WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πραγματικά τους φόβους σου


JTeam

27 Δεκεμβρίου 2023

4 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις πραγματικά τους φόβους σου
Οι φόβοι είναι για να τους ξεπερνάμε και υπάρχουν πολύτιμες συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό

Οι φοβίες είναι ένα αρκετά βαθύ και πολύπλοκο θέμα, το οποίο δεν αγγίζει κάθε άνθρωπος εύκολα. Και ενώ ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα μέσα στη ζωή, το οποίο έχει λόγο ύπαρξης -ορισμένες φορές γίνεται παθολογικό, και μας δυσκολεύει στην καθημερινότητα μας, κρατώντας μας πίσω σε πολλούς τομείς της ζωής μας.

Για τις φοβίες και τους φόβους λοιπόν, που σε περιορίζουν και σου κάνουν την ζωή δύσκολη, είναι σημαντικό να ασχοληθείς μαζί τους στο σωστό πλαίσιο και να κάνεις τα απαραίτητα βήματα για να τους ξεπεράσεις.

«Πίσω από κάθε μεγάλο φόβο, υπάρχει μια μεγάλη επιθυμία»

Μπορεί να είναι δύσκολο να το αντιληφθείς, αλλά φοβάσαι αυτό που πραγματικά θες περισσότερο. Αν για παράδειγμα έχεις φοβία με τα αεροπλάνα, είναι πιθανό η μεγαλύτερη επιθυμία σου, να είναι τα ταξίδια. Στην περίπτωση αυτή, όπως και σχεδόν σε κάθε περίπτωση φοβίας, έχεις από την μια πλευρά τον φόβο και από την άλλη την επιθυμία. Ό,τι ενισχύσεις περισσότερο, αυτό θα υπερνικήσει στο τέλος.

Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Όσο σημαντικό και αν είναι να ξεπερνάμε τις φοβίες μας, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μην πιέζουμε τον εαυτό μας. Θα έρθει η κατάλληλη στιγμή για όλα, αρκεί να το αποφασίσουμε συνειδητά και να το προσπαθήσουμε. Δεν χρειάζεται όμως να ασκούμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση και να προχωράμε σε βήματα για τα οποία δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι. Αν δηλαδή, φοβάμαι τα ύψη, δεν θα πάω την επόμενη ημέρα για bungy jumping, αλλά θα ανέβω σε έναν καλά περιφραγμένο όροφο προκειμένου να συνηθίσω την ιδέα. Ένα βήμα την φορά.

Jenny.Gr

Μίλησε σε κάποιον ειδικό

Η επιστημονική γνώση μπορεί να σου φέρει πραγματικά αποτελέσματα. Ενδεχομένως να πιστεύεις πως μπορείς να τα ξεπεράσεις όλα μόνη/ος σου στη ζωή, ωστόσο με την βοήθεια του κατάλληλου ανθρώπου, θα έχεις πολύ καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και θα αποκτήσεις πολύ καλύτερη γνώση του εαυτού σου. Ειδικοί ψυχοθεραπευτές και ψυχίατροι έχουν βοηθήσει εκατομμύρια κόσμο, να ξεπεράσουν φοβίες και τραύματα. Μη διστάσεις να το προσφέρεις και εσύ αυτό στον εαυτό σου.

Χτίσε αυτοπεποίθηση

Το να έχεις πίστη στον εαυτό σου, και να θεωρείς πως μπορείς να τα καταφέρεις είναι ένα από τα σημαντικότερα βήματα, τα οποία δεν θα σε βοηθήσουν μόνο στην αντιμετώπιση των φόβων, αλλά και σε πολλές ακόμη πτυχές της ζωής σου. Όσο καλύτερα γνωρίζεις τον χαρακτήρα σου, αλλά και το τι πραγματικά θες από την καθημερινότητα σου, τόσο πιο εύκολο θα είναι να το διεκδικήσεις και να το αποκτήσεις.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.