WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση και τι μπορούμε να κάνουμε


Τζουλιάννα Καρνέζη

29 Απριλίου 2023

Ποιες βιταμίνες μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση και τι μπορούμε να κάνουμε
pexels
Ανακαλύψτε τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης βιταμινών στην υγεία των μαλλιών και μάθετε πώς να πετύχετε την ιδανική ισορροπία.

Είναι γνωστό ότι η λήψη βιταμινών και μετάλλων είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Γνωρίζατε όμως ότι η υπερβολική ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών; Το σημαντικό είναι να βρείτε την τέλεια ισορροπία.

Μπορούν οι πάρα πολλές βιταμίνες να προκαλέσουν τριχόπτωση;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Η υπερβολική πρόσληψη ορισμένων βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και οι βιταμίνες Β, μπορεί να προκαλέσει απώλεια μαλλιών.

Η επίτευξη ισορροπίας στην κατανάλωση βιταμινών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της τριχόπτωσης και άλλων προβλημάτων υγείας. Εάν αντιμετωπίζετε τριχόπτωση, αξιολογήστε τη διατροφή και τα συμπληρώματά σας για να δείτε εάν η περίσσεια βιταμινών είναι ο ένοχος.

Ποιες βιταμίνες προκαλούν τριχόπτωση;

Οι περισσότερες βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών, ειδικά η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Ε και οι βιταμίνες Β, οι οποίες είναι γνωστό ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του υγιούς τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών πυροδοτώντας μια κατάσταση γνωστή ως telogen fluvium - αραίωση μαλλιών που προκαλείται από το στρες.

Σημείωση: Όλα τα ποσά της Συνιστώμενης Ημερήσιας Πρόληψης (RDA) που αναφέρονται παρακάτω βασίζονται στις ημερήσιες απαιτήσεις για τον μέσο ενήλικα που ακολουθεί έναν κανονικό τρόπο ζωής.

Βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών, του δέρματος και των μαλλιών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση αυτού του ζωτικού θρεπτικού συστατικού μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μαλλιών .

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση των τριχοθυλακίων και τελικά πτώση. Αυτή η τοξική συσσώρευση στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των τριχών, εύθραυστα νύχια ή ξηρό δέρμα.

Η βιταμίνη Α είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που σημαίνει ότι διαλύεται σε λίπη και μπορεί να αποθηκευτεί στους λιπώδεις ιστούς του σώματος. Βρίσκεται σε πολλά νόστιμα φαγητά, όπως οι γλυκοπατάτες, τα καρότα, το σπανάκι και η κολοκύθα .

Η RDA για τους ενήλικες είναι 900 μικρογραμμάρια για τους άνδρες και 700 μικρογραμμάρια για τις γυναίκες. Εάν παίρνετε συμπληρώματα διατροφής, βεβαιωθείτε ότι η δόση δεν υπερβαίνει αυτή τη σύσταση.

Μερικά κοινά πρώιμα σημάδια τοξικότητας της βιταμίνης Α περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, υπνηλία, ξηροφθαλμία, σκασμένα χείλη και αραιά κομμάτια μαλλιών.

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για υγιές δέρμα και μαλλιά μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και την παρουσία ελεύθερων ριζών. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης Ε μπορεί να επηρεάσει την πήξη του αίματος και να οδηγήσει σε αραίωση των μαλλιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοξικότητα της βιταμίνης Ε είναι σχετικά σπάνια και τυπικά απαιτεί υψηλές δόσεις που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο των 1.000 mg την ημέρα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν τα αμύγδαλα, τους ηλιόσπορους, το αβοκάντο , το σπανάκι και το μπρόκολο. Η βιταμίνη Ε έχει RDA 15 χιλιοστόγραμμα .

Μερικά πρώιμα συμπτώματα της υπερβολικής κατανάλωσης βιταμίνης Ε περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, κόπωση, ναυτία και διάρροια.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες Β διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών υποστηρίζοντας την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στους θύλακες των τριχών.

Ωστόσο, η υπερκατανάλωση αυτών των βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπία των θρεπτικών συστατικών στο σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών και ακόμη και απώλεια. Συγκεκριμένα, η υπερβολική ποσότητα βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεύρα και τριχόπτωση, ενώ η υπερβολική ποσότητα Β9 (φυλλικό οξύ) μπορεί να καλύψει μια ανεπάρκεια βιταμίνης Β12, η ​​οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει τριχόπτωση.

Μια μελέτη έδειξε ότι υψηλές δόσεις βιταμίνης Β6 θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριχόπτωση λόγω παρεμβολής στην παραγωγή τριχοθυλακίων. Καλές πηγές τροφίμων βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν τα ρεβίθια, ο σολομός, οι πατάτες και οι μπανάνες, ενώ η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Η RDA της βιταμίνης Β6 είναι 1,3 χιλιοστόγραμμα, ενώ της βιταμίνης Β12 είναι 2,4 μικρογραμμάρια.

Τα πρώιμα σημάδια τοξικότητας της βιταμίνης Β6 περιλαμβάνουν ναυτία, ευαισθησία στο φως και μούδιασμα. Από την άλλη πλευρά, ο κνησμός, ο πόνος στις αρθρώσεις και οι καρδιακοί παλμοί θα μπορούσαν να σηματοδοτούν υπερβολικές ποσότητες βιταμίνης Β12 .

Jenny.Gr
pexels

Πώς να αντιμετωπίσετε την τριχόπτωση λόγω υπερβολικής πρόσληψης βιταμινών

Εάν πιστεύετε ότι αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών λόγω υπερβολικής πρόσληψης βιταμινών, μπορεί να θέλετε να αξιολογήσετε την πρόσληψη βιταμινών τόσο από τη διατροφή σας όσο και από τα συμπληρώματά σας για να προσδιορίσετε εάν η υπερβολική ποσότητα είναι ο υποκείμενος λόγος για τυχόν προβλήματα.

Ακολουθούν ορισμένα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε την κατάσταση.

Αλλάξτε τη διατροφή σας

Το αρχικό βήμα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης βιταμινών είναι η αλλαγή της διατροφής σας. Εάν παίρνατε συμπληρώματα, διακόψτε τα και λάβετε όλες τις βιταμίνες από τα τρόφιμα. Επιδιώξτε μια ισορροπημένη διατροφή με άφθονα φρούτα, λαχανικά, άπαχες πηγές πρωτεΐνης και δημητριακά ολικής αλέσεως ως κύρια συστατικά.

Ελέγξτε τις δόσεις των συμπληρωμάτων σας

Η λήψη πολλών συμπληρωμάτων μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας. Ελέγχετε πάντα τη δόση και βεβαιωθείτε ότι δεν υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη. Εάν συμβαίνει, μειώστε τη δόση ή διακόψτε τη χρήση εντελώς.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα μόνο εάν δεν λαμβάνετε τις ημερήσιες ποσότητες με το φαγητό. Δεν πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα εκτός εάν η ανάλυση αίματος το δείξει ή εάν σας τα έχει συνταγογραφήσει γιατρός.

Αξιολογήστε τη ρουτίνα περιποίησης μαλλιών σας

Ελέγξτε την τρέχουσα ρουτίνα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν χρησιμοποιείτε προϊόντα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα μαλλιά σας. Αποφύγετε σκληρά χημικά ή ζεστά εργαλεία που μπορούν να αποδυναμώσουν τη δομή των τριχοθυλακίων, καθιστώντας τα μαλλιά πιο ευαίσθητα στο σπάσιμο.

Αντίθετα, δοκιμάστε να ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής , προϊόντα ανάπτυξης μαλλιών και φυσικά έλαια.

Όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης που προκαλείται από την υπερκατανάλωση βιταμινών, το κλειδί είναι η ισορροπία. Αν και η λήψη επαρκών ποσοτήτων βιταμινών είναι απαραίτητη για την υγεία των μαλλιών, η λήψη πάρα πολλών μπορεί να έχει αρνητικές παρενέργειες που μπορεί να οδηγήσουν σε τριχόπτωση.

Μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία των μαλλιών.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμινών ή αισθάνεστε ότι παίρνετε πάρα πολύ, η συζήτηση με έναν γιατρό μπορεί να σας βοηθήσει. Είναι απαραίτητο να δώσετε προτεραιότητα στην υγεία των μαλλιών σας.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.