WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αισθάνεσαι ανησυχία για το μέλλον; Μπορεί να έχεις futurophobia


JTeam

29 Μαΐου 2024

Αισθάνεσαι ανησυχία για το μέλλον; Μπορεί να έχεις futurophobia
Unsplash
Όλα τα αρνητικά συναισθήματα για το μέλλον, μπορούν να αποδοθούν με τον όρο «futurophobia»

Πόλεμοι, κλιματική αλλαγή, τεχνολογικές εξελίξεις, αυξημένο κόστος ζωής, υπάρχουν πολλές προκλήσεις στη ζωή που σου προκαλούν άγχος για όσα επιφυλάσσει το μέλλον. Κι αυτό, είναι απολύτως φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν αυτό το άγχος, στρες ή ανησυχία – πες το όπως θες, φτάνει σε σημείο να σε αφήνει πίσω σε κάθε φάση της ζωής σου ή εκδηλώνεται σωματικά, τότε πρέπει να δώσεις περισσότερη προσοχή.

Όλα τα αρνητικά συναισθήματα σχετικά με το μέλλον - και πρωτίστως το άγχος για το μέλλον, μπορούν να αποδοθούν με τον όρο «futurophobia». Στα ελληνικά, η «μελλοντοφοβία», εκδηλώνεται με επίμονες ανησυχίες για επερχόμενα γεγονότα και καταστάσεις, είτε που σε επηρεάζουν άμεσα είτε έμμεσα. Φυσικά, όλες αυτές οι αβεβαιότητες, συμβάλουν σε μια αυξημένη αίσθηση άγχους και στρες. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια Έλεν Γουέλς, η «μελλοντοφοβία» μπορεί να εκδηλώνεται με αισθήματα αγωνίας ή φόβου, ένταση ή νευρικότητα, ανησυχία ή ευερεθιστότητα, καταστροφολογία, ταχυκαρδία, ακόμα και δύσπνοια.

Jenny.Gr
Unsplash/Aiony Haust

Πώς να ξεπεράσεις τη «μελλοντοφοβία»;

  • Εξασκήσου στην ενσυνειδητότητα

Το Νο1 tip για να ξεπεράσεις κάθε φοβία, είναι να κάνεις ασκήσεις ενσυνειδητότητας, όπως ο διαλογισμός, για να σε βοηθήσουν να επικεντρωθεις στην παρούσα στιγμή και να μειώσεις τις ανησυχίες. Μπορεί να χρειαστεί εξάσκηση, αλλά η ενσυνειδητότητα είναι ένα σπουδαίο εργαλείο για να ρυθμίζεις, μελλοντικά, τα συναισθήματά σου.

  • «Προκάλεσε» τις αρνητικές σκέψεις

Όταν πιάνεις τον εαυτό σου να ανησυχεί για το μέλλον, κάνε ένα βήμα πίσω και αμφισβήτησε την εγκυρότητα των ανησυχιών σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να ρωτήσεις τον εαυτό σου: «Είναι ρεαλιστική αυτή η ανησυχία ή μήπως καταστροφολογώ;». Αν δεν μπορείς να ελέγξεις αυτό για το οποίο ανησυχείς, τότε ίσως δεν πρέπει να ανησυχείς τόσο.

  • Περιόρισε τη χρήση των social media

Είναι σημαντικό να δίνεις βάση στα όσα «ρουφάς» από τα social media, ιδίως η υπερέκθεσή σου συμβάλλει, στο άγχος σου. Θέσε όρια στο πόσες ειδήσεις διαβάζεις και επικεντρώσου στο θετικό, ενθαρρυντικό περιεχόμενο. Υπάρχουν πολλές ανησυχητικές ειδήσεις εκεί έξω, αλλά υπάρχουν και πολλές θετικές ιστορίες.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.