3 πράγματα που κάνουν τα άτομα με υψηλό EQ όταν σου μιλάνε, σύμφωνα με πρώην πράκτορα του FBI
JTeam
10 Ιουλίου 2023
Ο Κρις Βος ήταν πράκτορας του FBI, γνωστός για την επιτυχία του στις διαπραγματεύσεις. Η δημοσιογράφος του CNBC, Μαρίνοβα Πομπλιάνο, έγραψε βιβλίο με τίτλο Hidden Genius (Κρυφή Ιδιοφυΐα) και ανέλυσε πώς η συναισθηματική νοημοσύνη, δηλαδή το EQ, είναι το κλειδί για όλες τις καταστάσεις. Ένα από τα άτομα με τα οποία μίλησε, στο πλαίσιο της έρευνάς της, ήταν ο Βος.
Μια βασική δεξιότητα που κατέκτησε κατά τη διάρκεια των 24 ετών της καριέρας του, ήταν η συναισθηματική νοημοσύνη. Το μυστικό, σύμφωνα με τον τον ίδιο, είναι να ξέρεις να ακούς και να "διαβάζεις" τους ανθρώπους.
Το 1993, για παράδειγμα, δύο άνδρες κρατούσαν ομήρους τρεις υπαλλήλους σε ένα κατάστημα της τράπεζας Chase Manhattan στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Ο Βος ήταν ο δεύτερος διαπραγματευτής στο τηλέφωνο με έναν από τους ληστές της τράπεζας.
Για να λύσει το πρόβλημα, έκανε τρία πράγματα που, όπως λέει, κάνουν οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη όταν επικοινωνούν με άλλους, ειδικά όταν πρόκειται για ευαίσθητα ζητήματα.
Δες πώς μπορείς να το κάνεις.
1. Να μιλάς ήρεμα
Σε εκείνη τη διαπραγμάτευση του 1993, ο Βος χρησιμοποίησε μια τεχνική την οποία αποκαλεί "Η φωνή του DJ του Late Night FM": μια καταγγελτική, καθησυχαστική και μπάσα φωνή που εφαρμόζεται σχεδόν σε κάθε κατάσταση.
Αυτός ο τόνος φωνής προκαλεί μια νευροχημική αντίδραση που ηρεμεί τον εγκέφαλο του συνομιλητή σας. Στη συνέχεια, δημιουργεί μια ακούσια αντίδραση καθαρού μυαλού και στα δύο μέρη.
"Η γνήσια περιέργεια είναι ένα hack για τον συναισθηματικό έλεγχο", δήλωσε σε συνέντευξη σε podcast το 2018. "Αν μιλάτε δυνατά με μια απαλή, χαλαρωτική φωνή, μπορείτε στην πραγματικότητα να ηρεμήσετε και τον εαυτό σας".
2. Να επαναλαμβάνεις τις δηλώσεις ως ερωτήσεις
Ο αντικατοπτρισμός είναι μια αποτελεσματική τεχνική για την οικοδόμηση καλής θέλησης και τη συλλογή πληροφοριών. Γίνεσαι ο καθρέφτης του άλλου, επαναλαμβάνοντας αρκετές λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποίησε στην τελευταία του επικοινωνία.
3. Να προσδιορίζεις με λέξεις τα συναισθήματα του άλλου
Στη συνέχεια, ο Βος είπε στον δεύτερο ληστή τράπεζας: "Δεν έφταιγες εσύ, έτσι δεν είναι;" και "Μετανιώνεις που συνέβη αυτό, έτσι δεν είναι;". Και οι δύο αυτές ερωτήσεις υπονοούσαν ότι ο ληστής απλώς μπλέχτηκε σε μια κακή κατάσταση.
Αν, για παράδειγμα, μιλάς με κάποιον που δεν είναι και στα πολύ καλά του, θα μπορούσες να του πεις ένα από τα παρακάτω: "Φαίνεται ότι βρίσκεσαι σε μια στρεσογόνα κατάσταση" ή "Φαίνεται ότι είσαι δυσαρεστημένος με το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα".