AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING

Αυτές οι 3 ερωτήσεις μετρούν τον δείκτη IQ, αλλά κανείς δεν τις απαντά όλες σωστά


JTeam

4 Οκτωβρίου 2022

Αυτές οι 3 ερωτήσεις μετρούν τον δείκτη IQ, αλλά κανείς δεν τις απαντά όλες σωστά
To συντομότερο τεστ IQ από τον Shane Frederick που ελάχιστοι το έχουν καταφέρει

Πολλές φορές μπορεί να έχεις αναρωτηθεί πόσο υψηλό IQ έχεις, αλλά και πώς μπορείς να το μετρήσεις σωστά. To CRT θεωρείται το πιο σύντομο IQ τεστ του κόσμου, καθώς αποτελείται μόνο από τρεις ερωτήσεις, οι οποίες μπορούν να διαχωρίσουν τους «Αϊνστάιν» από τους «Χόμερ Σίμπσονς».

Το εν λόγω κουίζ δημιουργήθηκε, το 2005 στο Princeton University, από τον ψυχολόγο Shane Frederick και δοκιμάζει την ικανότητά των ανθρώπων να αγνοούν τον αυθορμητισμό τους και να σκέφτονται πιο αργά και πιο λογικά. Στη γλώσσα της ψυχολογίας, το τεστ μετρά κατά πόσο μπορεί κάποιος να αγνοήσει την προαίσθηση και να σκεφτεί με αναλυτικό τρόπο.

Για να αποδειχθεί η ευφυΐα του καθενός, θα πρέπει να απαντήσει σωστά στις παρακάτω τρεις ερωτήσεις, αλλά σε εύλογο χρονικό διάστημα καθώς οι ταχύτερες απαντήσεις είναι ακόμη ένα δείγμα του υψηλού IQ.

Oι ερωτήσεις δεν είναι τόσο απλές, όσο φαίνονται με την πρώτη ανάγνωση. Φοιτητές κορυφαίων πανεπιστημίων (συμπεριλαμβανομένων των Yale και Harvard), σε μελέτη που έγινε το 2005, απέτυχαν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις.

Στην πραγματικότητα μόνο το 17%, όσων έχουν κάνει το τεστ, πέτυχαν ένα ικανοποιητικό σκορ.

Οι 3 ερωτήσεις του CRT τεστ

1. Ένα ρόπαλο και μια μπάλα κοστίζουν συνολικά 1.10 δολάρια. Το ρόπαλο κοστίζει 1 δολάριο περισσότερο από την μπάλα. Πόσο κοστίζει η μπάλα;

2. Εάν 5 μηχανές χρειάζονται 5 λεπτά για να φτιάξουν 5 λογισμικά, πόσο χρόνο θα χρειαστούν 100 μηχανήματα για να δημιουργήσουν 100 λογισμικά;

3. Το τμήμα μιας λίμνης είναι γεμάτο νούφαρα. Κάθε μέρα αυτό το τμήμα διπλασιάζεται σε μέγεθος. Εάν χρειάζονται 48 ημέρες για να καλύψουν τα νούφαρα όλη τη λίμνη, πόσος καιρός θα χρειαστεί για να καλύψουν τη μισή;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1. Πιθανόν, η απάντηση για τους περισσότερους είναι 10 cents. Όμως, η μπάλα στοιχίζει 5 cents και το ρόπαλο 1,05 δολάρια. Συνολικά, δηλαδή 1,10 δολάρια. Μελέτη του Princeton διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που απάντησαν 10 cents ήταν λιγότερο υπομονετικοί από εκείνους που είχαν τη σωστή απάντηση.

2. Κάποιοι θα απάντησαν 100 λεπτά. Ευτυχώς, δεν θα χρειαζόταν τόσος πολύς χρόνος. Από την ερώτηση προκύπτει ότι χρειάζονται ακριβώς 5 λεπτά για να δημιουργήσει ένα λογισμικό το κάθε μηχάνημα. Οπότε, τα 100 μηχανήματα θα χρειαστούν 5’ για 100 λογισμικά.

3. Ίσως πολλοί μάντεψαν 24 ημέρες. Αλλά, αν το τμήμα της λίμνης που καλύπτεται από νούφαρα διπλασιάζεται κάθε μέρα, θα χρειαζόταν μόνο μια μέρα για να καλυφθεί πλήρως η μισή λίμνη. Αφαιρέστε μία ημέρα από τις 48 και το αποτέλεσμα είναι 47 ημέρες.