WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 λόγοι για τους οποίους η περίοδός σου καθυστερεί


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Μαΐου 2023

7 λόγοι για τους οποίους η περίοδός σου καθυστερεί
unsplash
Είναι αλήθεια πως όλες νιώθουμε ένα μικρό άγχος όταν καθυστέρει η περίοδος μας. Και ενώ ο πιο προφανής ένοχος - η εγκυμοσύνη - είναι μια πιθανότητα, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορεί να συμβαίνουν.

Αν και μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν σταθερό έμμηνο κύκλο, οι περισσότερες έχουν μικρές αλλαγές. Έτσι, εάν η περίοδός σας καθυστερήσει μία ή δύο μέρες, μην πανικοβληθείτε. Ο εμμηνορροϊκός κύκλος είναι το χρονικό διάστημα από την πρώτη ημέρα της περιόδου σας μέχρι την πρώτη ημέρα της επόμενης περιόδου σας. Κατά μέσο όρο, αυτοί οι κύκλοι είναι 28 ημέρες, αλλά μπορεί να κυμαίνονται από 21 έως 35 ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι ένας κύκλος 28 ημερών τον ένα μήνα και ένας κύκλος 26 ημερών τον επόμενο μήνα δεν είναι πιθανότατα κάτι το ανησυχητικό. Αλλά η περίοδός σας μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει καθυστερήσει εάν:

  • Έχουν περάσει περισσότερες από 35 ημέρες από την τελευταία σας περίοδο.

  • Συνήθως είστε πολύ τακτικές και η περίοδός σας έχει καθυστερήσει περισσότερο από τρεις ημέρες.

Λόγοι για τους οποίους μπορεί να καθυστερήσει η περίοδός σας

Η απώλεια περιόδου είναι συχνά το πρώτο σημάδι εγκυμοσύνης, αλλά υπάρχουν και άλλοι λόγοι για την καθυστέρηση. Ας μιλήσουμε για τους διάφορους παράγοντες που μπορούν να καθυστερήσουν τη μηνιαία ροή σας.

Εγκυμοσύνη

Όταν είστε έγκυος, η επένδυση της μήτρας σας - όπου το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται και μεγαλώνει - πυκνώνει και αναπτύσσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. Αντί να αποβάλλει αυτή την επένδυση με την περίοδο, το σώμα σας συνεχίζει να δημιουργεί αυτή την επένδυση για να υποστηρίξει και να θρέψει το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Αυστηρή δίαιτα και πολλή άσκηση

Η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική άσκηση μπορούν να κάνουν θαύματα για την υγεία σας. Αλλά αν το παρακάνετε το σώμα σας μπορεί να κάνει μια παύση στην έμμηνο ρύση, τουλάχιστον προσωρινά.

Όταν η περίοδός σας σταματά λόγω απώλειας βάρους, δίαιτας ή άσκησης, αντιμετωπίζετε δευτερογενή αμηνόρροια . Αυτό σημαίνει ότι είχατε προηγουμένως περιόδους, αλλά έχουν σταματήσει. Δευτεροπαθής αμηνόρροια μπορεί να συμβεί εάν:

  • Ακολουθείτε μια ακραία δίαιτα με περιορισμένες θερμίδες.

  • Έχετε μια διατροφική διαταραχή , όπως ανορεξία ή βουλιμία.

  • Χάσετε πολύ βάρος σε σύντομο χρονικό διάστημα.

  • Κάνετε σκληρή προπόνηση, όπως για μαραθώνιο .

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι μια ορμονική ανισορροπία που παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να απελευθερώνει ένα ωάριο (γνωστή ως ωορρηξία ). Όταν δεν έχετε ωορρηξία, συνήθως δεν έχετε περίοδο. Πολλοί γυναίκες με PCOS έχουν ακανόνιστες, καθυστερημένες ή χαμένες περιόδους. Άλλα συμπτώματα του PCOS περιλαμβάνουν:

  • Ακμή

  • Υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου ή σώματος

  • Αραίωση μαλλιών

  • Αύξηση βάρους ή πρόβλημα απώλειας βάρους

Η φαρμακευτική αγωγή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματά σας .

Στρες

Το να είσαι σούπερ αγχωμένη δεν είναι απλώς κακό για την ψυχική σου ευεξία. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα - συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρησης ή της απουσίας περιόδου.

Το μικρό, καθημερινό άγχος συνήθως δεν επηρεάζει την περίοδό σας. Αλλά οι μεγάλοι στρεσογόνοι παράγοντες παρεμβαίνουν στην ορμονική ισορροπία του σώματός σας, η οποία μπορεί τελικά να καθυστερήσει την περίοδό σας.

Jenny.Gr
unsplash

Παθήσεις θυρεοειδούς

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στη βάση του λαιμού σας και είναι ένας από τους πολλούς ορμονικούς μηχανισμούς που βοηθούν στην υπαγόρευση της περιόδου σας. Εάν είναι υπερδραστήριος ( υπερθυρεοειδισμός ) ή υπολειτουργικός ( υποθυρεοειδισμός ), μπορεί να προκαλεί καθυστερημένη έμμηνο ρύση.

Τα προβλήματα με τον θυρεοειδή είναι κοινά, επηρεάζοντας περισσότερο από το 10% των γυναικών και μπορεί να προκαλέσουν ακανόνιστη ή απώλεια περιόδου, αλλά μερικές φορές μπερδεύονται με την εμμηνόπαυση.

Περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο κύκλος σας μπορεί να είναι παντού — 25 ημέρες τον ένα μήνα και 29 τον επόμενο.

Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, επομένως η περιεμμηνόπαυση αρχίζει συχνά στα 40. Συνήθως, η περιεμμηνόπαυση συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως:

  • Εξάψεις

  • Αϋπνία

  • Αλλαγές διάθεσης

  • Κράμπες

  • Νυχτερινές εφιδρώσεις

  • Ξηρότητα κόλπου

Οι ακανόνιστες περίοδοι κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης είναι συχνές, αλλά εάν οι περίοδοι σας γίνονται συνεχώς πιο βαριές ή πλησιάζουν μεταξύ τους, επισκεφτείτε τον γυναικολόγο ώστε να αποκλείσει άλλες αιτίες και να σας βοηθήσει να βρείτε ανακούφιση.

Νεαρή ηλικία

Όταν είστε νέες, είναι σπάνιο να έχετε αμέσως έναν μηνιαίο κύκλο 28 ημερών. Συνήθως, χρειάζονται μερικά χρόνια για να εξομαλυνθούν τα πράγματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι προέφηβες και οι έφηβες έχουν έναν ανώριμο άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-ωοθηκών (HPO).

Ο άξονας HPO είναι το ορμονικό σύστημα που ρυθμίζει την ωορρηξία και τους εμμηνορροϊκούς σας κύκλους και χρειάζονται μερικά χρόνια για να ωριμάσει ο άξονας HPO και να ρυθμίσει τις περιόδους σας.

Συνήθως, οι περίοδοι σας θα πρέπει να γίνονται πιο προβλέψιμες στα τέλη της εφηβείας και στα 20 σας. Αλλά αν συνεχίσετε να έχετε ακανόνιστες περιόδους (ή βαριές ή επώδυνες περιόδους), μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.

Η διαφορά λίγων ημερών που συνήθως δεν είναι μεγάλη συμβαίνει σχεδόν σε όλες τις γυναίκες από καιρό σε καιρό. Αλλά μερικές φορές, μπορεί να σημαίνει μια ιατρική πάθηση και αν συμβαίνει τακτικά, τότε ίσως θα πρέπει να μιλήσετε με έναν ειδικό.

Κρατήστε ένα ημερολόγιο περιόδου ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή που έχει σχεδιαστεί για αυτόν τον σκοπό. Αυτά τα αρχεία μπορούν να παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για εσάς και τον γυναικολόγο σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.