Τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού αποτελούν μια σοβαρή ψυχική διαταραχή, κατά την οποία το άτομο έχει μια υπερβολική αίσθηση θαυμασμού για την ύπαρξή του. Ο γνωστός χαρακτήρας του Νάρκισσου και της Ηχούς στο μύθο του Οβίδιου είναι ψυχαναλυτικός αφού μέσα από αυτόν, περιγράφεται όχι μόνο ένας ναρκισσιστής, αλλά και το αντίθετό του.
Το αντίθετο του ναρκισσιστή βρίσκει λοιπόν τις ρίζες του, στην Ηχώ. Η Ηχώ ελκύεται από το Νάρκισσο γιατί, σύμφωνα με τον Freud, ο ναρκισσισμός ενός ατόμου ασκεί μεγάλη έλξη σε όσους έχουν απαρνηθεί μέρος του δικού τους ναρκισσισμού. Ο Νάρκισσος όμως επιλέγει να ερωτευτεί τον εαυτό του, απορρίπτοντας την Ηχώ και πεθαίνοντας στο τέλος, από την αγάπη του για τον ίδιο.
Η λέξη ναρκισσισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1910 στα γραπτά του Freud, στην Τρίτη έκδοση του βιβλίου του "Three Essays on the Theory of Sexuality"
Η άγνωστη μορφή του ναρκισσισμού, είναι λοιπόν το "echoism". Τι ακριβώς είναι;
«Το άτομο με τα χαρακτηριστικά της Ηχούς, δεν εκτιμά και τόσο την εικόνα του. Για την ακρίβεια, πιστεύει για τον εαυτό του ό,τι ακριβώς πιστεύει κάποια πιο κυρίαρχη μορφή από εκείνο», όπως εξηγεί η ψυχολόγος και συγγραφέας του "The Leader’s Guide to Resilience", Audrey Tang.
Τα άτομα αυτά δυσκολεύονται να βρουν τη φωνή τους, όπως και να αναγνωρίζουν τις δικές τους ανάγκες
Αυτά τα άτομα μεγαλώνουν συνήθως με γονείς- νάρκισσους. Μαθαίνουν από την παιδική τους ηλικία να καταπιέζουν τα συναισθήματά και τις επιθυμίες τους και βασίζονται στις προσδοκίες των άλλων. Πέρα από τη συναναστροφή με τέτοιους γονείς, ένα άτομο αποκτά τα στοιχεία του "echoism" όταν κάνει σχέση με έναν ναρκισσιστή. Έτσι, μαθαίνει να παραγκωνίζει τα θέλω και τις ανάγκες του για να ικανοποιεί του συντρόφου του.
Ο όρος "echoism" είναι ουσιαστικά η αίσθηση του να ξεχνάς να είσαι ο εαυτός σου
Δεν πρόκειται για ψυχική διαταραχή, όπως στην περίπτωση του ναρκισσισμού αλλά περισσότερο περιγράφεται ως μια στρατηγική επιβίωσης όταν γύρω σου επικρατούν άτομα με μια διογκωμένη εικόνα για τον εαυτό τους.
Ο όρος "echoism" μεταφράζεται ως ο φόβος μη φανείς ναρκισσιστής
Πώς θα καταλάβεις αν συναναστρέφεσαι έναν ναρκισσιστή
Θεωρεί ότι είναι υπερβολικά σημαντικός
Οι νάρκισσοι θέλουν να δείχνουν διαρκώς πόσο ανώτεροι είναι, ανεξάρτητα από τα επιτεύγματά τους. Υπερεκτιμούν τις δυνατότητές τους και συχνά εκπλήσσονται όταν δεν παίρνουν τα εύσημα που θεωρούν ότι αξίζουν.
Θεωρεί ότι είναι μοναδικός
Όλοι πρέπει να πιστεύουμε ότι είμαστε μοναδικοί και καλό είναι να μη συγκρινόμαστε με τους άλλους. Οι νάρκισσοι, όμως, έχουν στο μυαλό τους ότι είναι τόσο ξεχωριστοί που οι γύρω τους αδυνατούν να τους καταλάβουν.
Ζηλεύει αλλά θεωρεί ότι οι άλλοι ζηλεύουν εκείνον
Η διαρκής σύγκριση με τους άλλους και η απαίτηση να αποκτήσουν όσα οι ίδιοι δε διαθέτουν, είναι χαρακτηριστικό της ναρκισσιστικής συμπεριφοράς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.