WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ό,τι έμαθες για το πώς να αναγνωρίζεις τα ψέματα, είναι ψέμα: Αυτός είναι ο πιο έγκυρος τρόπος


JTeam

13 Απριλίου 2023

Ό,τι έμαθες για το πώς να αναγνωρίζεις τα ψέματα, είναι ψέμα: Αυτός είναι ο πιο έγκυρος τρόπος
pexels
Αν δεν πιάνει καμία από τις θεωρίες που έχεις διαβάσει, δοκίμασε την παρακάτω

Υπάρχει τρόπος να ξεσκεπάσεις κάποιον όταν σου λέει ψέματα; Τα άτομα που τείνουν να ψεύδονται, ανήκουν σε δύο κατηγορίες, σύμφωνα με όσα έχουμε μάθει μέχρι σήμερα. Υπάρχουν εκείνοι που καταλαβαίνουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι σωστό αλλά δεν τους ενδιαφέρει κι εκείνοι που πιστεύουν πως έχουν δίκιο άρα δικαιολογούν τον εαυτό τους μετά από ένα ψέμα.

Για να διακρίνεις την αλήθεια από το ψέμα, λογικά έχεις διαβάσει πολλές τεχνικές και μεθόδους που υπόσχονται να σε βοηθήσουν. Λογικά έχεις στηριχθεί σε στρατηγικές που στηρίζονται στην ομιλία, στις εκφράσεις του προσώπου και στη γλώσσα του σώματος. Αν δεν έχεις δει αποτέλεσμα με τίποτα από όλα αυτά, o καθηγητής ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Amsterdam, LieLab, Bruno Verschuere, σου δίνει έναν αρκετά απλό τρόπο για να αναγνωρίσεις πότε κάποιος ψεύδεται.

Μαζί με την ομάδα του, έκανε μια έρευνα με 1.445 συμμετέχοντες, μέσα από την οποία κατέληξε πως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία όταν προσπαθείς να εντοπίσεις ένα ψέμα, είναι ο αριθμός των λεπτομερειών στην ιστορία κάποιου. Όταν λέει αλήθεια, βάζει περισσότερες λεπτομέρειες στην αφήγησή του ακριβώς επειδή τις έχει ζήσει. Κάποιος που λέει ψέματα, εφευρίσκει λεπτομέρειες, οι οποίες καταλήγουν σε αντιφάσεις οπότε μπορείς να στηριχθείς εύκολα στον τρόπο που περιγράφει λεπτομερώς κάτι για να καταλάβεις αν σου λέει ψέματα.

Για να καταλάβεις αν κάποιος σου λέει ψέματα, πρέπει πέρα από τις λεπτομέρειες με τις οποίες περιγράφει κάτι, να εξετάσεις και τον τρόπο που μιλάει. Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλήξεις πιο εύκολα στην αλήθεια. Όταν τα μοτίβα ομιλίας των ανθρώπων αρχίζουν να γίνονται ακανόνιστα, κάνοντας παύσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ στη συνέχεια τους έρχονται μαζεμένες πολλές ιδέες και μετά σταματούν απότομα για μια στιγμή, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργούν επί τόπου ιστορίες που ταιριάζουν στην περίσταση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.