Πώς μπορείς να ζητήσεις αποτελεσματικά μια συγγνώμη (γιατί δεν είναι και εύκολη υπόθεση)
3 Αυγούστου 2023
Δεν ξέρω για εσένα, αλλά προσωπικά μπορώ να καταλάβω σχετικά εύκολα πότε κάποιος είναι φανερά μετανιωμένος, και πότε ξεστομίζει «ένα συγγνώμη», για να βγει από την δύσκολη θέση, και να δείξει απλά ευγενικός. Είναι μεγάλη υπόθεση η μετάνοια. Είναι εκείνη που μπορεί να καθορίσει αν μια σχέση θα χτιστεί ή θα διαλυθεί. Είναι εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει τους πιο δυνατούς, αλλά και τους πιο αδύναμους δεσμούς.
Μπορεί να μην έχεις μπει ποτέ στη διαδικασία, να σκεφτείς και να συνειδητοποιήσεις πόσο σημασία έχει αυτή η λέξη και αυτή η κατάσταση της μετάνοιας για τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά γι' αυτό είμαστε εδώ, προκειμένου να δούμε τι είναι αυτό που κάνει τελικά μια συγγνώμη ειλικρινής, χωρίς να την ξεπετάμε.
(Ευγενική σημείωση πριν ξεκινήσουμε): Αν θεωρείς πως δεν έχεις πληγώσει ποτέ κάποιον για να απολογηθείς, ή πως δεν κάνεις συχνά λάθη στη ζωή σου, τότε αυτό το άρθρο δεν είναι για σένα. Και δεύτερον, ας ξεκαθαριστεί, πως με την συγγνώμη, εννοούμε μετάνοια. Και η μετάνοια είναι μια κατάσταση, όπου φανερώνουμε το αποτέλεσμα της μεταμέλειας μας και όχι ένα συναίσθημα της στιγμής.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Negotiation and Conflict Management Research, μία αποτελεσματική απολογία οφείλει να περιλαμβάνει έξι στοιχεία: έκφραση ενοχής, εξήγηση για το τι πήγε στραβά, ανάληψη της ευθύνης, δήλωση μεταμέλειας, πρόθεση επανόρθωσης, και τέλος το αίτημα για συγχώρεση. Η έλλειψη κάποιου από τα παραπάνω, δεν θα σε οδηγήσει εύκολα στη λύση ενός προβλήματος, αλλά και στην ουσιαστική σύνδεση με το άλλο άτομο.
Για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις που έχουν ορισμένες πράξεις μας, σε ένα άλλο άτομο, χρειάζεται ενσυναίσθηση. Τα άτομα με υψηλή ενσυναίσθηση, χτίζουν πιο ουσιαστικές σχέσεις χάρη στην ικανότητα τους να συναισθάνονται τους άλλους, και να διορθώνουν λάθη ή προβληματικές συμπεριφορές τους.
Σε αντίθεση, άτομα με χαμηλή ενσυναίσθηση, όπως οι νάρκισσοι, αδυνατούν να διατηρήσουν μακροπρόθεσμες σχέσεις, δημιουργούν ρήξεις και τσακωμούς, και παράλληλα αδιαφορούν για την συναισθηματική κατάσταση στην οποία βάζουν ένα άλλο άτομο, μέσω των πράξεων τους.
Κοινώς, πριν ζητήσεις συγγνώμη, είναι σημαντικό να μπεις στη θέση του άλλου, και να προσπαθήσεις να καταλάβεις πως μπορεί να ένιωσε.
Αυτή είναι ίσως και μια από τις μεγαλύτερες παγίδες που πέφτεις και θεωρείς πως οι συγγνώμες δεν έχουν αποτέλεσμα. Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.
Το να πεις ένα απλό «συγγνώμη» δεν σημαίνει πως θα ωφελήσει και κάπου. Αντιθέτως γίνε συγκεκριμένος. Για ποιο πράγμα ζητάς συγγνώμη, τι έκανες λάθος και γιατί τελικά θες να το αλλάξεις. Εκφράζοντας ειλικρινά τις σκέψεις και τα συναισθήματα της μετάνοιας σου, κάνεις την όλη διαδικασία πολύ πιο συγκεκριμένη, σαφής, πειστική και φυσικά αποτελεσματική και πολύ πιο σύντομη.
Ελπίζουμε να μην είναι πολύ αργά.