Σε έναν τέλειο κόσμο, θα έκανες τη δουλειά των ονείρων σου και θα πληρωνόσουν αδρά. Θα περνούσες τέλεια στις διακοπές, θα ξεκουραζόσουν και θα επέστρεφες με όρεξη. Θα έβγαινες ραντεβού βγαλμένα από ταινίες – μπορεί και να χορεύατε στη μέση της Πατησίων, επειδή δεν θα περνούσε κανένα αυτοκίνητο. Η πραγματική ζωή διαφέρει αρκετά από αυτό, βέβαια.
Το να περιμένεις να είναι όλα τέλεια – ο καιρός, οι προσωπικές σου στιγμές, τα επαγγελματικά σου – και στο τέλος να απογοητεύεσαι, επειδή στο μυαλό σου αλλιώς τα είχες κι αλλιώς κατέληξαν, έχει όνομα. Είναι το «σύνδρομο της τέλειας στιγμής» και, συχνά, ο λόγος που δεν απολαμβάνεις το παρόν.
Η TikToker @youloveandyoulearn έχει μιλήσει για αυτό. «Χαίρομαι που το συζητάμε, επιτέλους», σχολίασε κάποιος στο βίντεό της. «Οι προσδοκίες μου είναι τόσο υψηλές που πάντα καταλήγω να απογοητεύομαι».
@youloveandyoulearn do you experience perfect moment syndrome? how does that impact the experiences you have? what might it be like to shift from “this is how it *should be*” to “let’s see how this goes” without judging the outcome? #relationshipanxiety #perfectionist #perfectionism ♬ original sound - Sarah | Relationship Anxiety
Πού οφείλεται το σύνδρομο της τέλειας στιγμής;
Το σύνδρομο της τέλειας στιγμής είναι μία από τις βασικές αιτίες της απογοήτευσής μας με τη ζωή, επειδή είναι κυριολεκτικά αδύνατο να πάνε όλα τέλεια. Μάλιστα, οι περισσότεροι που υποφέρουν από αυτό, συχνά ψάχνουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν, επειδή έχουν συνηθίσει να πηγαίνουν όλα άσχημα και περιμένουν να μην αλλάξει αυτό.
Έχουν αρνητική ενέργεια από την αρχή – είναι σαν να το κάνουν manifest.
Πώς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο της τέλειας στιγμής
Το καλό είναι ότι δεν χρειάζεται να υποφέρεις για πάντα. Η ψυχολόγος Τζένιφερ Α. Γκέι μίλησε στο Bustle και εξήγησε ότι το πρώτο βήμα πρέπει να περιλαμβάνει τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων σου. «Αν η τέλεια μουσική, το νόστιμο φαγητό, τα πρωτότυπα λόγια αγάπης είναι απαραίτητα για να περάσεις καλά, μην αφήσεις τον κακό καιρό να σου χαλάσει τη μέρα», είπε, δίνοντας ένα απλό παράδειγμα.
Επίσης, καλό είναι να αναρωτηθείς γιατί έχεις τέτοιες προσδοκίες. Θέλεις να είναι όλα τέλεια για να φλεξάρεις στα σόσιαλ; Ή απλώς το χρειάζεσαι για να περάσεις καλά; Αν ο λόγος αφορά στον εντυπωσιασμό των άλλων, κάτι κάνεις λάθος.
Και τέλος, σταμάτα να μιλάς άσχημα στον εαυτό σου. Μην αυτομαστιγώνεσαι, αν οι διακοπές σου δεν είναι ειδυλλιακές ή το ραντεβού που βγήκες δεν σου άλλαξε τη ζωή. Δώσε χώρο και χρόνο – μπορείς να περάσεις καλά, ακόμη κι αν όλα πάνε στραβά.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.