WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως είσαι συναισθηματικά απαθής; Να πώς θα το καταλάβεις


JTeam

8 Οκτωβρίου 2023

Μήπως είσαι συναισθηματικά απαθής; Να πώς θα το καταλάβεις
pexels
Τα σημάδια που πρέπει να αντιληφθείς

Η συναισθηματική απάθεια εμφανίζεται σε περιόδους που ο εγκέφαλος δυσκολεύεται να διαχειριστεί συναισθήματα που καταπιέζονταν και συσσωρεύονταν μέσα μας για καιρό. Η απάθεια, δηλαδή το πάγωμα, απέναντι στα συναισθήματα είναι ο τρόπος αποσύνδεσης όταν πάμε να στριμωχτούμε. Πρόκειται στην ουσία για έναν μηχανισμό άμυνας και σε αυτή την περίπτωση, το άτομο δεν μπορεί να αντιληφθεί την κατάστασή του, ούτε και ανησυχεί για τα συμπτώματα που παρουσιάζει.

Η συναισθηματική απάθεια είναι αρκετά δυσνόητη σύμφωνα με τους ψυχολόγους, και μπορεί να αποβεί καταστροφική για την ψυχική υγεία γιατί δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο επάνω της. Το πιο επικίνδυνο σε αυτή δεν είναι ότι δεν νιώθουμε τίποτα αλλά ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε αμέτρητα συναισθήματα όταν μας κυριεύει.

Σημάδια που δείχνουν ότι έχεις συναισθηματική απάθεια

Το πιο κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο θυμός ή η ευερεθιστότητα

Τα συναισθήματα που δεν άφησες κάποτε να εκδηλωθούν, δεν εξανεμίστηκαν αλλά κρύβονται ακόμη μέσα σου. Όλα όσα καταπίεζες χρόνια, επιστρέφουν στον υπερθετικό βαθμό και γίνονται ένα ενιαίο και πελώριο που ονομάζεται θυμός. Κάπως έτσι εγκλωβίζεσαι ανάμεσα σε δύο συναισθηματικές καταστάσεις: τον θυμό και το συναισθηματικό «μούδιασμα».

Δεν αναγνωρίζεις εύκολα κάποια συναισθήματα

Μία από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της συναισθηματικής απάθειας είναι ότι χάνεις την επαφή με ορισμένα από τα συναισθήματά σου. Όταν αποσυνδέεσαι από τον συναισθηματικό σου κόσμο, δυσκολεύεσαι να αναγνωρίσεις μέρος αυτού, καταλήγοντας σε αυτό που ορίζεται ως συναισθηματική απάθεια.

Νιώθεις άβολα με τα έντονα συναισθήματα των άλλων

Όταν βρίσκεσαι με άτομα που βιώνουν τα συναισθήματά τους στον απόλυτο βαθμό, νιώθεις αμήχανα ακριβώς επειδή εσύ δυσκολεύεσαι να το κάνεις. Το μόνο που θες να κάνεις, είναι να απεγκλωβιστείς από αυτή την κατάσταση γιατί νιώθεις αφύσικα και έξω από τα νερά σου.

Δεν νιώθεις καμία χαρά (ακόμη κι όταν συμβαίνουν καλά πράγματα στη ζωή σου)

Πολλά από τα ευχάριστα γεγονότα της ζωής σου έρχονται και φεύγουν κι εσύ δεν νιώθεις καμία απολύτως χαρά. Τα άτομα με συναισθηματική απάθεια περιγράφουν αυτό που τους συμβαίνει ως κάτι «αδιάφορο» αφού δεν τους αγγίζει καθόλου. Έτσι ακόμη κι αν πάνε διακοπές, αποφοιτούν, παντρεύονται, παρατηρούν τη χαρά τους από απόσταση χωρίς να εμπλέκονται συναισθηματικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.