WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας γίνεται τοξική


JTeam

18 Ιουλίου 2022

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας γίνεται τοξική
pexels
Μήπως ήρθε η ώρα να επαναξιολογήσετε τη σχέση σας;

Ελέγχουν, χειρίζονται, αγνοούν τα συναισθήματα των άλλων. Αυτά και πολλά ακόμη κάνουν οι τοξικοί σύντροφοι και όταν είμαστε μέσα στη σχέση, δυσκολευόμαστε να το δούμε. Μια σχέση βέβαια μπορεί να μην είναι από την αρχή τοξική αλλά να γίνει στη συνέχεια.

Συγκεκριμένες συμπεριφορές με τα χρόνια γίνονται μέρος μιας προβληματικής σχέσης που διαιωνίζεται και καταστρέφει τα καλά σημεία της. Αν δυσκολεύεστε να καταλάβετε αν βρίσκεστε παγιδευμένοι μέσα σε μια τοξική σχέση, ήρθε η ώρα να αναγνωρίσετε τα σημάδια.

1. Κάνετε πολύ εύκολα θυσίες για τον σύντροφό σας

Εκ πρώτης όψεως, κάτι τέτοιο φαντάζει ιδανικό αλλά δεν είναι. Σύμφωνα με έρευνα, όταν θυσιάζετε κάθε δική σας ανάγκη για εκείνες του συντρόφου σας, παρουσιάζετε χαμηλά επίπεδα στη συνολική σας ευεξία ενώ το άτομο με το οποίο είστε μαζί, αρχίζει πέρα από ευγνωμοσύνη, να αισθάνεται ενοχικά γι' αυτό.

Κάπως έτσι γεννιούνται και στους δύο συντρόφους, ανάμεικτα συναισθήματα ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ίδια μεταχείριση με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται σταδιακά τοξικό.

2. Προσπερνάτε πολύ εύκολα κάποια πράγματα

Το να είστε γενικά επιεικείς με τη σχέση σας, ανήκει στα καλά αλλά όταν η συμπεριφορά του συντρόφου σας ξεπερνάει τα όρια και γίνεται προσβλητική, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Η τοξικότητα εδώ έχει χτυπήσει κόκκινο γιατί η συμπεριφορά που σας ενοχλεί, μελλοντικά επαναλαμβάνεται αφού δεν υπάρχει καμία οριοθέτηση.

Το συγκεκριμένο σημάδι μάλιστα, είναι ένα από τα πρώτα σημεία μιας χειριστικής και πολλές φορές κακοποιητικής σχέσης που μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο.

3. Τα πάντα κινούνται γύρω από το όφελος

Συνήθως κάνουμε μια μακροχρόνια σχέση επειδή έχει προηγηθεί ή υπάρχει ακόμη έρωτας. Πολλές σχέσεις όμως δημιουργούνται με βάση το όφελος και δεν χρειάζεται παραπάνω εξήγηση πάνω στο γιατί αυτό είναι προβληματικό. Ο σύντροφός σας σε αυτή την περίπτωση νιώθει ότι είναι ένα αντικείμενο που εξυπηρετεί τον σκοπό σας με αποτέλεσμα τα πάντα ανάμεσά σας να κινούνται προς την τοξικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.