Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να βελτιώσεις τα επίπεδα του EQ σου, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς, να χρησιμοποιείς ένα συγκεκριμένο λεξιλόγιο που θα εμπνέει τους άλλους και θα προκαλεί παράλληλα κι άλλες θετικές συναισθηματικές αντιδράσεις.
Τα άτομα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, πέρα από το ότι εντάσσουν κάποιες πολύ συγκεκριμένες φράσεις στο λεξιλόγιο τους, έχουν και κάποιες απαγορευτικές που δεν χρησιμοποιούν σχεδόν ποτέ γιατί θεωρούνται «τοξικές». Αν θες να τις αποφύγεις κι εσύ, καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στις παρακάτω:
«Δεν έχεις άλλη επιλογή»
Πρόκειται για μία από τις πιο καταστροφικές φράσεις ακριβώς επειδή περιέχει στο νόημά της, δύο προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι δεν ισχύει στα αλήθεια καθώς όλοι έχουμε περισσότερες επιλογές από μία σε κάθε περίσταση και το δεύτερο πρόβλημα είναι πως ουσιαστικά χρησιμοποιείς αυτή τη φράση για να κάνει ο άλλος αυτό που θεςεσύ. Είναι σαν να του υπαγορεύεις ουσιαστικά τι πρέπει να κάνει, αφαιρώντας του το δικαίωμα της επιλογής.
«Συγγνώμη»
Μία εξίσου απαγορευτική λέξη, στη θέση της οποίας μπορείς να χρησιμοποιείς το ρήμα «απολογούμαι». Η απολογία είναι πιο ενεργή κι έχει μεγαλύτερη δυναμική. Σημαίνει ότι προσπαθείς ουσιαστικά να επανορθώσεις αυτό που έχεις προκαλέσει ενώ ζητώντας απλά «συγγνώμη» αποδέχεσαι ότι θα κάνεις πράγματα που δεν θες στην πραγματικότητα, σε χρόνο εξακολουθητικό.
«Αυτό μου θυμίζει...»
Με τη χρήση αυτής της φράσης, δείχνεις στον συνομιλητή σου ότι δεν τον καταλαβαίνεις, δεν έχεις καμία ενσυναίσθηση ενώ πολλές φορές του δείχνεις ότι δεν ακούς καν αυτά που σου λέει. Αντίθετα, έχεις στο μυαλό σου πώς να τον διακόψεις για να αναφερθείς και πάλι σε σένα και όσα θυμήθηκες από τη ρόη του λόγου του.
«Ξέρω πώς αισθάνεσαι»
Μια φράση που δεν έχει κανένα ίχνος ενσυναίσθησης. Είναι τόσο κλισέ που προδίδει έλλειψη κατανόησης και συμπόνιας και καλό είναι να την αποβάλλεις από το λεξιλόγιο σου αν θες να δείξεις στον άλλον ότι τον καταλαβαίνεις και σέβεσαι τα συναισθήματά του.
«Δεν θέλω να τσακωθούμε, αλλά...»
Έχεις χάσει κάθε επικοινωνία με τη χρήση αυτής της φράσης γιατί είναι σαν να ξεκινάς διαμάχη. Οι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν ποτέ αυτή τη φράση και είναι προτιμότερο να μην πουν τίποτα από το να πουν κάτι που θα σημάνει την έναρξη μιας αντιπαράθεσης χωρίς ουσιαστικά, βάσιμα επιχειρήματα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.