WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Γιατί οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο χιούμορ


JTeam

3 Ιανουαρίου 2024

Γιατί οι καταθλιπτικοί άνθρωποι έχουν περισσότερο χιούμορ
Pexels
Όταν το χιούμορ γίνεται μηχανισμός επιβίωσης

Έχει περάσει αρκετός καιρός από τον θάνατο του Μάθιου Πέρι. Ένας θάνατος αιφνίδιος και αναμενόμενος ταυτόχρονα. Ένας θάνατος που συζητήθηκε έντονα και όχι άδικα. «Τόσο χαρούμενος στην οθόνη, τόσο δυστυχισμένος στη ζωή» σχολίασαν πολλοί θαυμαστές της σειράς «Φιλαράκια». Πως εξηγείται ένας άνθρωπος με απίστευτο χιούμορ, γέλιο και μπροστά σε άλλους χαρούμενος, να είναι ένας βαθιά καταθλιπτικός άνθρωπος με θέματα ψυχικής υγείας και εθισμούς;

Jenny.Gr
@IMDb

Και όμως γίνεται, και αυτοί είναι μερικοί λόγοι:

  • Το χιούμορ γίνεται πηγή διαφυγής

Μέσα στην πλήξη που βιώνουν οι καταθλιπτικοί άνθρωποι, αλλά και τα δυσάρεστα συναισθήματα που τους κατακλύζουν, το χιούμορ αποτελεί για εκείνους μια πηγή διαφυγής. Έχουν την ευκαιρία έστω και για λίγο να ξεχάσουν την συναισθηματική κατάσταση που τους βασανίζει. Επίσης μη ξεχνάμε πως καταθλιπτικά άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να υιοθετούν people pleasing συμπεριφορές.

  • «Έχουν περάσει πολλά»

Για να φτάσει ένα άτομο να αυτοσαρκάζεται, αλλά και να αντιμετωπίζει τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα της ζωής με χιούμορ, σημαίνει πως η θλίψη και η κατάθλιψη πέρα από συνήθεια, έχουν βρει και αποδοχή. Μόνο ένα άτομο που έχει αποδεχτεί τα τραγικά γεγονότα της ζωής, μπορεί να τα χλευάσει, και συνήθως είναι πολλά μέχρι να φτάσει σε αυτό το σημείο.

  • Φανερώνουν στους άλλους την καλή τους πλευρά

Το χιούμορ λειτουργεί γι' αυτούς σαν μια καλή προσωπίδα, όπου μπορούν να παριστάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που είναι στην πλειονότητα τους. Όταν μένουν μόνοι τους γνωρίζουν καλά τα συναισθήματα που τους κατακλύζουν, ωστόσο μπροστά σε άλλους έχουν την ευκαιρία να τα κρύψουν καλά όλα αυτά και να παρουσιάσουν αυτό που πραγματικά θα ήθελαν να είναι.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.