WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου, σύμφωνα με ψυχολόγο


JTeam

25 Απριλίου 2024

4 τρόποι με τους οποίους ο θυμός επηρεάζει την υγεία σου, σύμφωνα με ψυχολόγο
Unsplash/Jeremy Bishop
Υπάρχουν ορισμένες επιπτώσεις του θυμού στην υγεία, που πρέπει να γνωρίζεις

Ο θυμός είναι ένα από τα πιο δυσάρεστα συναισθήματα. Αυτή είναι η αλήθεια. Και το να είσαι πολύ καιρό θυμωμένος, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου. Όταν οι εμπειρίες θυμού είναι πολύ συχνές, πολύ έντονες, διαρκούν πολύ ή είναι δυσανάλογες με το γεγονός που τις προκάλεσε, αυτό το συναίσθημα μπορεί να έχει προβληματικές επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή σου, σύμφωνα με τον Ρέιμοντ Τσίπ Τάφρατε, κλινικό ψυχολόγο και καθηγητή στο Central Connecticut State University, στη Νέα Βρετανία.

Γενικά, ο θυμός είναι μέρος μιας αντίδρασης του οργανισμού, όταν το σώμα πλημμυρίζει με ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Σε αυτή την κατάσταση, οι φυσιολογικές επιπτώσεις είναι αυξημένος καρδιακός ρυθμός και αρτηριακή πίεση, που ωθούν γρήγορα το αίμα στην καρδιά. Και γενικά, παρά το γεγονός πως το σύστημα αντίδρασης στο στρες του σώματός ενός ανθρώπου έχει εξελιχθεί για να τον προστατεύει, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η επιπλέον ενεργειακή ώθηση, δεν είναι απαραίτητη.

Ακολουθούν ορισμένες επιπτώσεις του θυμού στην υγεία, που πρέπει να γνωρίζεις.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών

Οι έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο θυμός συνδέεται συγκεκριμένα με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών. Μελέτη που εξέτασε παλαιότερες έρευνες με σχεδόν τέσσερις χιλιάδες συμμετέχοντες και με δεδομένα από περισσότερα από πενήντα ιατρικά κέντρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπίστωσε ότι υπήρχε υπερδιπλάσια αύξηση των καρδιακών προσβολών εντός δύο ωρών μετά από ένα ξέσπασμα θυμού, μια συσχέτιση που βρέθηκε επίσης να είναι ισχυρότερη με την αύξηση της έντασης του θυμού. Αυτό υποδηλώνει ότι ο πιο έντονος θυμός, είναι πράγματι ο χειρότερος «εχθρός» για την καρδιά σου.

Σε κάνει να αγχώνεσαι περισσότερο

Το να βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση έντασης και θυμού, μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην ψυχική σου υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο θυμός είναι συχνά αυξημένος με συναισθηματικές διαταραχές, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Ο θυμός (ιδιαίτερα ο παρατεταμένος θυμός) μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συγκέντρωση και τα μοτίβα σκέψης σου, ακόμα και σε κάνει πιο εχθρικό.

Μπορεί να διαταράξει την πέψη

Ο εγκέφαλος και το έντερο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοεπηρεάζονται. Ένας ρόλος του αυτόνομου νευρικού μας συστήματος (το οποίο ρυθμίζει τις ακούσιες σωματικές διεργασίες) είναι να συμβάλλει στη ρύθμιση της πέψης. Αυτό, όμως, μπορεί να διαταραχθεί όταν το σώμα μπαίνει σε αντίδραση «πάλης ή φυγής», όπως μπορεί να συμβεί ως απάντηση στο στρες. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το στρες μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα και μακροπρόθεσμα το χρόνιο στρες έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS) και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (GERD).

Μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου

Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να ελέγξουν το θυμό τους ή νιώθουν θυμό πιο συχνά σε σχέση με άλλους, εμφανίζουν και διαταραχές στον ύπνο. Μια μελέτη που έχει εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ του βαθμού του θυμού και των διαταραχών του ύπνου, όπως η δυσκολία χαλάρωσης και διατήρησης του ύπνου σε μεσήλικες Κορεάτες άνδρες και γυναίκες, κατέληξε στο ότι τα μέτρια, έως υψηλά επίπεδα θυμού, συσχετίστηκαν σημαντικά με 40% έως 70% αύξηση του κινδύνου διαταραχών του ύπνου στους ενήλικες που μελετήθηκαν. Άλλες έρευνες υποδεικνύουν ότι το αίσθημα θυμού αυξάνει την ψυχολογική διέγερση και την ψυχική αναταραχή, η οποία στη συνέχεια καθιστά πιο δύσκολο τον ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.