Μήπως τελευταία νιώθεις (περισσότερη) μοναξιά; Δεν είσαι η μόνη/ος αφού όλο και περισσότερες έρευνες, όπως αυτή του Pew Research Center, δείχνουν ότι τα ποσοστά όλο και αυξάνονται.
Η μοναξιά αυξάνει τα συμπτώματα της κατάθλιψης, τις διαταραχές προσωπικότητας, την άνοια, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ακόμη και τον πρόωρο θάνατο. Η μοναξιά είναι πολύ διαφορετική από την απομόνωση καθώς η πρώτη είναι «ένα οδυνηρό συναίσθημα που στηρίζεται στην αντίληψη ότι οι κοινωνικές ανάγκες μας δεν συνάδουν με την ποσότητα αλλά κυρίως την ποιότητα των κοινωνικών μας σχέσεων».
Μελέτη του Harvard που κράτησε 85 χρόνια, δείχνει ότι οι κοινωνικές επαφές είναι ο βασικότερος παράγοντας για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.
Αν παρόλα αυτά προτιμάς τη μοναξιά σου, φρόντισε να επωφεληθείς από αυτή, αποφεύγοντας τα 4 παρακάτω λάθη σύμφωνα με τους ειδικούς:
Λάθος 1: Περιμένεις να αλλάξουν κάποια δεδομένα στη ζωή σου
Είναι ίσως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να εντείνει τη μοναξιά σου. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να περιμένεις για παράδειγμα να χάσεις βάρος, να γίνεις πιο ευτυχισμένος ή να έχεις λιγότερο άγχος προκειμένου να κοινωνικοποιηθείς. Μπορεί να φοβάσαι την αρνητική κριτική ή τη μη αποδοχή αλλά έρευνες δείχνουν ότι τείνουμε να μας κάνουμε πιο σκληρή κριτική από τους άλλους. Δοκίμασε λοιπόν να προσεγγίσεις τον φόβο σου και θα δεις πως όλα τελικά μπορεί να είναι στο μυαλό σου.
Λάθος 2: Αποφεύγεις συζητήσεις με ξένους
Το να μιλάς σε έναν ξένο, περιγράφεται συχνά σαν μια «δυσάρεστη εμπειρία». Η αλήθεια είναι όμως βάσει ερευνητικών δεδομένων, πως η συναναστροφή με ξένους σού προκαλεί πιο ευχάριστα συναισθήματα και δυναμώνει το αίσθημα του ανήκειν, αυξάνοντας παράλληλα τη δημιουργικότητά σου.
Λάθος 3: Δεν κάνεις ποτέ «ευαίσθητες» ερωτήσεις για να μη φανείς αδιάκριτη/ος
Αν κάνεις αυτό το λάθος, σου στερεί τις πιο βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις οπότε άφησε τον εαυτό σου ελεύθερο να ρωτήσει ό,τι θέλει με τακτ. Κάνε ένα πείραμα και θα δεις πως δεν είναι όσο άβολο νομίζεις.
Λάθος 4: Θεωρείς ότι είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια
Είναι ίσως η μεγαλύτερη παγίδα του μυαλού σου. Δεν υπάρχει λόγος να το περνάς μόνος σου οπότε δεν υπάρχει καμία ντροπή ή κάτι κακό στο να ζητήσεις βοήθεια. Αν επιτρέψεις στον εαυτό σου να ζητήσει βοήθεια, θα νιώσεις πολύ πιο ανάλαφρα και καλύτερα. Δοκίμασέ το.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.