να το χειριστείς

Το κλειδί εδώ είναι η καταγραφή. Άρχισε να καταγράφεις mail και μηνύματα, στα οποία έχεις δεχτεί μια τέτοια απειλή. Θα σου χρειαστούν στο μέλλον.

6. «Δεν είναι δίκαιο»

Οι ναρκισσιστές βάζουν κανόνες για τον εαυτό τους και συνεπώς και για όλους τους άλλους. Ακόμη κι όταν τα κάνεις όλα σωστά και δίκαια, θα ακούσεις αυτή τη φράση από το στόμα τους γιατί θέλουν να σε κάνουν να υπακούς στις εντολές τους.

Πώς να το χειριστείς

Μην προσπαθήσεις να κάνεις τη ζωή πιο «δίκαιη» μόνο και μόνο για να τους ικανοποιήσεις και κυρίως μην κάνεις προσωπικές θυσίες για να ακούσεις «μπράβο» καθώς ο σκοπός τους είναι άλλος και πρώτα από όλα, χειριστικός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.