WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου; 6 αποτελεσματικά tips που θα σου αλλάξουν τη ζωή


JTeam

1 Απριλίου 2024

Έχεις χάσει την αυτοπεποίθησή σου; 6 αποτελεσματικά tips που θα σου αλλάξουν τη ζωή
Unsplash
Η αυτοπεποίθηση είναι προσωπική υπόθεση

Το κομμάτι της αυτοπεποίθησης απασχολεί μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων πάνω σε αυτό τον πλανήτη κι όχι άδικα, καθώς συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία μας. Πέρα από θέματα που αφορούν στις προκλήσεις που προκύπτουν στην καθημερινότητα ή ενδεχομένως στην εξωτερική εμφάνισή μας, το αν έχουμε ή όχι αυτοπεποίθηση φαίνεται και στη δουλειά μας.

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν άνθρωποι που νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση σε κάποιους τομείς της ζωής τους, ενώ σε άλλους έχουν περισσότερο φόβο, αγωνία και δισταγμό. Στον αντίποδα αυτών, είναι εκείνοι που αδυνατούν να εμπιστευτούν τις δυνάμεις τους και νιώθουν συνεχώς ότι θα αποτύχουν. Η αυτοπεποίθηση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εμπιστοσύνη που έχει η κάθεμία από εμάς στον εαυτό της. Το πρώτο και σημαντικότερο που πρέπει να δουλέψεις είναι να εμπιστεύεσαι το μυαλό και τις δυνατότητές σου τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Από εκεί και πέρα, έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με τις έξι βασικές και αποτελεσματικές αλλαγές που πρέπει να κάνεις στον τρόπο σκέψης σου για να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση και να αναθεωρήσεις όσα πίστευες μέχρι πρότινος για τον εαυτό σου.

Jenny.Gr
Unsplash

Βρες τη χαμένη αυτοπεποίθησή σου ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές

Σταμάτα να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους

Ας είμαστε ειλικρινείς. Έστω μια φορά στη ζωή σου έχεις μπει στη διαδικασία να συγκρίνεις τον εαυτό σου με άλλους, είτε αυτό γίνεται μέσω φωτογραφιών στο Instagram είτε σκεπτόμενη το lifestyle τους. Όπως φαντάζεσαι, πρόκειται για μια μεγάλη παγίδα που σου δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα και σε ωθεί στο να υποβαθμίζεις τον εαυτό σου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Personality and Individual Differences το 2018, εντόπισε πως όταν οι άνθρωποι συγκρίνουν τον εαυτό τους με τους άλλους νιώθουν φθόνο κι όσο αυτός αυξάνεται τόσο χειρότερη είναι η αίσθηση που έχουμε για τον εαυτό μας. Πώς θα το αντιμετωπίσεις αυτό; Αρχικά, σκέψου ότι δεν είναι ωφέλιμο για την ψυχολογία σου, καθώς ο καθένας από εμάς έχει να διανύσει τη δική του πορεία σε αυτόν τον κόσμο. Η ζωή δεν είναι πίστα ράλι, συνεπώς χαλάρωσε και υπενθύμισε στον εαυτό σου τις επιτυχίες σου. Κράτησε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης και βάλε στο καθημερινό πρόγραμμά σου να σημειώνεις όλα όσα σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη.

«Είναι ένα σύστημα πρακτικά σχεδιασμένο για να ενθαρρύνει τη σύγκριση. Αλλά το να θυμάσαι ότι οι άνθρωποι γενικά δημοσιεύουν μόνο τις καλύτερες κι όχι τις χειρότερες εμπειρίες τους, μπορεί να σε βοηθήσει να γιορτάσεις τις καθημερινές σου νίκες, κάτι που μπορεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή σου», τονίζει η LMSW Χάνα Όουενς σχετικά με τα social media.

Επανεξέτασε τους ανθρώπους που έχεις στο πλευρό σου

Αξίζουμε να έχουμε στο πλευρό μας ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για εμάς και σε κάθε δυσκολία μας είναι εκεί για να μας στηρίξουν, όχι για να μας υπενθυμίσουν πόσο λάθος χειριστήκαμε μια κατάσταση. Αν, λοιπόν, οι φίλοι σου είναι επικριτικοί απέναντί σου και τονίζουν το κάθε λάθος σου, τότε καλό θα ήταν να τους απομακρύνεις από την καθημερινότητά σου, διότι δεν σε βοηθούν πουθενά, παρά μόνο σε γεμίζουν με τοξικότητα.

Τα άτομα, με τα οποία περνάς χρόνο, μπορούν να επηρεάσουν τις σκέψεις και τις απόψεις που έχεις για τον εαυτό σου, ίσως περισσότερο από όσο φαντάζεσαι. Επομένως, δώσε προσοχή: Εάν αισθάνεσαι άσχημα με τον εαυτό σου μετά την έξοδο με ένα συγκεκριμένο άτομο, ίσως είναι καιρός να του πεις αντίο.

Jenny.Gr
Unsplash

Φρόντισε το σώμα σου

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται με την αυτοπεποίθησή μας, καθώς η μη φροντίδα του μπορεί να ενισχύσει τις αρνητικές σκέψεις. Όταν λέμε φροντίδα δεν εννοούμε μόνο τη γυμναστική και τη σωστή διατροφή, που συμβάλλει στην καλή λειτουργία του οργανισμού μας, αλλά στον ύπνο, καθώς ένα σωστό πρόγραμμα ύπνου ενισχύει τα θετικά συναισθήματα, αλλά και στον διαλογισμό.

Περισσότερο από μια απλή πρακτική χαλάρωσης, ο διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοπεποίθησης με πολλούς τρόπους. Σε βοηθά να αναγνωρίσεις και να αποδεχτείς τον εαυτό σου, ενώ συμβάλλει στην αποσύνδεσή σου από τη μη βοηθητική υπεράναλυση των πραγμάτων που παρεμβαίνουν στην αυτοπεποίθησή σου.

Να μιλάς ευγενικά στον εαυτό σου

Έχεις συνηθίσει να είσαι ευγενική με τους άλλους και να επιβραβεύεις τις πράξεις τους; Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι καλό στη δουλειά σου ή θα καταφέρεις κάτι σε προσωπικό επίπεδο, θυμήσου να μιλήσεις με ευγένεια στον πρώτο ενικό και να σε συγχαρείς για ό,τι κατάφερες.

Από την άλλη, αν κάνεις ένα λάθος αντιμετώπισέ το με ψυχραιμία και δείξε καλοσύνη στον εαυτό σου. Δεν είσαι Θεός και τα λάθη δεν είναι απαγορευτικά. Συνεπώς, πριν αρχίσεις να σκέφτεσαι αρνητικά και να σε καταδικάσεις, άλλαξε τον τρόπο σκέψης σου, πες ένα «δεν πειράζει» και εστίασε στο πώς θα το διορθώσεις. Μη σπαταλάς την ενέργειά σου σε ανώφελες σκέψεις.

Μια μελέτη του 2015 απέδειξε ότι η αυτοσυμπόνια συνδέεται με την αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε μια δύσκολη κατάσταση, αναγνώρισε ότι το να είσαι ατελής ή να υστερείς μερικές φορές είναι μέρος του να είσαι άνθρωπος. Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να περιηγηθείς σε αυτές τις εμπειρίες με συμπόνια προς τον εαυτό σου.

Jenny.Gr
Unsplash

Αντιμετώπισε τους φόβους σου

Σταμάτα να αναβάλεις πράγματα για τα οποία δεν είσαι σίγουρος ή αγχώνεσαι να κάνεις και ξεπέρασε τον φόβο σου απλώς αντιμετωπίζοντάς τα. Εξασκήσου στο να έρχεσαι αντιμέτωπος με κάποιους από τους φόβους σου, που πηγάζουν από την έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Αν φοβάσαι ότι θα φέρεις σε δύσκολη θέση τον εαυτό σου ή πιστεύεις ότι θα τα μπερδέψεις, προσπάθησέ το ούτως ή άλλως. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα πας ένα βήμα παρακάτω. Άλλωστε, οι μικρές νίκες είναι που κάνουν τη διαφορά κάθε φορά. Κι όταν κάνεις την αρχή, θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν ήταν τόσο δύσκολο όσο φανταζόσουν. Το ‘χεις!

Μάθε να λες όχι

Αυτή δεν είναι απλώς μια φράση, αλλά ο «χρυσός κανόνας» για τη ζωή σου. Μάθε να λες όχι, βάζοντας τα δικά σου προσωπικά όρια σε πρόσωπα και καταστάσεις. Το να καταπιάνεσαι με πράγματα, στα οποία είσαι καλός και σε κάνουν να νιώθεις όμορφα, βοηθάει πολύ την αυτοπεποίθησή σου. Όταν, όμως, ασχολείσαι με δραστηριότητες ή projects, που δεν σου αρέσουν και δεν μπορείς να νιώσεις λειτουργική και παραγωγική μέσα σε αυτά, τότε καλό θα ήταν να μοιράζεσαι το πώς νιώθεις με όσους είναι δίπλα σου. Το να αρνηθείς μια πρόταση - που δεν σου αρέσει - είναι εντάξει. Δεν χρειάζεται να ζορίζεσαι ούτε να νιώθεις στρες, κάνοντας κάτι, επειδή απλά δεν μπορούσες να πεις όχι.

Ο καθορισμός κοινωνικών και συναισθηματικών ορίων σου δίνει τη δυνατότητα να αισθάνεσαι πιο ασφαλής ψυχολογικά. Μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να νιώσεις περισσότερο ότι έχεις τον έλεγχο μιας κατάστασης. Γενικότερα, η αυτοπεποίθηση είναι, εν μέρει, η αίσθηση ότι έχεις τον έλεγχο της ζωής σου. Φρόντισε γι' αυτή, λοιπόν, και τώρα ξέρεις και τον τρόπο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.