WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

3 φράσεις που δείχνουν ξεκάθαρο ναρκισσισμό


JTeam

3 Οκτωβρίου 2023

3 φράσεις που δείχνουν ξεκάθαρο ναρκισσισμό
@suitspeacock / instagram
Το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου, είναι να μην εμπλακείς συναισθηματικά με ναρκισσιστική προσωπικότητα

Στην αρχή σε εντυπωσιάζει, κερδίζει την προσοχή σου και τις εντυπώσεις και πιστεύεις πως πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό πρόσωπο. Μόλις έχει δημιουργηθεί μια οποιαδήποτε συναισθηματική σχέση ανάμεσα σας, τότε απλώς παίρνει αποστάσεις χωρίς εξηγήσεις. Ξεκινάει η κριτική και εσένα σε κατακλύζει ένα αίσθημα πως δεν μπορείς να τον ικανοποιήσεις με τίποτα. Ό,τι και αν κάνεις, ό,τι και αν πεις δεν θα είναι ποτέ αρκετό.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρόσθεσε και την χειραγώγηση, αλλά και την συναισθηματική κακοποίηση, την οποία μπορεί να μην συνειδητοποιείς, αλλά είναι εκεί.

Στην πραγματικότητα οι νάρκισσοι είναι μια κατηγορία ανθρώπων που δεν είναι καθόλου σπάνιοι και χρειάζονται ειδική μεταχείριση, καθώς είναι οι πιο ανασφαλείς τύποι μιας παρέας. Η πρώτη και κύρια αντίδραση τους, είναι να προωθούν έναν εαυτό εξαιρετικά σίγουρο και ανώτερο από τους υπολοίπους. Διακρίνονται για την μηδενική ενσυναίσθησή τους, και η οποιαδήποτε σχέση μαζί τους, θα έχει σίγουρα προβλήματα.

Πως μπορείς να ψυχολογήσεις μια τέτοια προσωπικότητα, μέσα από βασικές εκφράσεις:

«Ξεπέρασε το»

Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ενός ναρκισσιστή είναι η αίσθηση προνομίου, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η αδυναμία διατήρησης αμοιβαίων σχέσεων. Όχι μόνο δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου, αλλά τις απορρίπτουν. Επομένως όσο και αν εκφράσεις αυτό που σε ενοχλεί, όσο σημαντικό και αν είναι στα δικά σου μάτια, το πιθανότερο είναι να αδιαφορήσουν και να μην πάρουν καμία ευθύνη, μέχρι το θέμα να ξεχαστεί ή να το ξεπεράσεις.

«Λυπάμαι που νιώθεις έτσι, αλλά»

Οι νάρκισσοι θεωρούν την εικόνα και την προσωπικότητα τους ως ιδανική και τέλεια. Θεωρούν πως δεν κάνουν εύκολα λάθη και ακόμη και όταν τα κάνουν, μη περιμένεις να τα παραδεχτούν και να σου ζητήσουν συγγνώμη. Θα προσποιηθούν πως απλά δεν έγινε τίποτα και όσο και αν έχεις ενοχληθεί θα κατηγορήσουν εσένα για το πως νιώθεις, και δεν θα πάρουν ευθύνη για τις πράξεις που σε οδήγησαν στα συναισθήματα που σε προβληματίζουν. Είναι δηλαδή δικό σου θέμα το πώς θα αντιδράσεις. Δεν έχει σημασία τι έκαναν, αλλά το πως αντιδράς εσύ.

«Γιατί μου το κάνεις αυτό;»

Για έναν νάρκισσο είναι πολύ εύκολο να μπει στη θέση του θύματος και να σου προκαλέσει ενοχές, έτσι ώστε να σε χειρίζεται καλύτερα. Και μια τέτοια φράση κάνει ακριβώς αυτό. Οι ναρκισσιστές έχουν πραγματικά μια εκπληκτική ικανότητα να γίνονται από θύτες, θύματα μιας κατάστασης. Μπορεί να έχεις μια δύσκολη εβδομάδα, αλλά ακόμη κι αν αντικειμενικά εσύ είσαι εκείνος που ταλαιπωρείται, αυτοί θα εστιάζουν μόνο σε αυτά που ζητούν από εσένα, και σε αυτά που περιμένουν για την επιβεβαίωση τους.



Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.