WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Πώς να γίνεις πραγματικά καλύτερος με τον εαυτό σου


Ερασμία Αρβανιτά

13 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης: Πώς να γίνεις πραγματικά καλύτερος με τον εαυτό σου
Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης και αυτό είναι το σημάδι που περίμενες για να γίνεις λίγο καλύτερος με τον εαυτό σου 

Από την παιδική μας ηλικία μαθαίνουμε πώς να είμαστε ευγενικοί με τους άλλους. Στην πορεία της ζωή μας όμως, μάλλον συνειδητοποιούμε ότι δεν εφαρμόζουμε τον ίδιο κανόνα και στον εαυτό μας. Εντάξει, κάποιες φορές είναι δύσκολο στην πράξη, αλλά είναι απαραίτητο για την εσωτερική μας γαλήνη.

Το να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας, μάς κάνει να θεωρούμε ότι έτσι θα γίνουμε καλύτεροι, αλλά στην πραγματικότητα τείνει να λειτουργεί εναντίον μας.

Έρευνα που διεξήχθη το 2019 διαπίστωσε ότι η αυτοσυμπόνια μπορεί να αμβλύνει τις συνέπειες της αυτοκριτικής στην ψυχική υγεία, όπως το άγχος και τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ακολουθούν 4 τρόποι για να γίνεις πραγματικά καλύτερος με τον εαυτό σου

Αντιμετώπισε τον εσωτερικό κριτή σου

Το βασικό βήμα για να γίνεις καλύτερος με τον εαυτό σου είναι να παλέψεις με την τοξική φωνή στο κεφάλι σου. Κάθε φορά που αρχίζεις να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους ή να τον κατηγορείς για ένα λάθος που έκανε στη δουλειά, σταμάτα για μερικά δευτερόλεπτα και αναλογίσου πραγματικά τα όσα σκέφτεσαι.

Αντιμετώπισε τον εαυτό σου, όπως θα αντιμετώπιζες έναν φίλο

Σκέψου ότι ο καλύτερος σου φίλος νιώθει ανασφάλεια μετά από μια κακή μέρα στη δουλειά. Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να του έλεγες ότι δεν είναι καλός σε αυτό που κάνει; Σχεδόν μηδενικές. Γιατί, λοιπόν, να μην αξίζει και ο εαυτός σου την ίδια μεταχείριση;

Υπενθύμισε τον εαυτό σου ότι το κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο

Ναι, είναι χρήσιμο να αναγνωρίζεις τα λάθη σου. Αλλά δεν χρειάζεται να αναπολείς μία αποτυχία, γιατί αυτό απλώς σε κρατάει κολλημένο/η στο παρελθόν. Το να κάνεις λάθη είναι μόνο ανθρώπινο. Γι' αυτό πρέπει να τα αποδέχεσαι και να προχωράς.

Εστίασε σε θετικά πράγματα

Ο εγκέφαλος έχει μια φυσική τάση στο να κολλάει στα άσχημα. Το να εστιάζεις όμως στα θετικά, είναι ένας τρόπος για να αμφισβητήσεις αυτή την αρνητική «φωνή» στο κεφάλι σου.

Υπενθύμισε στον εαυτό σου την αξία σου, το έχεις ανάγκη.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.