Ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που φοβούνται με το παραμικρό ή καταφέρνεις να κρατάς την ψυχραιμία σου και να σκέφτεσαι λογικά υπό την απειλή, ότι κάτι κακό θα συμβεί; Και μπορεί να μην γνωρίζουμε την απάντησή σου σε αυτό το ερώτημα, όμως είμαστε σχεδόν σίγουρες πως σε περίπτωση που σε ρωτούσαμε αν σου αρέσει να φοβάσαι η απάντηση θα ήταν αρνητική.
Τι είναι, όμως ο φόβος; Πρόκειται για το συναίσθημα που εξυπηρετεί έναν σκοπό και προσπαθεί να μας αποτραβήξει από τον κίνδυνο. Σύμφωνα με την Teen Vogue, μία μερίδα ανθρώπων αναζητά τον φόβο στη ζωή του, έχοντας εμμονή με τις ταινίες τρόμου ή ερευνώντας τρομακτικές υποθέσεις. Οι νέοι που αγαπούν να φοβούνται μίλησαν γι’ αυτό τον συνδυασμό συναισθημάτων που τους αρέσει να βιώνουν, ενώ οι ειδικοί εξήγησαν τι κρύβεται πίσω από τη σύνδεση του ενθουσιασμού με τον φόβο.
«Ενώ συμβαίνει σου προκαλεί ένα αίσθημα ευφορίας, νιώθεις σαν κάτι να κέρδισες. Μου αρέσει το αίσθημα του φόβου, αρκεί να γνωρίζω ότι δεν κινδυνεύω στην πραγματικότητα», υποστηρίζει η 26χρονη Σέλμπι Γκρίφιν. Από την άλλη, η Μπαραίσα Τζόους εξομολογήθηκε πως όταν φοβάται βιώνει την ανάμειξη πολλών συναισθημάτων, γεγονός που την ενθουσιάζει, γνωρίζοντας, όμως, πως στο τέλος θα είναι καλά.
Ακόμα, ο 21χρονος Μπράιν Μπάρετ δηλώνει: «Μου αρέσει αυτό το μούδιασμα, νιώθω σαν να είμαι πάνω σε ένα τρενάκι τρόμου πριν από μια μεγάλη πτώση. Νιώθω την έκρηξη της αδρεναλίνης και αυτό μου αρέσει πολύ».
Η επιστήμη εξηγεί γιατί ο φόβος μπορεί να προσφέρει και απόλαυση
Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ρειμόντα Μαθέκα, ο φόβος σχετίζεται με την ασφάλεια. «Ο φόβος μας προστατεύει, μας κρατά ασφαλείς, μας δίνει ενέργεια για να έχουμε μια υπερφυσική δύναμη όταν τη χρειαζόμαστε. Έτσι, είναι ένα από τα συστήματά μας και τις λειτουργίες στο σώμα μας που μας εξυπηρετούν πολύ καλά», υποστηρίζει.
Η Μαθέκα ανέφερε πως το νευρικό σύστημα του ανθρώπου ενεργοποιεί μια αντίδραση πάλης, φυγής ή «παγώματος», η οποία οδηγεί στο να αποφασίσουμε, αν θα τρέξουμε να ξεφύγουμε από τον κίνδυνο, αν θα αντισταθούμε ή απλά αν θα κοκκαλώσουμε στη θέση μας μη γνωρίζοντας πώς να πράξουμε. Παράλληλα, στον εγκέφαλό μας συμβαίνει μια απελευθέρωση χημικών ουσιών και η αίσθηση που προκαλεί συγκρίνεται με την ευφορία, αν και εφόσον είμαστε βέβαιες ότι βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές μέρος και δεν διατρέχουμε πραγματικό κίνδυνο.
Παράλληλα, ο Τζόσουα Κέλισον επισήμανε πως ότι η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη που απελευθερώνονται στον οργανισμό μας από τον φόβο μπορεί να είναι παρόμοια με εκείνα που σχετίζονται με τα αισθήματα της ευχαρίστησης ή της ανταμοιβής.
Στο σημείο αυτό, να υπογραμμίσουμε πως το να γνωρίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς αποτελεί σημείο - κλειδί για την απόλαυση του φόβου. Αν βρεθούμε σε καταστάσεις που ελλοχεύει πραγματικά ο κίνδυνος, τότε η αίσθηση που θα έχουμε δεν θα είναι το ίδιο διασκεδαστική.
Ο Κέλισον αναφέρει, επίσης, πως οι άνθρωποι που φοβούνται ευκολότερα από άλλους μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στις ορμόνες που μπορούν να απελευθερωθούν από αυτή τη διαδικασία.
Η Μαθέκα εξήγησε από την πλευρά της, ότι αν και πιστεύει ότι το νευρικό σύστημα είναι ένα από τα καλύτερα λειτουργικά συστήματα στο σώμα μας, εξακολουθεί να υπάρχει ένα όριο για το τι μπορεί να χειριστεί. «Το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο να αντέχει το μακροχρόνιο στρες και τον συνεχόμενο φόβο», κατέληξε.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.