WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

7 σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας - Μήπως δεν είσαι όσο ώριμος νομίζεις;


JTeam

14 Φεβρουαρίου 2024

7 σημάδια συναισθηματικής ανωριμότητας - Μήπως δεν είσαι όσο ώριμος νομίζεις;
pexels
Παρακάτω, θα δούμε 7 σημάδια πως κάποιος είναι πιο ανώριμος απ’ όσο πιστεύει. Ίσως αυτός ο κάποιος να είσαι εσύ

Η συναισθηματική ωριμότητα δεν είναι δεδομένη. Δεν εμφανίζεται μαγικά όταν κλείσεις τα 30, ούτε τη μαθαίνεις από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται να την καλλιεργείς διαρκώς και να μην επαναπαύεσαι.

Τα συναισθηματικά ανώριμα άτομα δεν μπορούν να διαχειριστούν έντονες καταστάσεις, δρουν χωρίς να σκεφτούν σοβαρά τις συνέπειες και τους λείπει κάτι πολύ βασικό: Η ενσυναίσθηση.

Παρακάτω, θα δούμε 7 σημάδια πως κάποιος είναι πιο ανώριμος απ’ όσο πιστεύει. Ίσως αυτός ο κάποιος να είσαι εσύ.

  • Δυσκολεύεται να ελέγξει τα συναισθήματά του

Η συναισθηματική ωριμότητα προϋποθέτει την ικανότητα διαχείρισης και ελέγχου των συναισθημάτων μας -για έναν συναισθηματικά ανώριμο ενήλικα, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα.

Συχνά, τα άτομα αυτά κυβερνώνται από τα συναισθήματά τους. Αντιδρούν παρορμητικά, αφήνοντάς τα να καθορίζουν τις πράξεις τους.

  • Δεν μπαίνει στη θέση των άλλων

Αυτό είναι ένα κλασικό σημάδι συναισθηματικής ανωριμότητας - η ανικανότητα να κατανοήσει τους άλλους.

Η ενσυναίσθηση απαιτεί να βγούμε έξω από τις δικές μας εμπειρίες και να φανταστούμε τι μπορεί να νιώθει κάποιος άλλος. Οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες συχνά δυσκολεύονται με αυτό.

  • Φοβάται τη δέσμευση

Η δέσμευση μπορεί να είναι τρομακτική, ειδικά για όσους είναι συναισθηματικά ανώριμοι. Είτε πρόκειται για μια ρομαντική σχέση, μια επιλογή καριέρας, ή ακόμη και για την επιλογή του μενού του δείπνου, η σκέψη ότι πρέπει να επιμείνουν σε μια επιλογή μπορεί να τους στείλει σε μια περιδίνηση.

Γιατί; Επειδή δέσμευση σημαίνει ανάληψη ευθυνών. Περιλαμβάνει τη λήψη μιας απόφασης και την αποδοχή των συνεπειών της. Και αυτό είναι κάτι που οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες τείνουν να αποφεύγουν.

  • Αποφεύγει τις δύσκολες συζητήσεις

Οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες συχνά προσπαθούν να αποφύγουν αυτές τις δύσκολες συζητήσεις. Προτιμούν να κρυφτούν παρά να αντιμετωπίσουν μια δυνητικά δυσάρεστη κατάσταση.

  • Εξαρτάται από τους άλλους

Η ανεξαρτησία θεωρείται συχνά ένδειξη ωριμότητας. Και η υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους μπορεί να είναι ένδειξη συναισθηματικής ανωριμότητας, ωστόσο.

Δεν έχει να κάνει με το ότι χρειαζόμαστε βοήθεια ή υποστήριξη από καιρό σε καιρό - αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Πρόκειται για την εξάρτηση από τους άλλους σε βαθμό που δεν γίνεται να ληφθούν αποφάσεις.

  • Δεν έχει αυτογνωσία

Η αυτογνωσία είναι το κλειδί για τη συναισθηματική ωριμότητα.

Χωρίς αυτήν, κάποιος μπορεί να μην αντιλαμβάνεται γιατί αντιδρά με τον τρόπο που αντιδρά ή πώς οι πράξεις του επηρεάζουν τους άλλους. Μπορεί να κατηγορήσει τους άλλους για τα προβλήματά του και να αναλάβει ελάχιστη ευθύνη για τις πράξεις του.

  • Δεν μπορεί να διαχειριστεί την κακή κριτική

Οι συναισθηματικά ανώριμοι ενήλικες συχνά δυσκολεύονται να διαχειριστούν την κριτική, όσο εποικοδομητική κι αν είναι.Έχουν την τάση να την παίρνουν προσωπικά και μπορεί να αντιδράσουν με θυμό ή αμυντικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.