WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

«Shadow journaling»: Τι είναι το ημερολόγιο σκιάς και ποια τα οφέλη του;


JTeam

27 Μαΐου 2024

«Shadow journaling»: Τι είναι το ημερολόγιο σκιάς και ποια τα οφέλη του;
Unsplash
Το «shadow journaling» είναι μια μέθοδος μέσω της οποίας μπορείς να παρατηρήσεις «σκιερά» κομμάτια του εαυτού σου

Το journaling είναι ένας από τους πιο όμορφους τρόπους να έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου και να ανακαλύψεις κρυμμένες πτυχές του χαρακτήρα σου. Γράφοντας στο ημερολόγιό σου όσα σου έρχονται στο μυαλό, τα συναισθήματά σου, τις σκέψεις και τις ανησυχίες σου, μπορείς να αισθανθείς ότι απελευθερώνεσαι και ότι αφήνεις όσα βρίσκονται μέσα σου να διοχετευτούν σε ένα φύλλο χαρτί.

Κι αν σου λέγαμε, όμως, ότι μπορείς να επικεντρωθείς περισσότερο και στα πιο «κρυφά» κομμάτια του χαρακτήρα σου; Το «shadow journaling» ή το «ημερολόγιο σκιάς» είναι μια μέθοδος μέσω της οποίας μπορείς να παρατηρήσεις και να ανακαλύψεις «σκιερά» κομμάτια του εαυτού σου, να τα βγάλεις στο «φως» και να κατανοήσεις καλύτερα τις σκέψεις σου. Αυτά τα «σκιερά» κομμάτια μπορεί να αποτελούν εμπειρίες που έχεις ζήσει, ιδέες που έχεις καταχωνιάσει στο πίσω μέρος του μυαλού σου, αντιλήψεις ή ακόμα και άσχημες αναμνήσεις.

Eάν ανατρέξουμε στην ψυχολογία, η έννοια της «σκιάς» μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη ενός τμήματος του εαυτού σου που μένει κρυμμένο και καταπιεσμένο. Αυτή η καταπιεσμένη πλευρά, δεν σου επιτρέπει να «δεις» τις υποσυνείδητες σκέψεις σου και, ως αποτέλεσμα, να καταλάβεις τον εαυτό σου. Σε αντίθεση με αυτό που μπορεί να σου έρχεται στο μυαλό, το «shadow journaling» δεν επιχειρεί να αναζωογονήσει επώδυνες αναμνήσεις, αλλά να αναιρέσει τον επαναλαμβανόμενο κύκλο αρνητικότητας στη ζωή σου, που μπορεί να σε εμποδίζει με κάποιον τρόπο από το να γίνεις καλύτερος.

Τα οφέλη του «shadow journaling»

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη του «ημερολογίου σκιάς» είναι:

  • δημιουργία επαφής με τις σκέψεις σου
  • αυξημένη αυτογνωσία και επικέντρωση στον εαυτό σου μέσω της αυτο-ανακάλυψης
  • προσωπική ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική γαλήνη
  • αυξημένη αυθεντικότητα και ανθεκτικότητα
  • ανάπτυξη θάρρους

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.