WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Μήπως έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια


Έλενα Κρητικού

22 Ιουνίου 2023

Μήπως έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου; Το τεστ που θα σου πει την αλήθεια
pexels
Η τοξικότητα ξεκινά από μέσα σας και αυτά είναι τα 5 σημάδια

Τοξικοί γονείς, τοξικοί σύντροφοι, τοξικό περιβάλλον εργασίας, τοξικό εγώ... Με μια γρήγορη ματιά στο internet, θα εντοπίσεις ένα σωρό άρθρα, τα οποία εντοπίζουν σημάδια και δείχνουν τις παγίδες που πρέπει να προσέξεις για να μη συναναστραφείς ποτέ ένα τέτοιο άτομο. Tι γίνεται όμως στην περίπτωση που αυτό το άτομο είσαι εσύ;

H τοξικότητα και ό,τι την περιβάλλει, τα τελευταία χρόνια αντικατέστησε τον ναρκισσισμό και χρησιμοποιείται για να περιγράψει πράγματα, καταστάσεις και ανθρώπους που δεν μας κάνουν. Το 2018, βγήκε η λέξη της χρονιάς στα λεξικά του Oxford και από τότε έγινε πιο διαδεδομένη και από το όνομά μας. Η λέξη- κλειδί στο SEO συνοδεύεται από τόσα σημάδια που δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναγνωρίσεις έστω ένα πάνω στον σύντροφό σου ή στα άτομα γενικότερα που συναναστρέφεσαι.

Η λέξη χρησιμοποιείται με τέτοια συχνότητα που σε κάνει να αναρωτιέσαι: αν όλοι είναι τοξικοί, υπάρχει κανείς που να είναι μην είναι; Και πώς αναγνωρίζεται τελικά; Ποιο είναι το σημάδι εκείνο που κάνει κάποιον υγιή και μη τοξικό; Η χρήση προκύπτει αβίαστα αλλά το πρόβλημα με τη σημασία της λέξης είναι ότι, αντίθετα με τον ναρκισσισμό που έχει επίσημο ορισμό, η τοξικότητα δεν έχει επιστημονική περιγραφή.

Έχει όμως ξεκάθαρα σημάδια και τα παρακάτω έρχονται να αποκαλύψουν αν έχεις τοξική σχέση με τον εαυτό σου:

Μήπως κάνεις κάτι από τα παρακάτω;

Παραγκωνίζεις τις ανάγκες σου για να ικανοποιείς εκείνες των άλλων

Ένα ισχυρό σημάδι είναι ότι αφήνεις πάντα πίσω τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες για να ικανοποιείς των άλλων. Μόνο που αυτό δεν είναι καθόλου υγιές γιατί δείχνει ότι δεν δίνεις καμία προτεραιότητα για να είσαι καλά και να έχεις μια καλή σχέση με τον εαυτό σου.

Είσαι επικριτική με τον εαυτό σου ή τους άλλους

Αντιμετωπίζεις αρκετά σκληρά τα λάθη των άλλων αλλά κυρίως τα δικά σου. Ασκείς λοιπόν έντονη κριτική και αυτό σίγουρα όταν γίνεται συνέχεια, αγγίζει και ίσως ξεπερνά τα όρια της τοξικότητας.

Έχεις χαμηλή αυτοεκτίμηση

Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αισθάνεται «λίγος», πιθανότατα έχεις πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση. Κάτι που είναι σαφές σημάδι μιας τοξικής σχέσης με τον εαυτό σου.

Έχεις αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές

Οι αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές είναι ενδεικτικές για την εικόνα που έχεις για τον εαυτό σου και τις αντιμετωπίζεις ως δικαιολογημένες, επειδή δεν αισθάνεσαι ότι «αξίζεις» την ευτυχία.

Αναζητάς διαρκώς επιβεβαίωση από τους άλλους

Όταν δεν αναγνωρίζεις την αξία σου και θες μονίμως επιβεβαίωση από τα λόγια των άλλων, τότε μειώνεις τον εαυτό σου αφού ουσιαστικά αγνοείς τη σημασία των δυνατοτήτων σου.

Αν κάνεις έστω τα τρία από τα παραπάνω, τότε έχεις τοξική σχέση με σένα και συνεπώς και με όλους τους άλλους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.