WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Να γιατί μπορεί να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Μαΐου 2023

Να γιατί μπορεί να δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος
pexels
Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση για τους περισσότερους ανθρώπους. Μπορεί να νιώθεις ότι κάνεις τα όλα τα σωστά, αλλά η ζυγαριά να μη δείχνει τα αποτελέσματα που περίμενες. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο με συμβουλές απώλειας βάρους και διατροφής, όπως η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης ή η απαγόρευση κατανάλωσης φαγητού μετά τις 8 το βράδυ. Αλλά πολλές από αυτές τις συμβουλές δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Γι' αυτό και συγκέντρωσα έξι λόγους για τους οποίους μπορεί να μη χάνετε κιλά.

Ασχολείστε συνέχεια με τις θερμίδες

Είναι αλήθεια ότι η μείωση των θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους. Αλλά ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής είναι δύσκολο να τηρηθεί και επικεντρώνεται στην ποσότητα του φαγητού και όχι στην ποιότητα. Πολλοί άνθρωποι που χάνουν βάρος με αυτόν τον τρόπο το ανακτούν γρήγορα αμέσως μετά.

Επίσης όταν δεν τρώτε αρκετό φαγητό, το σώμα σας μπαίνει σε λειτουργία επιβίωσης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η γρήγορη απώλεια βάρους περιορίζοντας τις θερμίδες με αυτόν τον τρόπο μειώνει τον μεταβολικό ρυθμό, που είναι η ταχύτητα με την οποία καίτε θερμίδες. Και ένας χαμηλότερος μεταβολικός ρυθμός σημαίνει ότι το σώμα σας χρειάζεται λιγότερες θερμίδες, άρα θα πρέπει να τρώτε λιγότερο φαγητό κάθε μέρα για να διατηρήσετε το βάρος σας.

Ακολουθείτε τη δίαιτα των φίλων σας

Κανένας δύο άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στο φαγητό με τον ίδιο τρόπο, ακόμη και τα πανομοιότυπα δίδυμα. Ο μεταβολισμός σας δεν καθορίζεται πλήρως από τα γονίδιά σας, μπορείτε να μάθετε να διαχειρίζεστε και να διατηρείτε έναν υγιή μεταβολισμό μέσω της διατροφής και των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

Δεν υπάρχει ένας τύπος δίαιτας απώλειας βάρους που να λειτουργεί για όλους. Σε μια από τις πιο λεπτομερείς κλινικές δοκιμές , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το πόσο βάρος έχασαν οι συμμετέχοντες σε διαφορετικές δίαιτες διέφερε πολύ, και μερικοί έβαλαν ακόμη και επιπλέον κιλά.

Δεν φροντίζετε το μικροβίωμα του εντέρου σας

Το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι η κοινότητα τρισεκατομμυρίων βακτηρίων και άλλων μικροβίων που ζουν στο έντερο σας. Παίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στον τρόπο πέψης των τροφών, αλλά και στη γενική σας υγεία. Το μικροβίωμα του εντέρου κάθε ατόμου είναι μοναδικό.

Η καλή υγεία του εντέρου μειώνει τον κίνδυνο πολλών χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιακές παθήσεις, οι αυτοάνοσες παθήσεις και πιθανώς ο καρκίνος.

Έρευνες διαπίστωσαν ότι τα μικροβιώματα του εντέρου των ατόμων με παχυσαρκία είναι πολύ διαφορετικά από αυτά των ατόμων με μέτριο βάρος. Τα προβλήματα του εντέρου σας μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν βλέπετε την απώλεια βάρους που περιμένετε.

Jenny.Gr
unsplash

Δεν κοιμάστε αρκετά

Ο μη ποιοτικός ύπνος έχει συνδεθεί με σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας ή αύξησης βάρους. Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, είναι επίσης πιο πιθανό να αναζητήσετε πιο γλυκά τρόφιμα.

Χάνετε λίπος αλλά αποκτάτε μύες

Εάν ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή και πηγαίνετε στο γυμναστήριο, αλλά δεν βλέπετε αλλαγή στη ζυγαριά, μπορεί να οφείλεται στο ότι αποκτάτε μυϊκή μάζα, οι οποίοι είναι πιο πυκνοί από το λίπος. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσατε να ζυγίζετε το ίδιο, ακόμα κι αν η σύσταση του σώματός σας έχει αλλάξει.

Δεν μετράτε την επιτυχία σας με άλλους τρόπους

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσετε την πρόοδό σας ενώ βρίσκεστε στο ταξίδι απώλειας βάρους που δεν συνεπάγονται να ανεβείτε σε μια ζυγαριά. Δοκιμάστε τα παρακάτω και βρείτε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα:

  • Τα ρούχα σας είναι πιο χαλαρά;

  • Νιώθετε και φαίνεστε διαφορετικά;

  • Έχουν αλλάξει τα επίπεδα ενέργειας σας;

  • Έχει βελτιωθεί η πέψη σας;

  • Κοιμάστε καλύτερα;

  • Πώς είναι η διάθεση σας;

Η απώλεια βάρους είναι πρόκληση για πολλούς ανθρώπους και δεν υπάρχει μια ενιαία λύση. Βρείτε τον καλύτερο τρόπο που λειτουργεί για εσάς για να ελέγξετε την πρόοδό σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.