WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Έχεις ΔΕΠΥ; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ


JTeam

30 Μαΐου 2024

Έχεις ΔΕΠΥ; 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να κοιμάσαι καλύτερα το βράδυ
Unsplash/ Adrian Infernus
Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, έως και το 50% των ατόμων με ΔΕΠΥ αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διεθνώς γνωστή με τον όρο Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD), αποτελεί μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συναντάται και σε ενήλικες. Ένα άτομο με ΔΕΠΥ, είναι εκ φύσεως επιρρεπές στην υπερκινητικότητα, στη διάσπαση προσοχής και στην παρορμητικότητα, ενώ οι νυχτερινές ώρες μπορεί να μοιάζουν για εκείνο ιδανικές για υπερσυγκέντρωση σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, έως και το 50% των ατόμων με ΔΕΠΥ, αναφέρουν πως αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου, ενώ με βάση τα στοιχεία μελέτης του 2017, η αϋπνία εμφανίζεται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 67% στους ενήλικες με ΔΕΠY. Αυτό, συμβαίνει διότι ο εγκέφαλος των συγκεκριμένων ανθρώπων έχει συνηθίσει να σκέφτεται υπερβολικά, ακόμα και τη νύχτα, τονίζει στο περιοδικό SELF η Μιράντα Μίλικαν, θεραπεύτρια με ΔΕΠΥ. Στο μεταξύ, με βάση άλλα στοιχεία, έως και το 75% των ενηλίκων που έχουν ΔΕΠΥ από την παιδική ηλικία, έχουν επίσης μια «καθυστερημένη φάση του κιρκάδιου ρυθμού», πράγμα που σημαίνει ότι η παραγωγή μελατονίνης από τον εγκέφαλό τους συμβαίνει αργότερα από το συνηθισμένο.

5 hacks για καλύτερο βραδινό ύπνο

  • Aφιέρωσε χρόνο μέσα στη μέρα για να κάνεις κάτι που σου αρέσει

Σκέψου πως αυτό είναι το πιο σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας σου. Ένας άνθρωπος χωρίς ΔΕΠΥ μπορεί να «ηρεμήσει» κάνοντας έναν περίπατο ή ένα σύντομο διάλειμμα για διαλογισμό, αλλά τα άτομα με ΔΕΠΥ «τείνουν να ρυθμίζουν τον εαυτό τους μέσω των ιδιαίτερων ενδιαφερόντων τους ή από κάτι που τους κρατάει σε υπερκινητικότητα», σημειώνει η Μιράντα Μίλικαν στο SELF.

  • Πες «όχι» στην καφεΐνη τις απογευματινές ώρες

Η καφεΐνη και ο ύπνος δεν είναι «φίλοι». Κάτω από αυτές τις συνθήκες, καλό θα ήταν να αποφεύγεις να πίνεις καφέ μετά τις 12 το μεσημέρι ή περίπου 10 ώρες πριν από την ώρα που σκοπεύεις να κοιμηθείς, για να αυξήσεις τις πιθανότητες να χαλαρώσεις πιο γρήγορα. Οι επιπτώσεις της καφεΐνης στον οργανισμό, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να χαλαρώνει.

  • «Άδειασε» τον εγκέφαλό σου πριν ξαπλώσεις

Εάν πολλές σκέψεις στριφογυρίζουν συνεχώς στο μυαλό σου καθώς προσπαθείς να αποκοιμηθείς, τότε προσπάθησε να τις βγάλεις από μέσα σου. Πάρε ένα φύλλο χαρτί και άρχισε να γράφεις ό,τι σε απασχολεί. Έτσι, θα δώσεις στα προβλήματα ή στις ανησυχίες ένα άλλο μέρος για να «ζήσουν» εκτός από το κεφάλι σου. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι πιο εύκολο να αποστασιοποιηθείς από όλα αυτά, όταν θέλεις να κοιμηθείς.

  • Διώξε την «ανησυχία» από το σώμα σου

Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείς και να νιώθεις ότι το σώμα σου απλά «απορρίπτει» την ηρεμία. Αυτό το είδος της ανησυχίας είναι σύνηθες στα άτομα ΔΕΠΥ. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το αντιμετωπίσεις είναι η σωματική δραστηριότητα, είτε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε το βράδυ (τουλάχιστον δύο ώρες πριν την ώρα που θα κοιμηθείς). Η βραδινή άσκηση θα σε βοηθήσει να εξωτερικεύσεις αυτήν την τελευταία «έκρηξη» ενέργειας.

  • Αν πραγματικά δεν μπορείς να κοιμηθείς, σήκω από το κρεβάτι

Όσο περισσότερο κοιτάζεις το ταβάνι, μην μπορώντας να χαλαρώσεις, τόσο πιο άπιαστος θα γίνει ο ύπνος. Εάν στριφογυρίζεις για μισή ώρα, καλύτερα να σηκωθείς από το κρεβάτι, αντί να παραμένεις αγχωμένος. Μόλις σηκωθείς, σκέψου τι μπορεί να σε κρατάει ξύπνιο, ξεκινώντας από τις σωματικές λειτουργίες. Εάν αυτό που δεν σε αφήνει να κοιμηθείς είναι κάτι διανοητικό, όπως αγωνιώδεις ή αγχωτικές σκέψεις, επίστρεψε σε οποιαδήποτε ημι-διεγερτική δραστηριότητα που μπορεί έκανες πριν τον ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.