WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις χαμηλό EQ; Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να αναπτύξεις


JTeam

14 Ιουλίου 2023

Έχεις χαμηλό EQ; Αυτό είναι το χαρακτηριστικό που πρέπει να αναπτύξεις
pexels
Αν το έχεις ήδη καλλιεργήσει, δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τα χαμηλά επίπεδα της συναισθηματικής σου νοημοσύνης γιατί τα ξεπερνά

Η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου, να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα. Τόσο τα δικά του όσο και των άλλων. Να τα χειρίζεται αποτελεσματικά και να δημιουργεί διαρκώς κίνητρα για τον εαυτό του.

Το EQ είναι πολύ σημαντικό γιατί βοηθάει περισσότερο στις κοινωνικές σχέσεις και στη λήψη αποφάσεων που στηρίζονται στη σωστή διαχείριση των συναισθημάτων. Ωστόσο, αν η συναισθηματική σου νοημοσύνη δεν είναι πολύ ανεπτυγμένη, υπάρχει ένα χαρακτηριστικό που αν το εξελίξεις, θα προσφέρει τα ίδια οφέλη στη συναναστροφή σου με τους άλλους. Αυτό δεν είναι άλλο από την περιέργεια.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έλεγε: «Δεν έχω ξεχωριστά ταλέντα. Είμαι μόνο, παθιασμένα περίεργος». Η περιέργεια είναι βασικό ανθρώπινο χαρακτηριστικό που οδηγεί στη μάθηση και στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου.

Σε περίπτωση που έχεις ήδη ανεπτυγμένη την περιέργειά σου, ήρθε η ώρα να μάθεις πως για 3 λόγους, υπερισχύει της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Οι 3 λόγοι που η περιέργεια είναι καλύτερη από το υψηλό EQ

Οι άνθρωποι με έμφυτη περιέργεια:

Είναι πιο καινοτόμοι και ανοιχτόμυαλοι

H περιέργεια οδηγεί στον πειραματισμό και αυτό είναι η αρχή της καινοτομίας και της προόδου. Τα άτομα που είναι περίεργα, εξερευνούν και αναζητούν απαντήσεις, ρωτώντας. Έτσι ψάχνουν για καλύτερες λύσεις και η όλη τους στάση βοηθάει στην ανακάλυψη νέων οπτικών και ευκαιριών.

Παίρνουν καλύτερες αποφάσεις

Τα άτομα με περιέργεια σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business School, οδηγούνται σε λάθος αποφάσεις πιο σπάνια. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που πολλοί ηγέτες με ανεπτυγμένο αυτό το χαρακτηριστικό, επειδή ρωτούν περισσότερες ερωτήσεις, οδηγούνται πιο εύκολα στην επιτυχία μέσα από την κρίση τους και τη σωστή λήψη αποφάσεων.

Διαχειρίζονται καλύτερα καταστάσεις

Η περιέργεια βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση των καταστάσεων και συνεπώς στην καλύτερη διαχείρισή τους. Τα περίεργα άτομα είναι ενεργοί ακροατές, ρωτούν διάφορα και προσπαθούν να κατανοήσουν τις ανάγκες των υπολοίπων. Όλο αυτό βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση καταστάσεων που βελτιώνει σημαντικά τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.