WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Συναισθηματική νοημοσύνη: Τα 6 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό EQ


JTeam

25 Σεπτεμβρίου 2022

Συναισθηματική νοημοσύνη: Τα 6 χαρακτηριστικά των ατόμων με υψηλό EQ
pexels
Όποτε νιώθουν αρνητικά συναισθήματα, ξέρουν ακριβώς την αιτία που τους τα προκάλεσε

H συναισθηματική μας νοημοσύνη (EQ) είναι πολύ πιο ισχυρή, σύμφωνα με τους ειδικούς, από το IQ και μπορεί να γίνει φανερή από τη γλώσσα του σώματός μας, μέχρι τις λέξεις που επιλέγουμε. Τα στοιχεία είναι εκεί και το μόνο που χρειάζεται, είναι να τα παρατηρήσει κανείς.

Τα άτομα με υψηλό δείκτη EQ έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και αν συγκαταλέγεσαι ανάμεσά τους, τότε τα γνωρίζεις ήδη. Σύμφωνα με τον Daniel Goleman, ψυχολόγο και συγγραφέα της μελέτης "Focus: The Hidden Driver of Excellence", υπάρχουν μερικά πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που δείχνουν ότι ορισμένα άτομα έχουν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

Τα άτομα με εξαιρετικό EQ, πέρα από ενσυναίσθηση:

1. Αναγνωρίζουν τα δυνατά αλλά και αδύναμα τους σημεία

Ξέρουν να αναγνωρίζουν τις αδυναμίες τους πέρα από το να υπερηφανεύονται για τα δυνατά τους σημεία. Αυτό απορρέει φυσικά από την έντονη αυτοπεποίθηση που είναι χαρακτηριστικό των ατόμων με συναισθηματική νοημοσύνη.

2. Ξέρουν ακριβώς τον λόγο που τους προκάλεσε αρνητικά συναισθήματα

Μέσα στη μέρα έχουμε διάφορες συναισθηματικές διακυμάνσεις αλλά πολλές φορές δεν έχουμε μέσα μας ξεκάθαρους τους λόγους που αισθάνομαστε με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Όταν βιώνουμε αρνητικά συναισθήματα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι μας έκανε να νιώσουμε έτσι και τα άτομα με υψηλό EQ ξέρουν καλά από πού πηγάζουν και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά τους συναισθήματα.

3. Τα πάνε καλά σχεδόν με όλους

Τα άτομα με υψηλό EQ κάνουν ουσιαστικές και βαθιές σχέσεις οπότε σπάνια δεν τα πηγαίνουν καλά με κάποιον και αυτό προσοχή, δεν σημαίνει ότι υποκρίνονται.

4. Είναι περίεργοι να μάθουν τους άλλους

Θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα για τους άλλους και αυτό δείχνει πόσο ανεπτυγμένη είναι παράλληλα η ενσυναίσθησή τους. Βιώνουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των άλλων σαν δικά τους και δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον να μάθουν περισσότερα για εκείνους.

5. Νοιάζονται και είναι συμπονετικοί

Νοιάζονται για τα άτομα γύρω τους και είναι πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν όταν ο άλλος έχει ανάγκη ακόμη κι αν δεν τον γνωρίζουν καν. Αυτό μάλιστα θεωρείται ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά των ατόμων με ενσυναίσθηση και συνεπώς με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη

6. Εμπιστεύονται την κρίση τους

Τα άτομα με συναισθηματική νοημοσύνη ακολουθούν το ένστικτο και τη διαίσθησή τους και εμπιστεύονται πάντα τον εαυτό και τα συναισθήματά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπολογίζουν τους άλλους αλλά ξέρουν πάντα πως είναι προτιμότερο να στηρίζονται στην κρίση τους γιατί πολύ απλά πιστεύουν στον εαυτό τους, όπως και στις δυνάμεις τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.