WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 6 φράσεις, έχεις υψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα


Έλενα Κρητικού

7 Αυγούστου 2023

Αν χρησιμοποιείς αυτές τις 6 φράσεις, έχεις υψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα
pexels
Ψυχολόγος του Χάρβαρντ φανερώνει ποιες είναι οι φράσεις που χρησιμοποιούν τα άτομα με υψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα

Τα άτομα με συναισθηματική ανθεκτικότητα μπορούν να διαχειριστούν πολύ εύκολα μια δύσκολη κι επίπονη κατάσταση. Ακριβώς επειδή επιτρέπουν στον εαυτό τους να θρηνήσει, νιώθουν ευγνωμοσύνη για όσα έχουν και εστιάζουν σε όσα μπορούν να ελέγξουν τη δεδομένη στιγμή. Όλα αυτά όμως, θέλουν προσπάθεια, εξάσκηση και ψυχική δύναμη.

Η συναισθηματική ανθεκτικότητα είναι στην ουσία, μια τέχνη που μας ενδυναμώνει και χτίζει μια ασπίδα προστασίας απέναντι στον πόνο που μας προξενούν οι δυσκολίες και οι διάφορες προκλήσεις.

Σε μια αντίξοη συνθήκη, έχεις δύο επιλογές: Είτε αποδέχεσαι την ήττα, είτε μεταμορφώνεις τον πόνο σε δυνατότητα. Αυτό το τελευταίο, είναι το μυστικό της συναισθηματικής ανθεκτικότητας

6 φράσεις που δείχνουν πως έχεις υψηλή συναισθηματική ανθεκτικότητα

1. «Μπορώ να τα καταφέρω»

Αυτή η φράση προς τον εαυτό σου δείχνει ότι μπορείς να διαχειρίζεσαι επιτυχώς τα συναισθήματά σου. Ξέρεις ότι πρέπει να φανείς ψυχικά δυνατός απέναντι σε μια δύσκολη κατάσταση και δεν αφήνεις τίποτα να σε πείσει πως δεν μπορείς να τα καταφέρεις. οι δυσκολίες είναι εκεί για να τις ξεπερνάς.

Jenny.Gr
pexels

2. «Δεν θα αφήσω τον εαυτό μου να γίνει θύμα»

Όταν βιώνουμε μια δύσκολη κατάσταση, μπορούμε εύκολα να νιώσουμε αβοήθητοι και να μπούμε στον ρόλο του θύματος. Με τη συναισθηματική ανθεκτικότητα όμως, δεν παίρνουμε ποτέ αυτόν τον ρόλο και δεν αφήνουμε τίποτα να καταστρέψει το μέλλον μας.

3. «Τι μπορώ να μάθω από αυτό;»

Αντί να σκέφτεσαι γιατί συνέβη αυτό σε σένα, σκέφτεσαι τι μπορεί να σε μάθει η όλη εμπειρία. Αυτό σε δυναμώνει ψυχικά και σε οδηγεί στην εξέλιξη. Η ζωή έχει σκαμπανεβάσματα και είσαι εκεί για να τα αντιμετωπίσεις με επιτυχία.

4. «Χρειάζομαι λίγο χρόνο»

Το κλειδί της ανθεκτικότητας είναι η συναισθηματική ευελιξία ή η ικανότητα να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας, μειώνοντας την έντασή τους σε μια δεδομένη στιγμή. αν νιώθεις ένα έντονο συναίσθημα, είναι πολύ σοφό να πεις πως χρειάζεσαι χρόνο. Αυτό θα σε αποτρέψει από το να πάρεις μια παρορμητική απόφαση.

5. «Νιώθω ακόμη ευγνωμοσύνη»

Παρά τις όποιες δυσκολίες, δεν παραιτείσαι και αναγνωρίζεις ακόμη τα καλά που συμβαίνουν στη ζωή σου, νιώθοντας ευγνωμοσύνη. Αυτή η συμπεριφορά σού προσφέρει την πολυπόθητη συναισθηματική ανθεκτικότητα.

6. «Θα το προσπεράσω»

Δεν αφήνεις τη δυσκολία που σου παρουσιάστηκε να σε καταβάλει. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεις τη δύναμη να προσπεράσεις το εμπόδιο που σου έχει παρουσιαστεί, αφήνοντάς το πίσω. Το βλέπεις σαν ένα μάθημα που απλώς θα σε βοηθήσει να πας παρακάτω.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.