WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

IQ επιβίωσης: Εσύ, πόσο ψύχραιμα αντιδράς σε μια κρίσιμη στιγμή;


JTeam

13 Νοεμβρίου 2023

IQ επιβίωσης: Εσύ, πόσο ψύχραιμα αντιδράς σε μια κρίσιμη στιγμή;
Pexels
Υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντιδράσεων επιβίωσης

Το «IQ επιβίωσης» ή αλλιώς το πόσο ψύχραιμα μπορείς να αντιδράσεις σε μια δύσκολη στιγμή, καθορίζει το πόσο μεγάλο έλεγχο έχεις στη ζωή σου.

Σύμφωνα με ερευνητές, και πιο συγκεκριμένα τον Τζον Λίτς, ο οποίος έχει μελετήσει την ψυχολογία της επιβίωσης, υπάρχουν τρεις κατηγορίες αντιδράσεων επιβίωσης, οι οποίες και έχουν οδηγήσει στη δημιουργία της θεωρίας «10-80-10».

Βάσει της θεωρίας, οι κατηγορίες είναι οι εξής:

  • Το 10% των ανθρώπων έχει την ιδανική αντίδραση

Τι σημαίνει αυτό; Ότι αντιλαμβάνονται την κρίση ως κάτι αναπόφευκτο. Παραμένουν ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι και σκοπεύουν να δράσουν μόνο αφού εκτιμήσουν καλά την κατάσταση. Τότε κάνουν ό,τι απαιτείται για να για να χειριστούν όσα συμβαίνουν.

  • Το 80% των ανθρώπων πανικοβάλλεται

Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι νιώθουν τέτοιο τρόμο και έκπληξη, και προφανώς δεν μπορούν να αντιδράσουν. Σε κρίσιμες καταστάσεις αυτοί οι άνθρωποι συνήθως ιδρώνουν, νιώθουν ναυτία, ταχυπαλμία ή μούδιασμα.

  • Ένα 10% των ανθρώπων απλά παραιτείται

Εδώ ανήκουν όσοι κάνουν το χειρότερο –σύμφωνα με τον Τζον Λίτσς. Ο πανικός τους φτάνει σε τέτοιο επίπεδο που αδυνατούν να προσαρμοστούν κατάλληλα και γίνονται καταστροφικοί.

Ο ερευνητής Ρίτζαρντ Γουαϊζμαν, υποστηρίζει πάντως πως οι άνθρωποι που ανήκουν στο «ιδανικό 10%», δεν είναι «τυχεροί», αλλά χαρακτηρίζονται από τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Είναι χαλαροί και λειτουργούν με πιο αυξημένη συνείδηση
  • Εμπιστεύονται το ένστικτό τους
  • Επιμένουν μπροστά στην αποτυχία
  • Μετατρέπουν την κακή τύχη σε καλή

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.