WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Κι όμως, ο ναρκισσισμός μπορεί να είναι υγιής: Τα 7 σημάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς


JTeam

30 Μαΐου 2023

Κι όμως, ο ναρκισσισμός μπορεί να είναι υγιής: Τα 7 σημάδια, σύμφωνα με τους ειδικούς
pexels
Ο ναρκισσισμός έχει ευρύ φάσμα και μερικές φορές, σε μικρές δόσεις μπορεί να είναι καλό χαρακτηριστικό. Πώς θα τον διακρίνεις όμως από τον τοξικό;

Ο ναρκισσισμός σαν λέξη δεν έχει κανένα θετικό πρόσημο. Όσο τουλάχιστον γνωρίζουμε. Στο άκουσμά της, μας έρχεται στο μυαλό κάποιος φίλος που δεν ρωτάει ποτέ και τίποτα για τη ζωή σου ή ένας γονιός που βάζει πάντα σε προτεραιότητα τις δικές του ανάγκες.

Υπάρχει ωστόσο, μια μορφή ναρκισσισμού που μπορεί να είναι πολύ ευεργετική για το άτομο που την έχει, σύμφωνα με τους ειδικούς, και είναι γνωστή ως «υγιής ναρκισσισμός». Σύμφωνα με τη σύμβουλο ψυχικής υγείας στην Washington, Hannah Alderete: «Ο ναρκισσισμός έχει ένα ευρύ φάσμα και αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει ισχυρές δόσεις όπως συμβαίνει στη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας ενώ κάποιος άλλος πολύ λιγότερο, έχοντας κυρίως χαμηλή αυτοεκτίμηση».

Ο ναρκισσισμός σε οποιαδήποτε μορφή, σύμφωνα με τους ειδικούς, εκλαμβάνεται ως κάτι μόνο αρνητικό. Πώς θα καταλάβεις όμως αν έχεις υγιή ναρκισσισμό;

Τα σημάδια είναι τα εξής:

Μπορείς να μείνεις μόνος

Το άτομο με υγιή ναρκισσισμό δεν πάει από σχέση σε σχέση μόνο και μόνο για να αποφύγει τη μοναξιά. Μπορεί να μείνει μόνο του για καιρό μέχρι να νιώσει ότι θέλει πραγματικά να αποκτήσει σύντροφο. Όχι μόνο και μόνο για να μπει εγωιστικά σε μια σχέση.

Μπορείς να ελέγξεις την αυτοεκτίμησή σου

Αυτό σημαίνει ότι οι διάφορες καταστάσεις στη ζωή, δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της αυτοεκτίμησής σου. Όσο δύσκολες κι αν είναι, δεν χάνεις την πίστη στον εαυτό σου και μπορείς εύκολα να διαχειρίζεσαι τα συναισθήματά σου.

Όταν δεν γίνεται το δικό σου, το διαχειρίζεσαι

Τα άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή βγαίνουν εκτός ελέγχου και γίνονται κτητικά όταν δεν παίρνουν αυτό που θέλουν. Αν έχεις υγιή ναρκισσισμό, το διαχειρίζεσαι πολύ καλά και αυτό σε βοηθά να διαχειρίζεσαι εξίσου αποτελεσματικά τις δυσκολίες της ζωής.

Δεν επιζητάς τον θαυμασμό

Ο ναρκισσιστής θέλει να είναι συνέχεια το κέντρο της προσοχής και ζητά συνέχεια τον θαυμασμό από τους άλλους. Αν έχεις υγιή ναρκισσισμό, δεν σε ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων ούτε θες να έχεις συνέχεια τα φώτα πάνω σου.

Εστιάζεις στο self- care

Έχεις την ανάγκη να φροντίζεις τον εαυτό σου και να εκπληρώνεις τις ανάγκες σου, αν είσαι άτομο με υγιή ναρκισσισμό. Παράλληλα, θέτεις όρια στους άλλους και επικοινωνείς πιο δυναμικά.

Βιώνεις έντονα όλα σου τα συναισθήματα

Δεν αγνοείς τα αρνητικά συναισθήματα. Αντίθετα, τα βιώνεις όλα και σε έντονο βαθμό. Οι ναρκισσιστές από την άλλη, έχουν έντονα συναισθήματα ανεπάρκειας και ντρέπονται για πολλά από όσα αισθάνονται.

Στοχοπροσηλώνεσαι

Παθιάζεσαι με τους στόχους και θες πάντα να τους εκπληρώνεις. Τους βάζεις σε προτεραιότητα και αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα κυριότερα σημάδια του υγιούς ναρκισσισμού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.