WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Manic cleaning: Το νέο προβληματικό trend του TikTok είναι παντού


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2024

Manic cleaning: Το νέο προβληματικό trend του TikTok είναι παντού
Μερικές φορές, το να καθαρίζεις το σπίτι με όρεξη, δεν σημαίνει ότι περνάς επεισόδιο μανίας

Ένα από τα ευκολότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις εξαιτίας του TikTok, είναι η αυτοδιάγνωση. Μπορεί να ταυτιστείς με άτομα που έχουν OCD και να νιώσεις ότι το έχεις και εσύ, να πεις με σιγουριά ότι έχεις κατάθλιψη, να αποφασίσεις ότι βρίσκεσαι στο φάσμα του αυτισμού χωρίς να σου το πει κάποιος ειδικός. Τώρα, ένα νέο trend έρχεται να σου πει ότι σε πιάνουν κρίσεις μανίας.

Ο λόγος για το manic cleaning που, εκ πρώτης όψεως, μοιάζει ακίνδυνο και απόλυτα relatable, όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι καλό είναι να μην βάζεις την ταμπέλα της μανίας στη συμπεριφορά σου, αν δεν υπάρχει λόγος.

Γενικά, ο συγκεκριμένος όρος τρεντάρει εδώ και καιρό, σε ποικίλο context –από το manic pixie dream girl aesthetic μέχρι τα manic bangs και το manic shopping. To θέμα είναι πως οι συγκεκριμένες τάσεις είναι ό,τι πρέπει για παραπληροφόρηση, καθώς συχνά δεν δείχνουν τι σημαίνει πραγματικά η κατάσταση της μανίας και ρομαντικοποιεί τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τι ακριβώς είναι η μανία

Η μανία αποτελεί ένα μια πολύ σοβαρή διαταραχή διάθεσης η οποία συνδέεται με τη διπολική διαταραχή και την κλινική κατάθλιψη. Συγκεκριμένα η μανία είναι η μια φάση της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη).

Εμφανίζεται με τη μορφή μεγάλων αποκλίσεων στη διάθεση του ατόμου, υπερβολικής ευφορίας, υπερκινητικότητας, μειωμένης ανάγκη για ύπνο, αυξημένων επίπεδων ενέργειας κλπ.
Η μανία χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς είναι πιθανό να οδηγήσει το άτομο σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις για τον εαυτό του αλλά και τους άλλους.

Τι είναι το manic cleaning

Στο TikTok, όταν κάνεις manic cleaning καθαρίζεις το σπίτι με αφοσίωση, έχοντας ένα boost ενέργειας. Σε αντίθεση με τις περιόδους μανίας που κρατούν μέρες, εβδομάδες ή μήνες, αυτό διαρκεί μερικές ώρες. Ο κόσμος τακτοποιεί το σπίτι και, εντάξει, το κάνει ολοκαίνουργιο επειδή έχει όρεξη.

Μία από τις βασικές διαφορές του manic cleaning με την πραγματική μανία, είναι η διάρκεια. Επίσης, στα συμπτώματα της τελευταίας συγκαταλέγονται η συγκέντρωση και η διάθεση, όχι μόνο η συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.