WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το ψυχολογικό τεστ με το δέντρο θα αποκαλύψει αν έχεις συναισθηματική σταθερότητα


JTeam

27 Ιουλίου 2023

Το ψυχολογικό τεστ με το δέντρο θα αποκαλύψει αν έχεις συναισθηματική σταθερότητα
pexels
Δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950, από τον Καρλ Κοχ

Τα κουίζ, τα ψυχολογικά τεστ και οι οπτικές ψευδαισθήσεις είναι από τα αγαπημένα πράγματα των χρηστών του internet. Τίποτα δεν είναι πιο ικανοποιητικό από το να μπορείς να καταλάβεις πώς λειτουργεί μια οπτική ψευδαίσθηση.

Το σημερινό τεστ του δέντρου από τον Καρλ Κοχ είναι ένα τεστ που φανερώνει πολλά για την προσωπικότητα και τον συναισθηματικό μας κόσμο ενώ γίνεται πολύ και στα παιδιά. Είναι επίσης γνωστό ως Baum Test και αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1950 από έναν ψυχολόγο, τον Καρλ (Τσαρλς).

Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να ζωγραφίσεις ένα δέντρο με τις ρίζες, τον κορμό και τα κλαδιά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοχ διάλεξε αυτή την εικόνα για το διαγνωστικό του τεστ λόγω του συμβολισμού που έχουν τα δέντρα. Το να προσπαθούμε να τα αποτυπώσουμε και να τα ζωγραφίσουμε είναι σαν να βγάζουμε προς τα έξω όσα κουβαλάμε μέσα μας.

Το τεστ του δέντρου ορίζει να κάνουμε μια ζωγραφιά, να επιλέξουμε χρώματα και να δημιουργήσουμε μια εικόνα από το τίποτα αποτυπώνοντας την σε μια κενή σελίδα.

Το τεστ του δέντρου έχει αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικό στη διάγνωση γνωστικών δυσκολιών ακόμα και στην αρχή της άνοιας

Πώς γίνεται

Το άτομο παίρνει μια κενή σελίδα, πολύχρωμες ξυλομπογιές και μια γόμα. Ζωγραφίζει ένα δέντρο, με τις ρίζες, τον κορμό, τα κλαδιά κτλ. Ο εκτιμώμενος χρόνος κυμαίνεται από τα δέκα λεπτά έως τη μισή ώρα.

Για την ανάλυση του δέντρου, τσεκάρουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Έδαφος

Μια ζωγραφιά στην οποία δεν υπάρχει γραμμή εδάφους ή ριζών μπορεί να δηλώνει την έλλειψη συναισθηματικής και προσωπικής σταθερότητας. Οι δυσανάλογες και σε σχήμα κεραυνού ρίζες μπορούν επίσης να δηλώνουν προβλήματα, συναισθηματικούς περιορισμούς, οργή και εντάσεις.

Κορμός

Ένας πολύ λεπτός κορμός, σημαίνει ότι είσαι πολύ ευαίσθητο άτομο με βαθιά ενσυναίσθηση ή μπορεί να δηλώνει την παρουσία εξωτερικών εντάσεων ή απαιτήσεων που μεταβάλλουν την ηρεμία και τη γαλήνη σου. Ένας πολύ φαρδύς κορμός, σημαίνει ότι χαρακτηρίζεσαι από παρορμητικότητα και έχεις μικρή ικανότητα αυτοελέγχου. Ένας κορμός με κανονικές αναλογίες, σημαίνει εσωτερική ισορροπία. Κορμός που σχηματίζεται από ευθείες γραμμές, σημαίνει ότι υπερασπίζεσαι πάντα το δίκαιο ενώ ένας κορμός με κυματιστές γραμμές, δείχνει ότι είσαι κοινωνικό άτομο και η ψυχή της παρέας. Κορμοί με άκρες που προεξέχουν υποδηλώνουν την παρουσία φόβου, τραύματα και καταπιεσμένα συναισθήματα.

Κλαδιά

Τα κλαδιά του δέντρου αντικατοπτρίζουν την αλληλεπίδραση με το φυσικό και εξωτερικό περιβάλλον ενώ οι ρίζες και ο κορμός σχετίζονται περισσότερο με τον εσωτερικό και συναισθηματικό κόσμο.

Τα μικρά κλαδιά, σημαίνουν ανωριμότητα. Τα μεγάλα κλαδιά δείχνουν ότι το άτομο έχει μεγάλη φαντασία, ενθουσιασμό ή ακόμα και λίγο ναρκισσισμό. Ένα δέντρο χωρίς κλαδιά, δείχνει ότι το άτομο ίσως έχει κάποια γνωστικά προβλήματα. Τα κλαδιά σε σχήμα κεραυνού, δείχνουν την παρορμητική φύση ενός ατόμου ενώ τα κλαδιά με φύλλα, τη ζωηρή του προσωπικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.