WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως πάσχεις από το «σύνδρομο του απατεώνα»; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια


JTeam

23 Μαΐου 2023

Μήπως πάσχεις από το «σύνδρομο του απατεώνα»; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια
pexels
Αν υποτιμάς συχνά την αξία σου, αξίζει να κάνεις το τεστ

Μήπως νιώθεις συχνά ότι δεν κάνεις αρκετά καλά τη δουλειά σου και παρόλο που έχεις κατακτήσει την επιτυχία, υποτιμάς την αξία σου και αμφιβάλλεις για τις γνώσεις και τις ικανότητές σου;

Αυτό που σου συμβαίνει, έχει όνομα και περιγράφεται επιστημονικά ως «Σύνδρομο του Απατεώνα», (Impostor Syndrome), όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά το 1978 από δύο ψυχολόγους, αναλύοντας την εργασιακή συμπεριφορά δύο γυναικών. Είναι πολύ πιθανό να έχεις ξαναδιαβάσει τον όρο αλλά αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις, είναι ότι εάν το έχεις, μπορείς να γίνεις πολύ καλός στη δουλειά σου.

Υπολογίζεται ότι το 70% των ανθρώπων βιώνει κάποια στιγμή στη ζωή του το συγκεκριμένο σύνδρομο ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, αν και από έρευνες προκύπτει ότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο. Το σύνδρομο Impostor, όπως αποδίδεται στα αγγλικά, δεν είναι επίσημα, ψυχική διαταραχή και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Παρόλα αυτά εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα θύματα μπορούν να αναπτύξουν στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κατάθλιψη και αμφιβολία. Και αυτό γιατί ενώ έχουν στοιχεία ότι είναι επιτυχημένα στη δουλειά τους ή στις σπουδές τους, νιώθουν αποτυχημένα.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο τα τελευταία χρόνια εκδηλώνεται σε όλο και περισσότερους ανθρώπους και πρόκειται για μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση που αναδύεται μέσα από ένα σύνολο συναισθημάτων και συμπεριφορών. Το άτομο που πάσχει από το σύνδρομο, νιώθει ότι βρέθηκε σε μια επαγγελματική θέση εξαιτίας ενός τυχαίου γεγονότος και όχι επειδή το άξιζε ή επειδή τα άτομα που το προσέλαβαν, δεν αντιλήφθηκαν πόσο ανεπαρκή ήταν τα προσόντα του.

Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι το άτομο που νιώθει ουσιαστικά σαν «απατεώνας» να βιώνει ένα μόνιμο άγχος μήπως γίνει αντιληπτή η ανεπάρκειά του σε κάποιον τομέα, ακόμη και αν αυτή η πεποίθηση ανήκει αποκλειστικά στη σφαίρα της φαντασίας του.

Για να δεις αν πάσχεις από το συγκεκριμένο σύνδρομο, κάνε το τεστ εδώ.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.