WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τσακώνεσαι συνέχεια με τον σύντροφό σου; Αυτές οι 4 φράσεις θα σώσουν τη σχέση σας


JTeam

2 Αυγούστου 2023

Τσακώνεσαι συνέχεια με τον σύντροφό σου; Αυτές οι 4 φράσεις θα σώσουν τη σχέση σας
pexels
Μην απομονώνεσαι, κλείνοντας την πόρτα - Βγες έξω και συζήτησε τι σε πειράζει

Αν πρέπει να σκεφτείς ένα περιστατικό τσακωμού με τον σύντροφό σου, μάλλον θα ανασύρεις πολλά και με ευκολία.

Συνήθως ξεκινάει ως ένας ασήμαντος καβγάς, και όσο περνάει η ώρα, δυναμώνει και εκτοξεύονται λόγια που δεν εννοείς αλλά μετά δεν μπορείς να σώσεις με τίποτα. Αν έχεις αρχίσει και ταυτίζεσαι, οι New York Times δημοσίευσαν πρόσφατα 4 φράσεις που κάνουν τον πυροσβεστήρα όταν ένα ζευγάρι τσακώνεται.

Η πιο απλή μέθοδος για να σώσεις τη σχέση σου, στηρίζεται σε 4 μικρές φράσεις που πρέπει να πεις όταν νιώθεις ότι το σκοινί έχει αρχίσει και τεντώνει και κυρίως, όταν υιοθετείς μια πρακτική που κάνει σαμποτάζ στη σχέση και είναι γνωστή ως «η ιστορία που λες στον εαυτό σου όταν τσακώνεσαι». Αυτή η ιστορία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα γιατί ουσιαστικά μαντεύεις τι σκέφτεται ή αισθάνεται ο σύντροφός σου εκείνη τη στιγμή. Και αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που συμβαίνει στ' αλήθεια, σύμφωνα με τη σύμβουλο σχέσεων, Terrence Real.

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να παραληρεί και να στέκεται περισσότερο στη φαντασία παρά σε πραγματικά γεγονότα, πάτα το pause και φρόντισε να σου κάνεις ένα remind για το πόσο πραγματικά νοιάζεσαι για το άτομο, με το οποίο τσακώνεσαι τόση ώρα (συνήθως) χωρίς κανέναν σοβαρό λόγο.

Μετά, ρώτησέ το αν είναι καλή στιγμή να συζητήσετε. Αν είναι ανοιχτό στην επικοινωνία μαζί σου εκείνη την ώρα, χρησιμοποίησε τις παρακάτω φράσεις:

1. «Αυτό είδα/ άκουσα»

Με λίγα λόγια, πρέπει να περιγράψεις σε μία πρόταση τι ακριβώς συνέβη και πυροδότησε όλο αυτόν τον θυμό. Όπως επισημαίνει η Real, «μοιράσου μόνο τα γεγονότα που θα κατέγραφε και μία κάμερα». Τίποτα περισσότερο, έχει σημασία να δώσεις τις εξηγήσεις σου όσο πιο περιεκτικά γίνεται.

2. «Αυτό πίστεψα»

Το να εξηγήσεις την δική σου οπτική των πραγμάτων, λειτουργεί σαν «αυτόματος διακόπτης» του τσακωμού, εξηγεί η Alexandra Solomon, καθηγήτρια ψυχολογίας του Northwestern University. Αυτή η τακτική σε αναγκάζει να εξετάσεις τα δικά σου συναισθήματα τα οποία μπορεί να συνδέονται με παλαιότερα τραύματα και μοτίβα μιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Μην ξεχνάς ότι «η ιστορία που λέμε στον εαυτό μας, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».

3. «Έτσι ένιωσα»

Αφιέρωσε μια στιγμή να εστιάσεις στα συναισθήματά σου. Μετά περίγραψέ τα στον σύντροφό σου. Μπορείς να πεις ότι έχεις τρομάξει, έχεις πληγωθεί, έχεις θυμώσει. Απλώς μίλα μόνο για τα συναισθήματά σου, όχι για ό,τι σκέφτεσαι και πιστεύεις.

4. «Αυτό θα με έκανε να αισθανθώ καλύτερα»

Αυτή η τελική φράση αποσαφηνίζει ποιες είναι οι ανάγκες σου και είναι το πιο σημαντικό βήμα. Αν δεν εκφράσεις τι θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, ο σύντροφός σου δεν θα το μάθει ποτέ οπότε μην περιμένεις από εκείνον να τα μαντέψει.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.