WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Θεραπευτική κραυγή: Όλο και περισσότερες γυναίκες ουρλιάζουν (κυριολεκτικά) για να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις


JTeam

29 Μαρτίου 2024

Θεραπευτική κραυγή: Όλο και περισσότερες γυναίκες ουρλιάζουν (κυριολεκτικά) για να διώξουν τις αρνητικές σκέψεις
Pexels
Μερικές φορές αρκεί μια και μόνο κραυγή για να απελευθερωθείς από τις αρνητικές σκέψεις που σε έχουν κατακλύσει

Θέλεις το συσσωρευμένο άγχος, θέλεις οι αμέτρητες υποχρεώσεις που βρίσκονται στη λίστα σου, θέλεις οι αρνητικές και συγκεχυμένες σκέψεις που υπάρχουν στο μυαλό σου ή ακόμα κι ένας συνδυασμός αυτών, είναι πολύ εύκολο να «λυγίσεις» ή ακόμα και να «δηλώσεις παραίτηση» από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, που αδυνατείς να διαχειριστείς και συνεπώς να συμμετέχεις. Μια δυνατή κραυγή θα σε βοηθήσει να εκτονωθείς και να αλλάξεις την ενέργειά σου.

Έχει παρατηρηθεί πως όταν διανύουμε περιόδους με έντονο στρες ή όταν ερχόμαστε αντιμέτωπες με ένα σοβαρό και απρόσμενο γεγονός, η απόφαση να φωνάξουμε με όλη τη δύναμή μας είναι βοηθητική και συνάμα ανακουφιστική. Μαρτυρίες γυναικών, που έχουν βάλει στη ζωή τους την εν λόγω τεχνική, δείχνουν πως πλέον είναι ένθερμες υποστηρίκτριές της και κάθε φορά που τα πράγματα δεν πάνε καλά, τη χρησιμοποιούν.

Γυναίκα με σκυμμένο κεφάλι
© Pexels

Είναι η θεραπευτική κραυγή αποδεκτή μέθοδος από την ψυχολογία;

Η ιδέα της κραυγής ως θεραπευτικής συναισθηματικής απελευθέρωσης δεν είναι καινούργια. Ειδικότερα, άρχισε να διαδίδεται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 μετά τη δημοσίευση του πρώτου βιβλίου του ψυχοθεραπευτή Άρθουρ Τζέινοβ, «The Primal Scream». Ο Τζέινοβ θεώρησε ότι τα καταπιεσμένα συναισθήματα προκαλούν ψυχολογικά προβλήματα, γι' αυτό ενθάρρυνε τους ανθρώπους να τα εγκαταλείψουν εκφράζοντάς τα, είτε με την ομιλία, είτε με το κλάμα, είτε με την κραυγή.

Και μπορεί η επιστήμη της ψυχολογίας να μην αποδέχτηκε ποτέ τη συγκεκριμένη τεχνική ως επίσημη μέθοδο, αφού ο Τζέινοβ δεν είχε κάνει έρευνα για να τεκμηριώσει την αποτελεσματικότητά της, ωστόσο από τότε ως σήμερα πολλοί είναι οι άνθρωποι που έχουν ανακουφιστεί, βγάζοντας μια κραυγή που προέρχεται από τα βάθη της ψυχής τους και λειτουργεί σαν θεραπεία.

Η Ρεβέκα Σίμενς Γουίλερ, ανώτερη λέκτορας ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Birmingham City, υποστηρίζει: «Δεν είμαι πεπεισμένη ότι η κραυγή ωφελεί την ευημερία ενός ατόμου, μακροπρόθεσμα. Φαίνεται ότι μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα. Πρόκειται για την ορμόνη της "καλής αίσθησης", οπότε μια γρήγορη έκρηξη αυτών μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σας, εάν αισθάνεστε άγχος. Αυτή σίγουρα, όμως, δεν είναι μια μακροπρόθεσμη λύση για το πρόβλημα».

Από την άλλη, όμως, η Γουίλερ επιβεβαιώνει ότι η κραυγή μπορεί να συμβάλει στην αποσυμπίεση των συναισθημάτων τη στιγμή που νιώθουμε πως δεν μπορούμε ούτε καν να αναπνεύσουμε. «Ο ήχος μιας κραυγής μπορεί να κάνει πιο απτά τα συναισθήματα που υπάρχουν πιεσμένα μέσα μας. Γνωρίζουμε ότι το κλάμα βοηθάει στη μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, η οποία είναι η ορμόνη που προκαλεί το στρες στο σώμα».

Jenny.Gr
Unsplash/Julien L

Αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τη θεραπευτική κραυγή μετά την πανδημία

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η δημοτικότητα του «mindful screaming» αυξήθηκε κατά 25% μετά την πανδημία, που οι προκλήσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε ήταν συνεχόμενες και πρωτόγνωρες. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν ανορθόδοξο τρόπο να εκτονώσουν οι άνθρωποι τα συναισθήματά τους, όμως είναι ανέξοδος και κυρίως γρήγορος.

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στη «Guardian», ανέφερε πως γυναίκες από όλο τον κόσμο έχουν δημιουργήσει ομάδες και συναντιούνται σε διαφορά μέρη του πλανήτη - από τις ευρωπαϊκές χώρες μέχρι και την Αυστραλία - για να φωνάξουν. Η μη έκφραση του θυμού, του άγχους, του φόβου μπορεί να αποβεί μοιραία αν όχι καταστροφική για την ψυχική και σωματική υγεία μας, γεγονός που οι συγκεκριμένες γυναίκες γνωρίζουν ήδη και έχουν θέσει ως στόχο να αποτρέψουν.

Συνοψίζοντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η κραυγή δεν θα λύσει οριστικά και αμετάκλητα όλα τα προβλήματά μας, ούτε μπορεί να θεωρηθεί επιστημονική μέθοδος και να αντικαταστήσει μια συνεδρία με έναν επαγγελματία ψυχολόγο, όμως μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχή μας και να «καθαρίσει» το μυαλό μας. Έστω και προσωρινά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.