REAL LIFE WORKING GIRL

Ούτε EQ, ούτε ΙQ: Το LQ είναι ο ισχυρότερος δείκτης για να πετύχεις στη δουλειά (και σε όλα)


JTeam

22 Σεπτεμβρίου 2022

Ούτε EQ, ούτε ΙQ: Το LQ είναι ο ισχυρότερος δείκτης για να πετύχεις στη δουλειά (και σε όλα)
pexels
Αν μέχρι σήμερα συζητούσες μόνο για το IQ και το EQ σου, ήρθε η ώρα να μάθεις πόσο σημαντικό είναι το LQ

Ξέχνα το IQ και το EQ σου, που θεωρείται πιο σημαντικό από το πρώτο. Το είδος της ευφυΐας που εκτιμάται τώρα περισσότερο στην αγορά εργασίας, είναι αυτό που σε βοηθάει να μαθαίνεις, να προσαρμόζεσαι και να προχωράς σε σημαντικές αλλαγές.

Είναι γνωστό ως LQ, προέρχεται από τις λέξεις Learning Quotient (Δείκτης Μάθησης) και προσπαθούν να το εξελίξουν κυρίως, ηγετικά στελέχη. Σου επιτρέπει ουσιαστικά να αποκτάς όσο περισσότερες γνώσεις, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να προσαρμόζεσαι στις αλλαγές.

Μέχρι πρότινος, θεωρούσαμε πως για να γίνει κάποιος επιτυχημένος επαγγελματικά, πρέπει να έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Αυτό ωστόσο δεν αρκεί σύμφωνα με τις επιχειρήσεις, αν δεν έχει σε ικανοποιητικά επίπεδα το λεγόμενο LQ. Η αναλυτική σκέψη, οι μαθηματικές δεξιότητες σίγουρα βοηθούν αλλά μαζί με τη συναισθηματική νοημοσύνη, που είναι πολύ σημαντική, και ο δείκτης μάθησης μπορεί να εκτοξεύσει την παραγωγικότητά σου και τις εργασιακές σου επιδόσεις.

Το LQ μετρά για την ακρίβεια, τη δεξιότητα να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές προκειμένου να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε. Μπορεί να φαίνεται απλό αλλά δεν είναι δεδομένου ότι έχουμε μάθει να επαλαμβάνουμε γνωστά μοτίβα και να κάνουμε τα πάντα ακόμη και στη δουλειά, από συνήθεια.

Jenny.Gr
Pexels

Αν έχεις ανεπτυγμένο το LQ σου, θα μπορέσεις να αναγνωρίσεις εύκολα τα σημάδια της αλλαγής και να πας ακόμη παραπέρα μέσα από νέες γνώσεις. Η ικανότητα προσαρμογής προκύπτει μέσα από τη μάθηση και το Fast Company περιγράφει το LQ ως «το μέλλον στον επαγγελματικό χώρο».

Φυσικά, μεγαλώνοντας, ο δείκτης μάθησης και προσαρμοστικότητας αυξάνεται όσο φροντίζεις να τον εξελίσσεις. Αυτό που χρειάζεται όπως σε όλα, είναι να αφιερώνεις πάντα χρόνο και να κάνεις σημαντική προσπάθειά γι' αυτό.

Μπορείς λοιπόν να πετύχεις ευκολότερα τους στόχους σου, αν αναπτύξεις το LQ σου και μπορείς εύκολα να το κάνεις αν αρχίσεις να μη θεωρείς τίποτα δεδομένο και να δείχνεις πάντα περιέργεια, αν βάζεις στον εαυτό σου καθημερινά μικρές προκλήσεις και αν σου βάζεις mini ασκήσεις θάρρους που θα πάνε σε άλλα επίπεδα την αυτοπεποίθησή σου.

Επίσης, είναι σημαντικό να επενδύεις στις ανθρώπινες σχέσεις και να κάνεις διαρκώς ερωτήσεις στους άλλους, προσπαθώντας να τους γνωρίσεις καλύτερα. Κάπως έτσι, μπορείς να φτάσεις στα ύψη το LQ σου!