WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Το ένα και μοναδικό μήνυμα που δεν πρέπει να στείλεις σε όσους περνούν διαταραχές άγχους


JTeam

9 Μαΐου 2024

Το ένα και μοναδικό μήνυμα που δεν πρέπει να στείλεις σε όσους περνούν διαταραχές άγχους
Unsplash
Αυτό το φαινομενικά αθώο μήνυμα, μπορεί να φέρει επιπλέον ένταση

Ο προφορικός λόγος σε αντίθεση με τον γραπτό δεν είναι εύκολο να παρεξηγηθεί, καθώς είσαι παρούσα, ακούς και καταλαβαίνεις - τις περισσότερες φορές τουλάχιστον - τι θέλει να πει ο συνομιλητής σου. Από την άλλη, στο γραπτό κείμενο συχνά μπορεί να γίνουν μπερδέματα και να παρερμηνευτούν τα λεγόμενά μας, καθώς ο άλλος διαβάζει μόνο μερικές λέξεις και δεν γνωρίζει στο 100% ούτε το ύφος ούτε τον τρόπο που εσύ τις χρησιμοποίησες. Συνεπώς, τα μηνύματά μας είναι πιο εύκολο να παρεξηγηθούν.

Ψυχολόγοι προέβησαν σε σχετική έρευνα και διαπίστωσαν ότι, ενώ το διαδίκτυο σου δίνει τη δυνατότητα να κρύβεσαι πίσω από όσα νιώθεις και σκέφτεσαι, όταν πρόκειται να στείλεις ένα μήνυμα συχνά παρερμηνεύεται, μιας και ο αποδέκτης μπορεί να θεωρήσει το περιεχόμενό του αρνητικό ή κακοπροαίρετο χωρίς στην πραγματικότητα εσύ να είχες αυτή τη διάθεση. Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος, μάλιστα, ταλαιπωρείται από διαταραχές άγχους, αυτή η κίνηση κατά πάσα πιθανότητα θα αυξήσει το επίπεδο του άγχους του και θα του δημιουργήσει περαιτέρω ένταση.

Jenny.Gr

Το μήνυμα που προκαλεί άγχος στον αποδέκτη χωρίς να το καταλαβαίνεις

Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ειδικούς, το χειρότερο μήνυμα που μπορείς να στείλεις σε κάποιον που αντιμετωπίζει θέματα με το άγχος είναι το «μπορούμε να μιλήσουμε;». Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από κρίσεις άγχους, τότε ήδη έχεις καταλάβει τον λόγο, αν πάλι όχι, είμαστε σίγουροι πως αναρωτιέσαι τι πηγαίνει λάθος με αυτή την απλή και φαινομενικά αθώα φράση.

Όπως αναφέρει ένας ψυχοθεραπευτής, η ασάφεια και η έλλειψη συγκεκριμένου πλαισίου σε αυτό το μήνυμα αφήνει ένα τεράστιο κενό και δημιουργεί ερωτηματικά, με αποτέλεσμα ο αποδέκτης να κάνει σενάρια και να δίνει αρνητικές ερμηνείες. Όταν, μάλιστα, εισβάλλει το άγχος ανάμεσα στο μήνυμα και στον αποδέκτη, τότε όλα μπορούν να γίνουν ακόμα χειρότερα.

Το άγχος προκαλεί καταστροφικές σκέψεις, όπως επίσης και την τάση να πιστεύουμε ότι η χειρότερη έκβαση μιας κατάστασης θα μπορούσε κάλλιστα να συμβεί. Όταν ρωτάς κάποιον «μπορούμε να μιλήσουμε;» αυτομάτως το μυαλό του πηγαίνει σε κάτι κακό, διότι κανείς δεν θέτει αυτή την ερώτηση, όταν πρόκειται να μοιραστεί ευχάριστα νέα. Το ένα σενάριο φέρνει το άλλο και εννοείται πως το περιεχόμενο όλων είναι σκοτεινό, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον στρες και προκαλεί δυσάρεστη αίσθηση.

Προκειμένου, λοιπόν, να αποφύγεις όλη αυτή την κατάσταση, την επόμενη φορά που θα θελήσεις να στείλεις ένα παρόμοιο μήνυμα σε κάποιον, φρόντισε να του δώσεις περισσότερες πληροφορίες, ώστε να τον καθησυχάσεις ότι όλα είναι καλά και να τον γλιτώσεις από μαύρες σκέψεις. Αν πάλι, ο αποστολέας δεν μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που στέλνει μηνύματα, τότε δούλεψε τον δικό σου τρόπο αντιμετώπισης και φρόντισε να διαχειρίζεσαι με περισσότερη ψυχραιμία τα μηνύματα που λαμβάνεις στο κινητό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.