Συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: Πώς να διατηρήσετε την ηρεμία στο σπίτι
JTeam
2 Αυγούστου 2023
Για πολλές οικογένειες, το καλοκαίρι προσφέρει ένα διάλειμμα από τη φασαρία της σχολικής χρονιάς και μια ευκαιρία να κινηθούν με πιο αργούς ρυθμούς. Οι γονείς συχνά μπαίνουν στη θερινή περίοδο με διάθεση να περάσουν περισσότερο χρόνο μαζί και να δημιουργήσουν διασκεδαστικές αναμνήσεις ως οικογένεια. Ωστόσο, μπορεί να νιώσετε ότι αυτός ο ενθουσιασμός φθείρεται αν αυξηθούν οι καυγάδες. Ίσως αρχίζετε να νιώθετε περισσότερο σαν διαιτητής λόγω της αδερφικής αντιπαλότητας μεταξύ των παιδιών σας.
Η έλλειψη μιας κανονικής ρουτίνας, σε συνδυασμό με την επιπλέον οικογενειακή εγγύτητα είναι πιθανό να αρχίσει να επηρεάζει την οικογένεια. Οι οικογενειακές συγκρούσεις είναι φυσιολογικές και αναπόφευκτες, αλλά είναι σημαντικό να ξέρετε πώς να διαχειρίζεστε τις διαφορές, ώστε να μπορείτε πραγματικά να απολαύσετε το καλοκαίρι σας.
Κατανόηση της αδερφικής αντιπαλότητας
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι, που προκαλούν συγκρούσεις ανάμεσα στα αδέρφια. Η ζήλια, ο ανταγωνισμός, οι συγκρούσεις και μερικές φορές η απλή πλήξη κάνει τα παιδιά να τσακώνονται μεταξύ τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί απλά να χρειάζονται προσοχή από εσάς ή τα αδέρφια τους.
Σύμφωνα με ειδικούς ψυχικής υγείας, ο ανταγωνισμός μεταξύ αδελφών έχει οφέλη. Συγκεκριμένα, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να διαχειρίζονται ζητήματα εξουσίας, να μάθουν να συμβιβάζονται, να επιλύουν συγκρούσεις και να γίνουν διεκδικητικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν τι είναι μοναδικό και ξεχωριστό για τον εαυτό τους, έννοια γνωστή ως διαφοροποίηση.
Ως γονιός, στόχος σας είναι να ελαχιστοποιήσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών και να χρησιμοποιήσετε τις συγκρούσεις για να διδάξετε στα παιδιά σας σημαντικά μαθήματα ζωής. Μπορείτε επίσης να επιβάλλετε κανόνες και να καθιερώσετε πρακτικές δημιουργίας συνδέσεων για να μειώσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ αδελφών.
Τρόποι διαχείρισης των καβγάδων
- Μάθετε πότε πρέπει να εμπλακείτε: Μερικές φορές, όταν ένας γονέας παρεμβαίνει για να διαλύσει τη σύγκρουση, μπορεί να φαίνεται σαν να επιλέγει πλευρά. Προσπαθήστε να αποφύγετε να είστε ο διαιτητής και αφήστε τα παιδιά σας να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τις συγκρούσεις, όταν είναι δυνατόν.
- Ενθαρρύνετε την εύρεση λύσης: Αν και μπορεί να μην χρειάζεται πάντα να παρέμβετε ως διαιτητής ή κριτής, μπορείτε να ενεργήσετε ως διαμεσολαβητής, βοηθώντας τα παιδιά σας να βρουν μια λύση που απευθύνεται και στις δύο πλευρές. Η επίδειξη συμβιβασμού και εργαλείων επίλυσης προβλημάτων μπορεί να εξοπλίσει τα παιδιά σας να λύσουν μελλοντικές συγκρούσεις.
- Διδάξτε στα παιδιά σας πώς να χειρίζονται τις συγκρούσεις με θετικό τρόπο. Η βία, οι φωνές και η κακόβουλη συμπεριφορά δεν είναι εποικοδομητικός τρόπος χειρισμού της σύγκρουσης. Τα παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας πώς να προλαμβάνουν και να επιλύουν τις συγκρούσεις με τα αδέρφια τους θα μπορούν πιο αποτελεσματικά να διαπραγματεύονται και να επιλύουν συμβιβασμούς σε μελλοντικές σχέσεις, τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.
- Ακούστε και τις δύο πλευρές. Συνήθως, οι καβγάδες επιλύονται πιο γρήγορα όταν αφιερώνετε χρόνο για να ακούσετε κάθε πλευρά της ιστορίας.
- Προσπαθήστε να μην παίξετε το παιχνίδι των ευθυνών. Τις περισσότερες φορές μπορείτε να καταλάβετε ποιος υποκίνησε τον καυγά μόλις ακούσετε και τις δύο απόψεις. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφύγετε να ονομάσετε το παιδί που ξεκίνησε τον καβγά. Αντίθετα, εστιάστε στον ρόλο του κάθε παιδιού σε αυτή τη σύγκρουση.
- Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν καυγάδες. Κρατήστε τα παιδιά σας χωριστά – ή μην τα αφήνετε μόνα τους – εάν είναι πεινασμένα ή υπερβολικά κουρασμένα. Ακριβώς όπως οι ενήλικες, ένας πεινασμένος ή νυσταγμένος άνθρωπος είναι πιο ευερέθιστος από έναν καλά ξεκούραστο και χορτάτο άνθρωπο.
- Ενισχύστε τα παιδιά σας, ώστε να καταλήξουν σε μια λύση. Ρωτήστε τα πώς θα ήθελαν να δουν τη σύγκρουσή τους να επιλύεται (ακόμα κι αν έχετε ήδη σκεφτεί).
- Γίνετε καλό παράδειγμα. Μην δείχνετε απλώς στα παιδιά σας πώς να είναι καλός άνθρωπος, αλλά δείξτε τους ότι είναι εντάξει να έχουν μια διαμάχη με αίσιο τέλος. Μελέτες έχουν δείξει ότι εάν οι γονείς μπορούν να λύσουν τις διαφορές τους και να δείξουν αγάπη ο ένας προς τον άλλο μπροστά στα παιδιά τους, ότι τα παιδιά τους μαθαίνουν να κάνουν το ίδιο με τα αδέρφια και τους συνομηλίκους τους.
Πως θα βοηθήσετε τα αδέλφια να τα πηγαίνουν καλά μεταξύ τους;
- Αφιερώστε χρόνο με κάθε παιδί ξεχωριστά: Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών είναι να δίνετε σε κάθε παιδί θετική, ατομική προσοχή, ώστε να μην αναζητά αρνητική προσοχή το ένα από το άλλο. Προσπαθήστε να αφιερώσετε έστω και λίγα λεπτά μερικές φορές την εβδομάδα σε κάθε παιδί, κάνοντας μια δραστηριότητα της επιλογής του και καλλιεργώντας τα ατομικά του ενδιαφέροντα.
- Αποφύγετε τις συγκρίσεις και τις ταμπέλες: Όταν συγκρίνετε τα παιδιά σας μεταξύ τους ή τους δίνετε ταμπέλες, όπως «το άγριο» και «το αθλητικό», τροφοδοτείτε τον ανταγωνισμό μεταξύ των αδελφών. Αντίθετα, δημιουργήστε ευκαιρίες συνεργασίας εστιάζοντας στις μοναδικές ικανότητες κάθε παιδιού.
- Επιβραβεύστε τις θετικές αλληλεπιδράσεις: Αφιερώστε χρόνο για να παρατηρήσετε και να επισημάνετε τις θετικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των παιδιών σας. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε, αλλά τα παιδιά σας θα εκτιμήσουν τον έπαινο.
- Βγείτε έξω: Ενθαρρύνετε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό θα βελτιώσει τη διάθεση ύπνου των παιδιών σας, κάτι που θα τα βοηθήσει να επιλύσουν καλύτερα τις συγκρούσεις με τα αδέρφια.
- Βοηθήστε να εντοπίσουν τα ερεθίσματα: Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να αποτρέψουν τις συγκρούσεις εκ των προτέρων μιλώντας για καταστάσεις που συνήθως οδηγούν σε διαφωνίες και δίνοντάς τους να παίξουν ρόλους για το πώς να χειριστούν αυτές τις καταστάσεις με λόγια και συμπεριφορές με σεβασμό.
Γιώργος Γιαννακίδης, Κοινωνικός Λειτουργός – Επικεφαλής Χειριστής της Γραμμής ΕΛΙΖΑ 10454
Ευχαριστούμε θερμά το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού για τις πολύτιμες πληροφορίες
Διεύθυνση: Ερμού & Χριστοπούλου 2, 10563 Αθήνα
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.