WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ναρκισσιστική διαταραχή: Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις τα χαρακτηριστικά της


JTeam

2 Ιανουαρίου 2023

Ναρκισσιστική διαταραχή: Το τεστ που θα αποκαλύψει αν έχεις τα χαρακτηριστικά της
Ο ναρκισσισμός και οι τοξικές σχέσεις αποτελούν από τα μεγαλύτερα προβλήματα των σύγχρονων, ανθρώπινων σχέσεων και οι περισσότεροι νάρκισσοι δεν έχουν επίγνωση της διαταραχής τους

Είναι γνωστός ο μύθος για τον Νάρκισσο, ο οποίος τυφλώθηκε ολότελα από την αντανάκλαση του εαυτού του. Αυτός ο σοφός μύθος όμως, πως ακριβώς μεταφράζεται στην πραγματική ζωή;

Ο ναρκισσισμός, είναι μια διαταραχή προσωπικότητας, η οποία χτίζεται από την πρώιμη και ενήλικη ζωή. Άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή δεν μπορούν να αντιληφθούν τα λάθη τους, έχουν έντονη τάση να κρίνουν τους γύρω τους, θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο και διακρίνονται από έλλειψη ενσυναίσθησης, όταν δεν τους δίνετε αυτό που επιθυμούν. Θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα άτομα αυτά ως «ανώριμους ενήλικες», ωστόσο πρόκειται για έξυπνα άτομα, τα οποία γνωρίζουν καλά πως να χειραγωγούν συναισθηματικά τους γύρω τους, προκειμένου να μένουν οι ίδιοι ικανοποιημένοι.

Επίσης ένας νάρκισσος έχει έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός και μοναδικός και πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά άτομα υψηλού κύρους (ή θεσμούς), απαιτώντας παράλληλα υπερβολικό θαυμασμό και συνεχή προσοχή.

Για έναν νάρκισσο είναι πολύ δύσκολο να μπει στην «θέση του άλλου» και αυτό γιατί στερείται ενσυναίσθησης. Δεν ταυτίζεται δηλαδή με τα συναισθήματα των άλλων, τους φθονεί ή θεωρεί ότι τον φθονούν. Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, επιθυμεί ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του. Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι το φθονούν, εμφανίζοντας αλαζονική, χειριστική και υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση. Το πιο σημαντικό κριτήριο ίσως είναι η εκμετάλλευση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, για να πετύχει τους σκοπούς του.

Με λίγα λόγια θεωρεί τον εαυτό του ιδανικό, αλλά είναι βαθιά ανασφαλή άτομο, γι' αυτό και μπορεί να ζηλεύει εύκολα και να επιθυμεί πάντοτε τον έλεγχο.

Ο ναρκισσισμός έως ένα σημείο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υγιούς τους προσωπικής εξέλιξης. Τι γίνεται όμως όταν αυτό εξελίσσεται σε διαταραχή; Το πιθανότερο είναι οι εφήμερες σχέσεις, είτε προσωπικές, είτε επαγγελματικές, ακόμη και φιλικές, με αποτέλεσμα ο νάρκισσος να ψάχνει συνεχώς για αντικαταστάτες, ζώντας μια κενή συναισθηματικά ζωή. Καταστροφικότητα και μια δυστυχισμένη ζωή τόσο για τον ίδιο όσο και για τους γύρω τους, είναι το αποτέλεσμα, όσο και αν δείχνει στον κοινωνικό του περίγυρο πως είναι αψεγάδιαστος σε όλα.

Και επειδή όπως είπαμε, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για έναν νάρκισσο να αντιληφθεί την διαταραχή του, μπορείς να κάνεις το παρακάτω τεστ και να δεις σε τι επίπεδα βρίσκεται ο ναρκισσισμός σου.

Τεστ ναρκισσισμού

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.