WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

8 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν κουράζεις συναισθηματικά τους άλλους


JTeam

11 Ιουνίου 2023

8 ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν κουράζεις συναισθηματικά τους άλλους
pexels
Πώς είσαι απέναντί στους άλλους;

Ήξερες ότι η συναισθηματική εξάντληση των άλλων εξαρτάται πολύ από τη συμπεριφορά σου; Είναι πιθανό να μην καταλαβαίνεις καν ότι την προκαλείς στους γύρω σου αλλά είναι πολύ συχνό φαινόμενο.

Αν έχεις ήδη υποψίες ότι κουράζεις συναισθηματικά όσους συναναστρέφεσαι, ήρθε η στιγμή να κάνεις μια ενδοσκόπηση και να δεις τι μπορείς να αλλάξεις για να θέσεις υγιείς βάσεις στις σχέσεις σου.

Το μόνο που έχεις να κάνεις για αρχή, είναι να κάνεις στον εαυτό σου τις παρακάτω ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν εξαντλείς τις συναισθηματικές αντοχές των άλλων.

1. Σε αποφεύγουν οι άλλοι ή κοιτάζουν το κενό κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης; Ναι/ Όχι

2. Σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου; Ναι/ Όχι

3. Κάνεις συχνά αρνητικές σκέψεις; Ναι/ Όχι

4. Κουτσομπολεύεις τους άλλους; Ναι/ Όχι

5. Ασκείς κριτική και έλεγχο; Ναι/ Όχι

6. Είσαι λίγο drama queen; Ναι/ Όχι

7. Σταματάς τους άλλους για να τους λες την ιστορία της ζωής σου; Ναι/ Όχι

8. Νιώθεις ότι είσαι μέσα σε μια συναισθηματική «μαύρη τρύπα», αλλά δεν θες να ζητήσεις βοήθεια; Ναι/ Όχι

Πόσα «ναι» είπες;

- Αν δεν είπες κανένα, δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να δείχνει ότι εξαντλείς τους άλλους συναισθηματικά.

- Αν είπες ένα «ναι», προσπάθησε να παρατηρήσεις πότε προκαλείς συναισθηματική εξάντληση και προσπάθησε να αλλάξεις συμπεριφορά γιατί επηρεάζει αρκετά τους γύρω σου.

- Αν είπες δύο «ναι», υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι κουράζεις τους άλλους αλλά είναι εύκολο να βρεις τον δρόμο σου και να κάνεις θετικές αλλαγές.

-Αν είπες τρία «ναι», έχεις μια τάση να προκαλείς τη συναισθηματική εξάντληση των άλλων αλλά το γνωρίζεις καλά οπότε αυτό είναι ένα καλό πρώτο βήμα για αλλαγή.

- Αν είπες τέσσερα «ναι», πάρε μια ανάσα και κάνε μικρά βήματα για να μην σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου.

- Αν είπες πέντε «ναι», κριτικάρεις πολύ τους άλλους και είναι καλό να αρχίσεις να ρωτάς τους αγαπημένους σου πώς νιώθουν προκειμένου να αρχίσεις να το αλλάζεις.

- Αν είπες έξι «ναι», αρνείσαι μάλλον να ζητήσεις βοήθεια παρόλο που εξαντλείς τους άλλους. Συνεχίζεις την ίδια συμπεριφορά αλλά καλό είναι να βελτιωθείς επικοινωνιακά και να ενδιαφερθείς πώς κάνεις να νιώθουν οι γύρω σου.

- Αν είπες επτά «ναι», έχεις έντονες τάσεις συναισθηματικής εξάντλησης των άλλων και καλό είναι να κάνεις μικρές αλλαγές προς την αυτοβελτίωση.

- Αν είπες οκτώ «ναι», κουράζεις πολύ τους άλλους και εσένα τον ίδιο καθώς όλο αυτό ξεκινάει από τον εαυτό σου οπότε καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.