WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη


JTeam

19 Αυγούστου 2023

3 σημάδια ότι έχεις σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη
pexels
Τα σημάδια δεν είναι πάντα ορατά όταν έχεις σχέση με έναν παθολογικό ψεύτη - Δες πώς να αναγνωρίσεις 3 από αυτά, ακόμη κι όταν υιοθετεί έξυπνες στρατηγικές

Το παθολογικό ψέμα, γνωστό και ως μυθομανία και pseudologia fantastica, είναι η χρόνια συμπεριφορά του ψυχαναγκαστικού ή ψέματος ως συνήθεια. Γι' αυτό μίλησε πρώτος ο Anton Delbrueck το 1891, χωρίς ακόμα να έχουν αναγνωριστεί τα χαρακτηριστικά του. Αυτά έγιναν γνωστά πολύ αργότερα, από την σύγχρονη ψυχολογία και μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πότε πρέπει να αντιμετωπίσεις έναν παθολογικό ψεύτη. Ειδικά αν είσαι σε σχέση μαζί του.

Οι παθολογικοί ψεύτες έχουν μία ιδιαίτερη ικανότητα να κατασκευάζουν ολόκληρες ιστορίες από το μυαλό τους. Τις περιγράφουν με τόση ευκολία που είναι αδύνατον να ανακαλύψεις το ψέμα τους. Αν είσαι σε σχέση εδώ και λίγο καιρό και υποψιάζεσαι πως ο σύντροφός σου λέει παθολογικά ψέματα, τότε καλό είναι να προσέξεις τις παρακάτω ενδείξεις που επιβεβαιώνουν το ένστικτό σου.

3 σημάδια ότι ο σύντροφός σου είναι παθολογικός ψεύτης

Οι παρακάτω συμπεριφορές δεν είναι εύκολο να γίνουν διακριτές γι' αυτό καλό είναι να τις έχεις κατά νου κάθε φορά που νιώθεις ότι κάτι δεν πάει καλά αλλά η όλη στάση του σε διαψεύδει:

  • Προσπαθεί να ελέγξει τη γλώσσα του σώματός του

Όταν ένα άτομο λέει ψέματα, συνήθως κοιτάζει προς τα αριστερά ή χαμογελάει. Ο παθολογικός ψεύτης ξέρει καλά πώς να ελέγξει τις κινήσεις και τις χειρονομίες που απορρέουν από τη γλώσσα του σώματός του για να μην κινήσει υποψίες.

Για παράδειγμα, αντί να κοιτάζει προς τα κάτω ή προς τα αριστερά όταν λέει ψέματα, έχει εξασκηθεί ώστε να έχει σταθερή οπτική επαφή.

Jenny.Gr
pexels
  • Σε χειραγωγεί συναισθηματικά

Σε χειραγωγεί αλλά πολύ διακριτικά. Αυτό γιατί παρά τα φανταστικά γεγονότα που σου περιγράφει, εκείνος τα πιστεύει. Προσπαθεί στ' αλήθεια να σε κάνει να τον πιστέψεις γιατί και ο ίδιος ζει σε μια πλάνη και δυσκολεύεται να ξεχωρίζει το ψέμα του από την αλήθεια.

  • Δεν αλλάζει συζήτηση (όπως θα περίμενες)

Αν λέει ψέματα, υποψιάζεσαι ότι λογικά θα αλλάξει συζήτηση για να μην πέσει σε αντιφάσεις. Κάποιος όμως που λέει παθολογικά ψέματα, δεν αλλάζει θέμα, εμφανίζεται εντελώς χαλαρός σαν να λέει αλήθεια. Επομένως, είτε ψεύδεται είτε όχι, έχει ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, και έτσι δεν είναι καθόλου εύκολο να τον αντιμετωπίσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.