image
pexels
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

6 τοξικές συμπεριφορές που θεωρούνται υγιείς σε μια σχέση


Έλενα Κρητικού

21 Ιουλίου 2023

Είτε γνώρισες μόλις κάποιον, είτε βγαίνεις μαζί του αρκετό καιρό, και μέχρι στιγμής όλα (φαινομενικά) είναι τέλεια, καλό είναι πάντοτε να έχεις κατά νου κάποιες συμπεριφορές, οι οποίες μπορούν να σε προετοιμάσουν καλύτερα για το τι θα ακολουθήσει.

Συνήθως τους πρώτους μήνες, όλα είναι ιδανικά. Είστε και οι δύο ενθουσιασμένοι και γεμάτοι με ενδιαφέρον να γνωριστείτε καλά. Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός τα τοξικά χαρακτηριστικά ή τραύματα που μπορεί να έχει ο καθένας, κάποιες φορές αρχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, δημιουργώντας προβλήματα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες συμπεριφορές, που αν και θεωρούνται υγιείς και φυσιολογικές, είναι 100% τοξικές. Αν υποψιάζεσαι ότι είσαι θύτης ή θύμα τους, στα εξηγεί καλύτερα παρακάτω, ο συγγραφέας και πρώην dating coach, Μαρκ Μάνσον.

image
pexels

1. Κρατάς λίστα με όλα τα «λάθη» του συντρόφου σου

Αν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο συνεχίζετε να κατηγορείτε ο ένας τον άλλον για λάθη που έγιναν στο παρελθόν, δεν ζείτε στο τώρα και δεν μπορείτε να διαχειριστείτε καλά τα προβλήματά σας. Η προσκόλληση σε μια παρελθοντική κατάσταση καταλήγει σε εμμονή και είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι τοξικής συμπεριφοράς. Στο τέλος, καταλήγετε να μετράτε πόσα «λάθη» έκανε ο καθένας, μεγαλώνοντας τη λίστα με τα φάουλ. Μόνο που καμία πετυχημένη και υγιής σχέση δεν λειτουργεί έτσι γιατί οδηγεί σε συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα και αναμόχλευση του παρελθόντος. 

2. Περιμένεις από τον άλλον να διαβάζει τη σκέψη σου

Αν εσύ ή ο σύντροφός σου δεν λέτε ανοιχτά τι σας ενοχλεί ή δεν εκφράζετε αυτό που θέλετε τελοσπάντων να πείτε, δεν μπορείτε να περιμένετε ο ένας να διαβάσει τη σκέψη του άλλου. Κι όμως είναι κάτι που συνηθίζεται σε μια τοξική σχέση. Αν για παράδειγμα, νιώθεις λύπη και αντί να το εκφράζεις, κάνεις ένα σωρό παράλογα πράγματα, με τα οποία προκαλείς για να νιώσεις καλύτερα, τότε αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι δεν επικοινωνείς σωστά και ανοιχτά, ούτε εκφράζεις με ειλικρίνεια τα συναισθήματά σου. 

3. Κάνεις συναισθηματικό εκβιασμό

Αυτό συμβαίνει όταν ο ένας από τους δύο θέλει να υποβαθμίσει τον άλλον. Ο συναισθηματικός εκβιασμός γίνεται για τα πάντα και το άτομο που τον κάνει, επιλέγει μια πολύ χειριστική γλώσσα. Όλο αυτό δημιουργεί πολύ δράμα και κάνει το άτομο που δέχεται αυτή τη μορφή εκβιασμού, να φοβάται να εκφράσει τα συναισθήματά του με αποτέλεσμα η σχέση να φτάνει στον χωρισμό. 

image
pexels

4. Κατηγορείς τον σύντροφό σου για τη συναισθηματική σου κατάσταση

Είχες μια απαίσια μέρα, και το ίδιο και ο σύντροφός σου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να σου δώσει την προσοχή που θες. Αντί να προσπαθήσεις να κατανοήσεις την κατάσταση, αρχίζεις να εκτοξεύεις κατηγορίες προς το πρόσωπό του και του επιτίθεσαι λεκτικά. 

Το να τον κατηγορείς όμως για τα συναισθήματά σου, είναι πολύ εγωιστικό και τοξικό μαζί και ήρθε η ώρα, να σου βάλεις όρια. Και τα δύο μέλη σε μια σχέση πρέπει να είναι πολύ υποστηρικτικά και να μην ρίχνουν ευθύνες ο ένας στον άλλον, για όσα νιώθουν. 

5. Ζηλεύεις παθολογικά

Πολλοί πιστεύουν ότι η υπερβολική ζήλια είναι σημάδι αγάπης. Αυτός όμως είναι ο μεγαλύτερος μύθος και αυτό γιατί η έντονη, παθολογική ζήλια φανερώνει ότι θες να ελέγχεις διαρκώς τον άλλον χωρίς να του δίνεις χώρο για την παραμικρή ελευθερία. 

Πέρα από το αναίτιο δράμα που δημιουργείς, πνίγεις τον σύντροφό σου γι’ αυτό καλό είναι να δουλέψεις με τον εαυτό σου και να προσπαθήσεις να καλλιεργήσεις κυρίως το κομμάτι της εμπιστοσύνης. 

6. Προσπαθείς να επανορθώσεις με δώρα

Αντί να διαχειριστείς έναν τσακωμό, κάνεις ένα ακριβό δώρο. Θεωρείς ότι το να αγοράσεις κάτι στον σύντροφό σου, εξαφανίζει αυτό που έχει δημιουργηθεί αλλά η αλήθεια είναι ότι με αυτή σου την κίνηση, καταλήγεις να το υπερτονίζεις. 

Τα δώρα είναι ένα καλό καμουφλάζ αλλά δεν λύνουν κανένα πρόβλημα, ειδικά μια τοξική συμπεριφορά και σχέση. 

image
pexels

Καλό είναι γενικά να θυμάσαι ότι οι επικίνδυνες συμπεριφορές δεν είναι σχεδόν ποτέ ορατές. Γίνονται έμμεσα, φορούν προσωπείο και ξεγελούν.

Αν υποψιάζεσαι ότι είσαι θύμα ή θύτης μιας τέτοιας συμπεριφοράς, προσπάθησε να δεις κατάματα την αλήθεια, εστίασε στην ουσιαστική και βαθιά επικοινωνία και δώσε σημασία σε όσα έχουν πραγματική αξία μακριά από τοξικές και επικίνδυνες συμπεριφορές που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, σε έναν χωρισμό. Το κλειδί βρίσκεται στο ενδιαφέρον που θα δείξεις προς τον εαυτό σου και την εξέλιξή του μακριά από την καταστροφή. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να κάνεις μια υγιή σχέση, όχι μόνο με σένα, αλλά και με τους άλλους, σύμφωνα με τους ειδικούς.