WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Summertime Sadness: 5 συμβουλές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα


Τόνια Τζάφερη

23 Αυγούστου 2023

Summertime Sadness: 5 συμβουλές που θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα
Μια από αυτές είναι να κοιτάς περίεργα όσους εύχονται «καλό χειμώνα»

Δεν ξέρω αν το νιώθω μόνο εγώ αυτό τόσο έντονα, αλλά κάθε φορά που το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, και ο Σεπτέμβρης πλησιάζει, νιώθω κυριολεκτικά ένα βάρος στο στήθος. Μια μελαγχολία ακατανίκητη. Ένα στρες για μια νέα σεζόν, και παράλληλα μια στεναχώρια που το καλοκαιρινό όνειρο τελειώνει.

Μπορεί να πιστεύεις πως υπερβάλλω λίγο, ωστόσο χρόνια τώρα παλεύω να διαχειριστώ καλύτερα, το τέλος του κάθε καλοκαιριού.

Ευτυχώς έχω συναντήσει ανθρώπους, που έχουν παρόμοια συναισθήματα και κάθε χρόνο τέτοια εποχή, μοιραζόμαστε ανοιχτά τις σκέψεις μας και δίνουμε κουράγιο για τον χειμώνα που φαντάζει ατελείωτος.

Δεν είναι ότι έχουμε κάποιο θέμα με τον χειμώνα βασικά, αλλά πολύ απλά τίποτα, δεν μπορεί να συγκριθεί με την αίσθηση που σου προσφέρουν οι καλοκαιρινές ημέρες. Αφού για αρχή κοιτάξουμε περίεργα όσους εύχονται "καλό χειμώνα", στη συνέχεια σφίγγουμε τα δόντια και σκεφτόμαστε τα εξής, τα οποία μπορώ να πω πως βοηθούν προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτήν την νοσταλγία και μελαγχολία, κάθε φορά που το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του, με περισσότερη ευκολία:

Αποδέξου πως κάθε εποχή έχει τα καλά της

Ξέρω πως ανυπομονούσες να έρθει ο Ιούνιος, να πιάσουν οι ζέστες και να κάνεις τα πρώτα μπάνια σε ένα κυκλαδίτικο νησί ή σε μια οποιαδήποτε παραλία. Και πλέον, μέσα σε μια στιγμή, όλα έχουν φτάσει και πάλι στο μηδέν. Αυτή η ανυπομονησία για το καλοκαίρι αργεί πολύ ακόμη, όποτε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς όσα σου έχουν λείψει από τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Είναι ώρα να μπούμε ξανά σε μια ρουτίνα, να γίνουμε παραγωγικοί, αλλά και να ανακτήσουμε όλες τις συνήθειες του χειμώνα που μας προσφέρουν έστω μια ανακούφιση ή ευχαρίστηση.

Στην Ελλάδα μέχρι τον Οκτώβρη έχουμε επισήμως καλοκαίρι

Σκέψου το καλοκαίρι να κρατούσε μόνο τον Αύγουστο. Για καλή μας τύχη μέχρι και τον Οκτώβρη θα μπορούμε να απολαμβάνουμε άνετα τον καλό καιρό, τις ζεστές ημέρες και τα μπάνια στα Σαββατοκύριακα του Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Θέσε νέους στόχους και δραστηριότητες

Δεν είναι ανάγκη να περάσεις έναν ίδιο και απαράλλαχτο χειμώνα. Κάνε εγγραφή στην προπόνηση που τόσο ήθελες αλλά δίσταζες, ξεκινά αυτό το νέο σεμινάριο, όσο διάβασμα και αν έχει. Πήγαινε περισσότερο θέατρο, βάλε μια νέα πρόκληση στο εαυτό σου. Γενικά μην επαναπαυτείς, βρες τρόπους να γεμίσεις δημιουργικά τις ημέρες σου και να ενθουσιαστείς.

Σκέψου πως σε περιμένουν νέα και όμορφα πράγματα με τη νέα σεζόν

Κακά τα ψέματα, αλλά αν έχεις βρει πράγματα που σε παθιάζουν, τότε θα ανυπομονείς να επιστρέψεις σε αυτά και ας είναι χειμώνας. Χτίσε τις σωστές βάσεις, για να έχεις μια δουλειά που σε ελκύει, αλλά και τις κατάλληλες συνθήκες που θα δημιουργήσουν ενθουσιασμό και νέες περιστάσεις.

Ο πραγματικός χειμώνας κρατάει μόλις 4 μήνες

Αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο πολύ. Ένας Νοέμβρης, Δεκέμβρης, Ιανουάριος και Φεβρουάριος είναι ο πραγματικός χειμώνας. Όλους τους υπόλοιπους μήνες μπορούμε να ξεκλέβουμε στιγμές και να ερχόμαστε λίγο πιο κοντά στην καλοκαιρινή αίσθηση.

Όπως και να΄χει, να θυμάσαι πως «οι άνθρωποι δεν προσέχουν αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, όταν είναι ευτυχισμένοι».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.