WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα 6 μεταβατικά στάδια μετά από μια τοξική σχέση και πώς να τα ξεχωρίσετε


JTeam

6 Ιουλίου 2022

Τα 6 μεταβατικά στάδια μετά από μια τοξική σχέση και πώς να τα ξεχωρίσετε
pexels
Όταν χωρίζεις από μια τοξική σχέση, τα μεταβατικά στάδια είναι πολλά όπως και τα συναισθήματα

Κάθε σχέση όταν φτάνει στο τέλος της, ανεξάρτητα από το αν ήταν καλή, μέτρια ή κακή, θέλει καιρό μέχρι να ξεπεραστεί εντελώς. Σε μια τοξική σχέση θα πιστεύαμε πως τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά και σίγουρα πιο λυτρωτικά στην περίπτωση του χωρισμού αλλά οι ειδικοί καταλήγουν πως κι εκεί χρειάζεται χρόνος.

Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέα, Kaytee Gillis, υπάρχουν 6 πολύ συγκεκριμένα στάδια ανάκαμψης από μια τοξική σχέση. Ωστόσο, αυτά τα στάδια δεν συμβαίνουν πάντα με χρονολογική σειρά, πολλές φορές παραλείπονται ή επαναλαμβάνονται.

1. Αυτοαμφισβήτηση

Το πρώτο στάδιο σε κάνει να αμφισβητείς την απόφασή σου. Αν πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται για το αν έκανε σωστή επιλογή, είναι απολύτως λογικό. Μην πανικοβάλλεσαι, ξέρεις πολύ καλά τις ανάγκες σου απλώς όλη αυτή η αυτοαμφισβήτηση είναι μέρος του πρώτου σταδίου.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βάλεις προτεραιότητες και να προστατεύσεις τον εαυτό σου τη δεδομένη στιγμή. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου.

2. Παραπάνω αναζήτηση

Πόσες φορές έχεις ψάξει στη google περισσότερες πληροφορίες για όρους, όπως το gaslighting ή τον ναρκισσισμό; Σε αυτό το στάδιο ψάχνεις τα πάντα συνεχώς, κάνεις προσεκτικές έρευνες, διασταυρώνεις και καταλήγεις για το αν πήρες τη σωστή απόφαση. Αλλα, πάντα ανακαλύπτεις κάποιο παραπάνω fact που δεν σε αφήνει να ησυχάσεις.

3. Σαφήνεια ή αλλιώς όλα γίνονται πιο ξεκάθαρα

Είναι το πιο ικανοποιητικό στάδιο γιατί σε βοηθάει να αντιληφθείς με καθαρό βλέμμα και από απόσταση πλέον, όλα όσα έχουν γίνει. Εδώ σταματούν οι αμφιβολίες και οι προβληματισμοί γύρω από το τι έκανες ή δεν έκανες σωστά και αποκτάς και πάλι τον έλεγχο της ζωής σου.

4. Φτου ξελευτερία

Μετά το τέλος μια τοξικής σχέσης, το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν αρχίζεις να απομακρύνεσαι αργά αλλά σταθερά από τον σύντροφό σου, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά.

«Για πολλούς, αυτό το στάδιο έρχεται πρώτο, πριν ακόμη καταλάβουν ποιον άνθρωπο είχαν τόσο καιρό δίπλα τους. Άλλοι το βιώνουν ακριβώς τη στιγμή που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να φύγουν από τη σχέση για να σώσουν και να προστατεύσουν τον εαυτό τους», σύμφωνα με τη Kaytee Gillis.

5. Η ώρα της επούλωσης

Σε αυτό το στάδιο, έρχεσαι σε πλήρη επαφή με τον εαυτό σου, κατανοείς κάθε ανάγκη και συναίσθημα, καθώς αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να φτάσεις στην επούλωση. Σε αυτό το στάδιο, αντιλαμβάνεσαι πολλά λάθη που έκανες κι εσύ αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να σε κατηγορείς για πράγματα που δεν φέρεις καμία ευθύνη.

6. Αποδοχή

Ήρθε η στιγμή που τώρα βγάζουν όλα νόημα. Το τελικό στάδιο είναι και το πιο σημαντικό καθώς θα σε βοηθήσει μελλοντικά να αποφεύγεις συντρόφους με παρόμοια συμπεριφορά. Θέτεις πλέον τα όριά σου και μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου, ακούς τις ανάγκες σου και σε φροντίζεις για να είσαι καλά στην επόμενη σχέση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.