WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

5 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι


JTeam

3 Δεκεμβρίου 2023

5 συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι έξυπνοι άνθρωποι
Η εξυπνάδα πάει μαζί με τα λάθη -ή μήπως όχι;

Το να είσαι έξυπνος, πολλές φορές δεν αρκεί. Και αυτό το διαπιστώνουμε σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής μας, βλέποντας άτομα με φοβερές προοπτικές και δυνατότητες να μένουν πίσω. Το IQ, η συναισθηματική νοημοσύνη τους, και η ικανότητα τους να προσαρμόζονται στις καταστάσεις, είναι μεν χρήσιμα γνωρίσματα, αλλά όχι καθοριστικά.

Τι μετράει τελικά για να είναι κάποιος επιτυχημένος και να θεωρείται έξυπνος; Η μεγάλη προσπάθεια και η σκληρή δουλειά, ακόμη και δεν έχεις το πιο κοφτερό μυαλό; Η αυτοπεποίθηση και το θάρρος να διεκδικείς αυτό που επιθυμείς, ή κατάλληλη ψυχολογία για να φτάνεις πιο κοντά στους στόχους σου;

Ίσως ένας συνδυασμός των παραπάνω. Και ενώ η εξυπνάδα είναι από τα πιο αξιοθαύμαστα χαρίσματα σε έναν άνθρωπο, πολλές φορές υποτιμάται ή τα λάθη είναι ικανά να την επισκιάσουν.

Μερικά από τα βασικά λάθη, που συνηθίζουν οι έξυπνοι άνθρωποι είναι:

  • Η υπερβολική αυτοπεποίθηση

Είναι όμορφο ένας έξυπνος άνθρωπος να πιστεύει στον εαυτό του και να σκέφτεται θετικά, ωστόσο ο ναρκισσισμός και η αλαζονεία, θα τον οδηγήσουν σίγουρα στην απομόνωση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση και το να πιστεύεις πως είσαι ικανός για όλα, δείχνουν έλλειψη αντίληψης και είναι γνώρισμα που ταιριάζει περισσότερο σε ανασφαλή άτομα.

  • Η ηττοπάθεια

Το ακριβώς αντίθετο είναι το να νιώθεις πως δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα χωρίς υποστήριξη ή βοήθεια. Όσο έξυπνος και αν είσαι, αν δεν πιστεύεις πραγματικά στον εαυτό σου δεν θα καταφέρεις πολλά πράγματα.

  • Η ανάγκη να έχουν πάντα δίκιο

Η προσπάθεια να αποδεικνύεις διαρκώς το ότι έχεις δίκιο, φανερώνει περισσότερο ναρκισσισμό και ανασφάλεια, παρά εξυπνάδα. Τα έξυπνα άτομα, συνήθως δεν έχουν να αποδείξουν την αξία τους, ή το πόσο έξυπνοι είναι, σε κανέναν.

  • Η παραίτηση όταν κάτι δεν πετυχαίνει

Ένας έξυπνος άνθρωπος μπορεί να έχει μελετήσει τα πάντα και να έχει οργανώσει ό,τι περνούσε από το χέρι του, για να πετύχει έναν σκοπό ή ένα task. Αυτό σημαίνει πως αν αποτύχει, μπορεί να πιστέψει λανθασμένα πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να τα καταφέρει, ενώ θα μπορούσε να εξετάσει πάλι τα πράγματα και να το ξανά προσπαθήσει.

  • Υπερανάλυση

Η υπερανάλυση είναι γνώρισμα των έξυπνων ανθρώπων. Μπορεί μέσα σε μια στιγμή, ένα έξυπνο άτομο να σκέφτεται πολλά θέματα μαζί, τα οποία τον απασχολούν. Μάλιστα όχι μόνο τα σκέφτεται, αλλά αναλύει κάθε πιθανή εκδοχή τους, και κάθε πιθανό σενάριο. Μην απορήσεις αν τους δεις και αυτούς κάποια στιγμή πελαγωμένους σε σκέψεις, και χαοτικούς. Θέλουν και αυτοί τον χρόνο τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.