WELL BEING

Γονείς Νάρκισσοι: Όταν μεγαλώνεις το παιδί σου με τοξικό τρόπο και δεν το συνειδητοποιείς καν


JTeam

7 Σεπτεμβρίου 2022

Γονείς Νάρκισσοι: Όταν μεγαλώνεις το παιδί σου με τοξικό τρόπο και δεν το συνειδητοποιείς καν
Οι υποσυνείδητες συμπεριφορές ναρκισσισμού, που φέρνουν τοξικότητα στους γύρω μας και πόσο μάλλον στο παιδί μας

Θα μπορούσαμε να γράφουμε επί ώρες για τους ναρκισσιστικούς χαρακτήρες, αλλά και την ναρκισσιστική διαταραχή, την οποία πάρα πολύ άνθρωποι έχουν και μάλιστα δεν το γνωρίζουν καν. Είναι μια από τις διαταραχές με την λιγότερη αυτο - επίγνωση. Τι συμβαίνει όμως όταν ένας νάρκισσος, γίνεται γονέας; Αλλά και πως επηρεάζει αυτό την ανατροφή και την ψυχολογία του παιδιού;

Οι νάρκισσοι έχουν μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους. Η έπαρση και η αυτοπεποίθηση κυριαρχούν. Ναι μεν η αυτοπεποίθηση είναι ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο όταν ξεπερνάει τα όρια και αγγίζει την αλαζονεία, "τυφλώνει" και σε κάνει να ενδιαφέρεσαι μόνο για τον εαυτό σου και κανέναν άλλο, ακόμη και αν δείχνεις ότι ενδιαφέρεσαι για τους άλλους.

Για ένα παιδί να μεγαλώνει με έναν γονέα νάρκισσο, δεν είναι και η πιο υγιής κατάσταση. Συχνά μπορεί να νιώσει παραμελημένο, είτε ότι η αξία του και η σημαντικότητα του καθορίζεται από τα επιτεύγματα του και όχι γι' αυτό που πραγματικά είναι. Αυτό συμβαίνει επειδή οι γονείς που έχουν ναρκισσισμό, επιβραβεύουν και δίνουν αξία στα παιδιά τους, όταν καταφέρνουν συνήθως κάτι σπουδαίο ή πετυχαίνουν σε κάτι. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά δεν συνδέονται με τον πραγματικό τους εαυτό, έχουν έντονες ανασφάλειες και προσπαθούν συνέχεια να εκπληρώσουν τις ανάγκες των γονιών τους για να νιώσουν σημαντικοί.

Οι γονείς - νάρκισσοι, είναι επίσης προσωπικότητες, ιδιαίτερα χειριστικές. Κάτι το οποίο, είναι πιθανό να περάσει σαν χαρακτηριστικό και στα παιδιά τους. Μέσα από διάφορες μεθόδους, είτε υποσυνείδητα είτε συνειδητά, προσπαθούν να οδηγήσουν τα παιδιά τους, να λάβουν τις αποφάσεις που εκείνοι θέλουν. Αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους σαν πηγή ικανοποίησης για τους ίδιους. Και έτσι το παιδί τους, μπορεί να ακολουθεί επιλογές και αποφάσεις που γνωρίζει ότι θα προσφέρουν ικανοποίηση στους γονείς του, αγνοώντας τα δικά του θέλω και τις δικές του επιθυμίες.

Οι ναρκισσιστές είναι συχνά θυμωμένοι και επιθετικοί όταν αισθάνονται απογοητευμένοι ή μπερδεμένοι. Εάν πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι επικριτικό ή προκλητικό, μπορούν να επιτεθούν. Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να εκδηλωθούν με φωνές, ξαφνικές κρίσεις οργής ή, σε πιο σοβαρές και σπάνιες περιπτώσεις, σωματική βία. Χαρακτηριστικό των ανθρώπων με ναρκισσισμό, είναι η επίκριση και η κριτική, προκειμένου να πάρουν οι ίδιοι αξία και αυτοεπιβεβαίωση. Ακόμη μπορεί να αγνοούν τα συναισθήματα των παιδιών τους και να τα αντιμετωπίζουν με τρόπους όπως: "Ξεπέρασε το", "Δεν είναι και τόσο μεγάλη υπόθεση", ή "Μην είσαι τόσο ευαίσθητος" κλπ.

Σε περιπτώσεις που παρατηρούνται τα παραπάνω χαρακτηριστικά είτε σε εσάς, είτε τα παρατηρείται στον γονιό σας, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από ειδικό, προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της καθημερινότητα σας με περισσότερη ενσυναίσθηση και χωρίς να επιβάλλεστε στα θέλω των άλλων και να ορίζετε την ζωή τους για δικής σας ικανοποίηση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.